用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修中史,中國文學,ICT,入大學可以報讀什麼? ...
go

選修中史,中國文學,ICT,入大學可以報讀什麼? [複製鏈接]

啊仔成績唔好,名次太落後,最後只選到呢3科選修科,選科嗰時佢自己揸主意,冇同家長商量,講真,佢嘅成績咁落後,都未必可以選到自己想讀嘅科目,呢幾科搭配好似好尷尬咁,將來大學應該報讀什麼?
   2    0    0    0

回覆樓主:

努力讀好中史同中國文學,必要時 drop ICT.
只要成績好,文學院同社會科學院(除心理學同經濟,地理)皆可。

崔妍    發表於 18-12-18 14:08

崔妍 發表於 18-12-17 16:09
啊仔成績唔好,名次太落後,最後只選到呢3科選修科,選科嗰時佢自己揸主意,冇同家長商量,講真,佢嘅成績 ...
恕我直言,如果真係成績唔好,名次太落後,最後只選到呢啲科,就唔好諗入大學可以報讀嘜科,反而諗下點解符合大學既最低要求,同埋點解係選修科度攞好成績。
首先睇下,小朋友既中文強唔強,對電腦有無興趣。如果中文強既,讀中史、中國文學又無壞既。ICT情況好唔同,你睇返份樣本:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/ict/ict-SamplePaper-Paper1-2D-c.pdf
基本上係電腦科既大集匯,嘜都有啲,又唔太深入,都幾皮毛,所以如果小朋友鍾意電腦,讀得掂既機會都高,其實又無壞既。

如果因為成绩差得番呢三科揀,樓主要睇下仔仔中文强唔强?中文麻麻讀文學會超辛苦,中史同ICT就要睇下有冇興趣?若選修科组合没有理科將來入大學可選學系會比較少。須然好多人唔太睇好選修ICT,但ICT在某些學系是有加權(印象中部份工程唔知有冇记错),就算唔係加權都可以當理科,有呢科就可以揀某部分嘅學系,所以可以的话可保留ICT.

崔妍    發表於 18-12-18 14:07

王家爸爸 發表於 18-12-17 18:18
恕我直言,如果真係成績唔好,名次太落後,最後只選到呢啲科,就唔好諗入大學可以報讀嘜科,反而諗下點解符 ...
主修科中英通都喺啱合格,數學60/100,選修科中史,中國文學都喺啱合格,喺BAND1英中就讀,佢自己讀到啱夠合格就收工,仲未知要努力。ICT唔合格,初初選ICT喺因為佢中意打機,一開始成績都可以,越讀越覺得複雜,冇興趣。而家我要求佢既然選咗,點都要比心機讀好佢,請咗私補。

崔妍 發表於 18-12-18 14:05
主修科中英通都喺啱合格,數學60/100,選修科中史,中國文學都喺啱合格,喺BAND1英中就讀,佢自己讀到啱夠 ...
語言科目可以通過努力改良,數底唔好情況好唔同。數理邏輯好既,努力係事半功倍;數理邏輯唔好既,努力會係事倍功半,所以其實以你小朋友既情況,物理、化學、ICT等都唔太適合,硬要讀會好艱苦。
反而選修中史、中國文學都,只要足夠努力,多多少少會有進步,通過未來三年既努力,每年進步啲啲,最終唔會太差。當然前題係要努力。

王家爸爸 發表於 18-12-18 22:25
語言科目可以通過努力改良,數底唔好情況好唔同。數理邏輯好既,努力係事半功倍;數理邏輯唔好既,努力會係 ...
多謝王家爸爸的分析跟建議,小兒原本數學底還是可以的,小學一直都保持A(90分以上)的水準,反而是英文基礎不是太扎實,上了英中之後影響了發揮,還有學校的數學程度確實也深很多,慢慢他偏向文科。現時ICT的確都不是太適合他,最近測驗跟考試的分數都特別低,嘗試補習,看看效果,實在不理想,應該會考慮DROP這科。

崔妍 發表於 18-12-20 12:04
多謝王家爸爸的分析跟建議,小兒原本數學底還是可以的,小學一直都保持A(90分以上)的水準,反而是英文基礎 ...
小學數學其實只要係背,記得啲步驟,中學數學需要動腦筋諗,所以好唔同。
其實集中精力係兩科學得最好既,總好過三科都唔湯唔水。

崔妍    發表於 18-12-20 16:42

崔妍 發表於 18-12-17 16:09
啊仔成績唔好,名次太落後,最後只選到呢3科選修科,選科嗰時佢自己揸主意,冇同家長商量,講真,佢嘅成績 ...

呢三科響DSE真係冇乜人揀,剩係睇每年報考人數已經知。但有個好處就係修嘅人好多已經放棄,相對對手會較弱。如果對電腦有天份,ICT根本唔駛點溫都坐5望*,出唔可選中文、歷史等所有大學裡面非理科學系都可以

事已至此,確實應該集中專攻中史﹑文學兩科。
文學涉及古文詩詞篇章,狂背先。
同中史一樣,都要反覆溫習記入腦
這兩科,除非有心在大學讀歷史﹑文學,一般對手應該不強的。

faithgao 發表於 19-3-18 10:57
呢三科響DSE真係冇乜人揀,剩係睇每年報考人數已經知。但有個好處就係修嘅人好多已經放棄,相對對手會較弱 ...
樓主說了ICT 确认不太適合他囝囝了

就咁睇樓主兒子的情況,其實最需要改善的是學習態度同英文。

想入大學,英文要3,而數學只需2
不知道他的中學是用英文還是中文考通識,如果用英文,也會受影響
因此必須下決心搞好佢

中文反而不太擔心
因在兩年多內有大部時間刨中國文學同中史,理應對中文能力有正面影響

ICT就忘記它算了

入大學?我覺得學一門手藝可能會較適合
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題