用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽幫襯過火車頭公司(Prepnk1)?好唔好架? ...
go

有無媽媽幫襯過火車頭公司(Prepnk1)?好唔好架?

仔仔係大B(10M),開始留意報N班嘅資料,想問下火車頭公司好唔好?佢收得幾貴下(early bird都要萬三蚊)見佢好似好多傳媒報道,好有料咁,但d師資全部都係後生仔,唔知係咪真係有用

BABYWAWA 發表於 18-12-17 15:27
仔仔係大B(10M),開始留意報N班嘅資料,想問下火車頭公司好唔好?佢收得幾貴下(early bird都要萬三蚊) ...

去聽過佢既講座
感覺講d阿媽係女人既野....
(其實好多野係wts group /ek 都搵到)

其實揀咩學校
小朋友性格特性係咩
最清楚了解既係父母

所以我個人覺得上呢d
不如花多d時間自己做功課同埋了解自己小朋友仲好

學校資訊: 自己做功課vs 俾人做功課的分別
面試題目: 出入都幾大(不過而家好多學校都出幾set題目,好難捉,跟趙sir本幼稚園攻略咁操應該比較正路)
收生標準: 可能佢地自己都唔知道,不過佢地有用家feedback -> 大數據
操練小朋友: 只靠4堂跟本唔夠時間,都係靠家長

回覆 alien_ho 的帖子

咁你有無幫小朋友報PLAYGROUP果D?好多人話上過就會叻好多...唔報好似比其他人蝕底咁

Salasbery 發表於 18-12-27 02:22
學校資訊: 自己做功課vs 俾人做功課的分別
面試題目: 出入都幾大(不過而家好多學校都出幾set題目,好難捉,跟 ...
你話佢地貼題出入都幾大?但聽佢D職員介紹又話其實考來考去都係果D,所以貼中機會好高,98%入到心儀學校...唔知如果真係貼唔中而考唔到,係咪真係會退款呢?
用家feedback <-其實咪搵家長笨?本身幫襯你係想搵你幫手,結果原來利用左家長黎索料...

你咁講完,我覺得不如都係自己幫小朋友操,反正最後都係要靠家長去操...

BABYWAWA 發表於 19-1-14 15:39
你話佢地貼題出入都幾大?但聽佢D職員介紹又話其實考來考去都係果D,所以貼中機會好高,98%入到心儀學校... ...
作為一個純用家(ek,火車頭)黎講我都冇理由再多講費時自尋煩惱(又唔會再有第二次in),純粹以朋友既角度再補充少少
- 留意火車頭退款金額,8間都入唔到只係佢口碑差左..
- 考來考去都係果啲-呢句個範圍其實可以好闊又可以好窄;你可以諗下一個兩歲可以做啲乜,其實都可以好多架..
- 你估下火車頭有既消息係邊度黎,學校一方會唔會故意放料再改一點?火車頭又會點應對?
- 火車頭儲埋前人既經驗會唔會有用?睇你做左幾多功課
- 學校收生準則唔一定以'做唔做到晒'而定,有時可能係小朋友心態,有時因為家庭背景,有時係眼緣

Salasbery 發表於 19-1-14 16:58
作為一個純用家(ek,火車頭)黎講我都冇理由再多講費時自尋煩惱(又唔會再有第二次in),純粹以朋友既角度再補充 ...
咁果陣時你幫襯火車頭,係咪揀8間真係入到其中一間?
又,面試問題係咪真係貼得中?
因為火車頭講到自己好PRO,話間間幼稚園有乜特色呀陷阱位呀計分位呀,都會講晒比家長知。

BABYWAWA 發表於 19-1-14 18:22
咁果陣時你幫襯火車頭,係咪揀8間真係入到其中一間?
又,面試問題係咪真係貼得中?
因為火車頭講到自己好 ...

再講明的話火車頭就查到我係邊個啦
八間中四間既都。
面試方法中十成,題目內容70%唔中,不過邊啲係關鍵位我都有啲迷失,有啲貼唔中做唔晒都有waiting,有啲答到九成甚至十成岩都可以waiting/reject
目前結論係收生準則同火車頭有出入

回覆 BABYWAWA 的帖子

我問過,8間都唔中只退番$2000到咋

回覆樓主

只要媽媽去mama gp度8下,自己又做下功課,我相信不用什麼火車頭都可以考得好好!我有上去火車頭聽過+試面試班,真心我識的知的野,我相信比佢多!

BABYWAWA 發表於 18-12-17 15:27
仔仔係大B(10M),開始留意報N班嘅資料,想問下火車頭公司好唔好?佢收得幾貴下(early bird都要萬三蚊) ...
覺得所謂既顧問(其實係sales 係咪?!)好煩好churFb 只係留過言攞資料,pm 要留電話
個所謂顧問打黎,我唔得閒聽,
佢就係轟我whatsapp 問幾時得閒揾我

回覆樓主:

對於我冇時間做research 佢畀啲資訊有時都ok嘅

我係爸爸用家, 大仔有用上年用佢哋的N班課程, 亦做足晒所有佢地提供的"功課", 但最後一間都入唔到, 今年冇用佢地,大仔反而獲KV等學校取錄, 佢地都有打來問我會唔會為二仔選用佢地服務, 老婆諗都唔諗就話唔使...

朋友說佢會介紹希望你選其中一間係york。
但york堅有教無類,九成九的小朋友都收。除左勁喊,應該都難入唔到,跟本唔駛報佢

回覆樓主:

報左,勁垃圾,8間都唔收,最後退錢,個後生女答錯晒野,我報spk,佢話唔係個個見,如果揀左你見就一定收,點知原來個個都見,係n班先揀見,錯晒資料,搵笨,勁嬲

lcmyk 發表於 19-3-15 03:47
覺得所謂既顧問(其實係sales 係咪?!)好煩好churFb 只係留過言攞資料,pm 要留電話
個所謂顧問打黎,我唔得 ...
完全一樣觀感!

vickling 發表於 19-5-13 04:32
朋友說佢會介紹希望你選其中一間係york。
但york堅有教無類,九成九的小朋友都收。除左勁喊,應該都難入唔 ...
想入York 唔駛用佢Service 啦肯交學費就入到
佢真係廢到爆wor

cccc610 發表於 19-5-22 00:54
報左,勁垃圾,8間都唔收,最後退錢,個後生女答錯晒野,我報spk,佢話唔係個個見,如果揀左你見就一定收, ...

N 班捒來見果間就SPN,同SPK唔同學校來的。

SPN更易入小學,所以更難爭,唔係教友都好難入。

lcmyk 發表於 19-12-17 04:52
想入York 唔駛用佢Service 啦肯交學費就入到
佢真係廢到爆wor

果堆學校,York Boxhill, 方方,嘉德麗,英藝,Think, 我未聽過有人考唔到,比學費就收啦。(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

我曾經幫阿女報過,廢到爆!
佢包埋面試堂,其實面試堂內容ok,都係大路野,絕對不是佢所講的跟你心儀幼稚園訂立的面試班內容!
教育顧問個part真係火都黎埋,搵2個好後生男仔講埋d明知阿媽係女人嘅道理!之後幫我揀嘅都唔係傾左心儀個d,我囡讀york佢suggest 我揀返York !