用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學第二輪面見完
go

福建中學第二輪面見完 [複製鏈接]

面試完, 都已經暈暈哋,唔記得咗副校長話幾時會收到消息,印像中話係會分幾輪收生,大家知唔知第一輪同第二輪時間係幾時?
   10    0    0    0

Bobo_wong 發表於 18-12-16 20:37
面試完, 都已經暈暈哋,唔記得咗副校長話幾時會收到消息,印像中話係會分幾輪收生,大家知唔知第一輪同第 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3721598

Bobo_wong 發表於 18-12-16 20:37
面試完, 都已經暈暈哋,唔記得咗副校長話幾時會收到消息,印像中話係會分幾輪收生,大家知唔知第一輪同第 ...
主任話一月中上網睇。你哋見副校咁好? 我哋見主任, 個樣惡到死的。

little_yolky 發表於 18-12-17 09:19
主任話一月中上網睇。你哋見副校咁好? 我哋見主任, 個樣惡到死的。

係呀,我哋見副校,副校好nice, 但係佢問咗好耐, 應該有成20分鐘, 最可惜係我個仔 好怕醜, 驚到唔識講嘢 ,睇怕都係凍過水

回覆樓主:

我諗住如果佢早啲有消息,我連自行都唔申請

Bobo_wong 發表於 18-12-17 10:13
係呀,我哋見副校,副校好nice, 但係佢問咗好耐, 應該有成20分鐘, 最可惜係我個仔 好怕醜, 驚到唔識講嘢  ...
我哋一入到去見到主任個樣好惡, 個心已經突一突。一坐底, 就用普通話問阿女介紹一本鐘意既書, 阿女講咗白蛇傳, 用蚊滋聲介紹內容, 然後繼續問入面主角叫乜名, 學到D乜嘢等等。之後, 即刻show張相出嚟問處境題, 阿女聽唔清佢問乜 (其實我都聽唔到, 因為都細聲), 所以阿女諗耐咗少少, 之後都有問有答。答完, 就開始問家長了, 問點解揀佢哋, 點解唔入聯中, 返學咁早點解決, 話佢哋好谷, 小朋友頂唔頂得順之類的。好多問題, 不過大概15分鐘內就走咗了。

little_yolky 發表於 18-12-17 10:21
我哋一入到去見到主任個樣好惡, 個心已經突一突。一坐底, 就用普通話問阿女介紹一本鐘意既書, 阿女講咗白蛇 ...

原來小朋友面試係會咁緊張,個仔都係好細聲,面紅晒, 諗返都幾搞笑

Bobo_wong 發表於 18-12-17 10:26
原來小朋友面試係會咁緊張,個仔都係好細聲,面紅晒, 諗返都幾搞笑

唔好講小朋友,大人都緊張(emoji)

Bobo_wong 發表於 18-12-17 10:26
不過真係好彩試一試, 如果自行咁既款就大鑊鳥。

little_yolky 發表於 18-12-17 10:21
我哋一入到去見到主任個樣好惡, 個心已經突一突。一坐底, 就用普通話問阿女介紹一本鐘意既書, 阿女講咗白蛇 ...

我地個主任又係好嚴肅,一D笑容都無,未坐定已經開始問,嚇到阿女呆咗2秒,手上嘅folder 一直攬住係身唔識放底,佢之後話超緊張,個腦一片空白,主任係不斷chur 住問,個女比平時的確講得細聲,不過盡咗能力就算,一切交比上天

我仔面試時,一開始主任就叫佢自我介紹,仔就背左學校段野出黎,不過好明顥係背,所以主任之後就住段介紹問問題。

首先,問我仔響學業上遇到困難時會點樣解決?

然後,再問一段有關我仔夢想職業既新聞,問我仔有無留意。我仔答無睇過,跟住主任描述一下段新聞,再問我仔既睇法,點解果D國家要咁做?呢個時間我覺得我仔答得好,雖然唔係標準答案,但答時確實到佢有睇有關職業既課外知識,而且都算有條理。我覺得如果我答既話,都唔會好得過阿仔。

最後主任再問我仔對一段香港時事新聞既睇法,是否同意政府既做法?我仔同政府持相反意見,並就有關問題提出一D建議,雖然建議唔係咩特別,都係一般市民/報紙既提議,但因為佢有睇開,老師有時都有講到,所以都算中規中矩。

跟住主任再問我仔平日邊個照顧,屋企長老有無蹤壞佢?我仔答都有少少。主任笑老人家係咁,最緊要自己會自律唔過份就可以。

之後主任就係問我地有無野問。今次我同C6都好滿意仔既表現,大家都好似發現新大陸咁發現仔另一面好似一個大人咁,平時同佢相處成日覺得佢仲係小朋友。

反而係我呢個媽媽好緊張無鬼用,去到咩都唔記得,希望仔會有OFFER!

phyllislau 發表於 18-12-17 11:07
我地個主任又係好嚴肅,一D笑容都無,未坐定已經開始問,嚇到阿女呆咗2秒,手上嘅folder 一直攬住係身唔識 ...
可能係同一個主任, 我見果位姓王既, 你呢? 係問得好chur。

我仔見了英文課主任, 全程用英文問問題。 做吓自我介紹,為什麽選擇學校, 周末做什麽, 介紹下家庭成員什麽的。大概7-8分鐘見完走咗了。

睇到我都好緊張,之前大女面試時情景返嗮來
下次細佬妹一定要揀唔使見家長果D。。。。
中文還是英文問?我估白蛇傳要中文講?

b3410 發表於 18-12-17 12:37
睇到我都好緊張,之前大女面試時情景返嗮來
下次細佬妹一定要揀唔使見家長果D。。。。
中文還是英 ...

中文還是英文問?我估白蛇傳要中文講?====> 普通話。如果係英文, 阿女會答紅樓夢, 因為之前有諗過。其實佢原先諗住答紅樓夢, 已經講咗兩個字, 唔知點解突然改咗白蛇傳。問返佢, 佢話覺得白蛇傳會講得簡單D, 紅樓夢比較複雜。

最慘係, 阿女前排問我, 面試老師會唔會叫佢介紹一本書既內容, 佢想準備一下, 我好肯定同佢講:唔會, 老師無咁多時間聽你介紹。我真係豬隊友。

little_yolky 發表於 18-12-17 12:43
中文還是英文問?我估白蛇傳要中文講?====> 普通話。如果係英文, 阿女會答紅樓夢, 因為之前有諗過 ...
紅樓夢主任係男還是女?如果男人真係可以聽到

回覆 b3410 的帖子

唔知如果我仔唔知會答咩?中文我估佢會答金庸其中一套書,英文估唔到可能Roald Dahl其中一本,或者Narnia,等我返去問下佢先。

little_yolky 發表於 18-12-17 09:19

我們見果個都係,好嚴肅(emoji)(emoji)

我們都是見主任,一坐底..問小兒自行揀左邊二間中學,點解揀福建,六年級既成績係咪會keep到
另外主任同我講,名次係全級既頭5%..可以唔洗交學費
之後主任同返小兒講升中暑假前會有英文班上,希望中一見到你
好快咁就完左....唔知甘樣係咪成功呢@@

little_yolky 發表於 18-12-17 12:43
中文還是英文問?我估白蛇傳要中文講?====> 普通話。如果係英文, 阿女會答紅樓夢, 因為之前有諗過 ...

我都係豬隊友2號,估唔到會咁問
好彩阿女都睇開書,講咗一本佢最近睇的小説
‹ 上一主題|下一主題