用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鰂魚涌嘉諾撒學校(小學)
go

鰂魚涌嘉諾撒學校(小學) [複製鏈接]

如果呈一加二平均考約級50/180,會是band 幾?
自行民生或聖馬可有機嗎?會否太進取?
直資試考港大同學會、中華基金和羅氏基金又有冇機呢?
小朋友英、數幾好,中文一般
多謝提供意見!

4    0    0    0

屬band 1, 東區band 1位足夠, 唔需要揀中基同羅氏,個人喜好除外。

屬 Band 1,估 Band 1B。
除非個人喜好,中基同羅氏都未必需要。港同有機。民生應該得。

回覆樓主

唔該曬大家嘅意見
聽完冇咁擔心(emoji)(emoji)

回覆 monkey7373 的帖子

港同有d難,一般都收頭30.否則入到都吃力。民生果類有機,但未必自行入到。

afternoontea372 發表於 18-12-17 01:24
屬band 1, 東區band 1位足夠, 唔需要揀中基同羅氏,個人喜好除外。
如果揀中基同羅氏,不如升返自己中學部。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:02
如果揀中基同羅氏,不如升返自己中學部。
講真喎,呢2間dse都好過佢哋中學部,如果我係堅band 1我唔會直升

如果50/180,要穩守入返自己中學,應該甲一乙一都填自己中學嗎?
自行可以博盡D嗎?或是自行也要選自己中學?

hktraffic 發表於 18-12-17 15:47
如果50/180,要穩守入返自己中學,應該甲一乙一都填自己中學嗎?
自行可以博盡D嗎?或是自行也要選自己中學 ...

唔好意思,講漏左,小朋友係男仔
中學部唔啱佢(emoji)

monkey7373 發表於 18-12-17 21:44
唔好意思,講漏左,小朋友係男仔
中學部唔啱佢(emoji)

你有去上星期六的家長會?校長有提及上年考第幾可以去到那些學校和B1是考到全級第幾名,另外校網有過往的派位結果,你可以用來參考,但全级50肯定是B1

grice 發表於 18-12-17 22:36
你有去上星期六的家長會?校長有提及上年考第幾可以去到那些學校和B1是考到全級第幾名,另外校網有過往的 ...

我工作關係沒有去(emoji)
肯定B1 就放心D(emoji)
唔該曬(emoji)(emoji)

借post 一問,我問是女學生,
如果50/180左右,要穩守入返自己中學,應該甲一乙一都填自己中學嗎?
自行可以博盡D嗎?或是自行也要選自己中學?

hktraffic 發表於 18-12-18 00:29
借post 一問,我問是女學生,
如果50/180左右,要穩守入返自己中學,應該甲一乙一都填自己中學嗎?
自行可 ...
是小學部?如果是50有心儀的中學可以自行搏下,除非好想入返中學部,甲部可以等埋呈三成績才決定,如果自行一間填中學部,另一間填較高程度要小心中學部會收左,那就有機會無大抽獎

回覆 hktraffic 的帖子

自行只填自己學校,大抽獎填1. 99%入。基本上自行好大機會收

回覆 monkey7373 的帖子

級50,好多選擇,民生果類可以試

是小學部。我意思係自行不填中學部。
只在甲一和乙一填中學部,如果自行兩間吾收,會否入吾返中學部?

hktraffic 發表於 18-12-18 12:00
是小學部。我意思係自行不填中學部。
只在甲一和乙一填中學部,如果自行兩間吾收,會否入吾返中學部? ...
都大機會,好多人考得好自行都會進取D,到大抽獎才隐陣,其實考50可以肯定係B1,至於派邊間可能只係你選的次序和隨機號碼,我見頭50都會試中婦,張祝珊,甚至跨區

如果band 1生,大抽獎填聯繫中學no 2已相當穩陣。除非你好鐘意自己中學,當然自行可以填。書院係band 2都入到所以band 1好大好大機會。

LittlePigmom 發表於 18-12-18 12:30

如果band 1生,大抽獎填聯繫中學no 2已相當穩陣。除非你好鐘意自己中學,當然自行 ...

呢個分析代表本區B1生入梗嘉諾撒?本區B2生放乙1都壓住放乙2既嘉小B2生,嘉小生要考慮風險因素~~~

醒目開學勳章

LittlePigmom 發表於 18-12-18 12:30

如果band 1生,大抽獎填聯繫中學no 2已相當穩陣。除非你好鐘意自己中學,當然自行 ...
喺統一階段, 應該必需放乙一才有機會抽聯繫位的Quota。
‹ 上一主題|下一主題