用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳1A自行,請大家可以俾意見
go

將軍澳1A自行,請大家可以俾意見 [複製鏈接]

將軍澳二線小學1A女仔
因為第2次呈分稍跌,所以算老師話阿女係1A,我都覺得應該係1A尾
如自行迦密宣基
大抽獎1迦密2將官
以今年升中人數,會唔會太冒險?
老師建議自行1間區外,但區外我無特別鍾意的
   1    0    0    0

回覆 moonmoon2018 的帖子

啱啱果年,大抽獎階段迦密主恩乙一命中率高過宣基好多,至於你放乙二既將官,以往乙二都可抽入,但因為剛出左DSE狀元,今年情況或許有變

如無特別喜歡外區就迦密宣基

Chenglc 發表於 18-12-16 22:22

啱啱果年,大抽獎階段迦密主恩乙一命中率高過宣基好多,至於你放乙二既將官,以 ...

咁如果第二唔博將官中,只有直接放王華湘了,景嶺都無可能放第二??

自行應該景嶺俾將官難,大抽獎就相反。

moonmoon2018 發表於 18-12-16 22:11
將軍澳二線小學1A女仔
因為第2次呈分稍跌,所以算老師話阿女係1A,我都覺得應該係1A尾
如自行迦密宣基

不願用一個自行選誇區,機會就只有這幾間TKO 英中。

觀塘區籃田聖保綠; 東區的BPS、張祝珊、中婦、聖馬可都不錯。

moonmoon2018 發表於 18-12-17 07:56
咁如果第二唔博將官中,只有直接放王華湘了,景嶺都無可能放第二??

B1生選王華湘應該係必入,無需要放咁前。乙一放迦密或宣基,乙二和三放景嶺和將官,邊個先你自己喜歡,乙四才放王華湘。

moonmoon2018 發表於 18-12-16 22:11
將軍澳二線小學1A女仔
如自行迦密宣基

或許自行首選 藍田聖保綠、張祝珊、聖瑪利

將軍澳二線小學1A女仔
如自行迦密宣基
你老師建議都正路,我兒子去年間二線小學估計的1A生基本上都是一間區外+迦密/宣基或二間區外。結果一半去左區外B1A,一半去左迦密/宣基,所以唔需要太擔心。

啱啱果年真係有人乙二入景嶺,但小心今年人數有變

elbar 發表於 18-12-17 09:49

或許自行首選 藍田聖保綠、張祝珊、聖瑪利
聖瑪利 咁少位...1a頭都難啦!

回覆樓主

藍田聖保綠,Bps,張祝珊我都覺得好似名次要再前些如前三先有機會
聖馬可、中婦有師兄師姐自行入,可能有機會
不過我都未去過參觀

所以就覺得如果區外既然無特別鍾意,好似唔值得用一個自行機會去博,但都會擔心,全區內冒險

建議自行一個區內,一個區外...本身住觀塘區,藍田聖保祿不一定是top 3吧
不是太差的小學,級十名內都有機會的

報女校機會可能大些

pattoby 發表於 18-12-17 17:44
聖瑪利 咁少位...1a頭都難啦!

我諗緊dgs 剩低果350人會否揀SMCC .

HY. SPCS , SPCC , GH 四間加埋都剩成百人,未計還沒浮面的學生。

所以我覺得smcc 對1b 女生是沒機會的,1a都不值去犯險,如沒胸有成竹的自二學校。 但我仍會選擇挑戰SMCC 的,很神秘及刺激。

classidy 發表於 18-12-18 00:23

建議自行一個區內,一個區外...本身住觀塘區,藍田聖保祿不一定是top 3吧
就係唔係住觀塘,如係觀塘, 應該比較多選擇

之前我有聽過梁式芝都几多活動的,
覺得好似几啱阿女
佢平時係學校都多活動

Cliokohonda 發表於 18-12-18 01:13
我諗緊dgs 剩低果350人會否揀SMCC .

HY. SPCS , SPCC , GH 四間加埋都剩成百人,未計還沒浮面的學生。
1A可以挑戰, 如有上面幾間OFFER, 又敢唔敢去駁厘1X個位呢! 我女上年都有試, 正因為有OFFER, 先敢填. 係有DD信心的, 不過, 最後都唔敢放棄OFFER去駁一個唔係100%既野.

我講得吾好,我指我住觀塘區😅梁式芝是band 1C 中學,睇下自己要乜...是否最心儀
藍田St Paul 同TKO迦密是重讀書的,相比之下不太注重課外活動,活動的選擇相對也較少。
都係個句,沒有最好的中學,只有最適合的中學^^

classidy 發表於 18-12-18 12:39

我講得吾好,我指我住觀塘區😅梁式芝是band 1C 中學,睇下自己要乜...是 ...
哦, 我誤會咗其實我覺得如啱阿女, 我并不介意是1C, 1C如努力讀書, 一樣可以好成績
不過返學真係要花好多時間,
最重要阿女并不是太喜歡,佢鍾情迦密

阿女平時係學校的活動都係比較靜态, 如合唱團朗誦等
我見迦密都有

moonmoon2018 發表於 18-12-18 12:50
哦, 我誤會咗其實我覺得如啱阿女, 我并不介意是1C, 1C如努力讀書, 一樣可以好成績
不過返學真係要花好多時 ...

鍾意唱歌梗係揀女校啦,可以考慮下MCS~~~
‹ 上一主題|下一主題