用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區
go

九龍城區 [複製鏈接]

請問b2尾有咩學校好
   16    0    0    0

2007912 發表於 18-12-16 11:34
請問b2尾有咩學校好

九龍塘中學

請問b2尾有咩學校好
進取既可以試九龍鄧鏡波學校,保守既就九龍塘學校,亦都可以留意下彭學高、何官、胡兆熾。同B1、B3唔同,B2學生最好問下老師意見。

以下是九龍城區 BAND 2/3 中學 2018 DSE 表現

科目

陳瑞祺

何官

胡兆熾

基道

五旬節

鄧鏡波

勞工

九龍塘

聖三一

全港

入讀本地大學比率

27%

39.3%

20%

18.8%

15%

L2+

比率

98.7%

97.4%

89.4%

85.2%

76.9%

L3+

比率

77.5%

55.8%

L4+

比率

36.2%

30.9%

22.3%

中文

97.4

90.2

>90

88.4

<HK

84.8

英文

99.1

82.9

>HK

<HK

78.7

數學

87.8

>HK

78.4

87.5

>HK

81.8

通識

93.9

>90

97.8

83.7

>HK

88.1

100 代表 100%藍色字代表高於全港平均
淺灰字代表低於全港平均

表現依次如下:
1. 陳瑞褀
2. 何官
3. 胡兆熾
4. 基道
5. 五旬節
6. 鄧鏡波
7. 勞工
8. 九龍塘

王家爸爸 發表於 18-12-16 12:25
進取既可以試九龍鄧鏡波學校,保守既就九龍塘學校,亦都可以留意下彭學高、何官、胡兆熾。同B1、B3唔同,B2 ...
其實banding呢樣嘢, 真係好迷離, 尤其係B2, B3果D。我哋學校舊年有B3頭同學仔, 大抽奬入咗九龍塘, 佢以為係B3學校, 後來叩門入咗香島。如果佢知道係B2, 當時可能唔叩都未定, 真係錯有錯著。

little_yolky 發表於 18-12-17 09:15
其實banding呢樣嘢, 真係好迷離, 尤其係B2, B3果D。我哋學校舊年有B3頭同學仔, 大抽奬入咗九龍塘, 佢以為係 ...
邊緣人既 Banding 仲難估,B2頭有可能係B1尾,B2尾有可能係B3頭,選擇會好唔同。加上九龍城同中西區有啲似,B2學校比較少,所以需要問清楚老師。

王家爸爸 發表於 18-12-17 09:33
邊緣人既 Banding 仲難估,B2頭有可能係B1尾,B2尾有可能係B3頭,選擇會好唔同。加上九龍城同中西區有啲似 ...
我覺得已經比大埔多好多了。

little_yolky 發表於 18-12-17 09:49
我覺得已經比大埔多好多了。

大埔只有迦密柏雨一間的DSE和入U率拍得住九龍區,可惜學校校規太嚴,不太適合部分家長和學生。

little_yolky    發表於 18-12-17 10:01

tpmon 發表於 18-12-17 09:57
大埔只有迦密柏雨一間的DSE和入U率拍得住九龍區,可惜學校校規太嚴,不太適合部分家長和學生。
...
最大鑊係, 大埔區B2學校唔多, 而且水平同九龍區既真係有D距離。不過, 我哋B3學額係充裕既。

請問b2尾有咩學校好

BAND 2 尾可以選 (按公開試表現由高至低排)

1. 基道 / 五旬節 (兩間表現相若)
2. 勞工 (創知)
3. 彭學高
4. 九龍塘

little_yolky 發表於 18-12-17 10:02
最大鑊係, 大埔區B2學校唔多, 而且水平同九龍區既真係有D距離。不過, 我哋B3學額係充裕既。 ...

大埔的Band 3,見過可以好壞,每年全級可能少於10人入到大學。

little_yolky    發表於 18-12-17 12:15

little_yolky 發表於 18-12-17 10:02
最大鑊係, 大埔區B2學校唔多, 而且水平同九龍區既真係有D距離。不過, 我哋B3學額係充裕既。 ...

little_yolky 付出咁多心力和金錢將孩子送到九龍城讀小學,可選九龍城網升中,不用回大埔讀。

tpmon 發表於 18-12-17 12:20
little_yolky 付出咁多心力和金錢將孩子送到九龍城讀小學,可選九龍城網升中,不用回大埔讀。
...
舊年開始, 大埔位也不夠了, 所以不回去了。

little_yolky 發表於 18-12-17 12:22
舊年開始, 大埔位也不夠了, 所以不回去了。

大埔所謂Band 1B王肇枝 (大埔top 3間中學之一),入U成績也不突出:
- 1x%入UGC 3大
- 3x%入UGC 8大
- 5x%升degree (包括公大、樹大、恒大)

憫父 發表於 18-12-17 10:09
BAND 2 尾可以選 (按公開試表現由高至低排)

1. 基道 / 五旬節 (兩間表現相若)

以上是順次序好至差嗎?另外,請教如果band 2中有什麼選擇?男仔!如果自行可以進取d選 band 2頭?我囝呈一+二是Band 2中至尾,先謝過!

sasafan 發表於 18-12-17 20:18
以上是順次序好至差嗎?另外,請教如果band 2中有什麼選擇?男仔!如果自行可以進取d選 band 2頭?我囝呈 ...

或許派位乙部

1. 何官
2. 鄧鏡波
3. 基道

sasafan 發表於 18-12-17 20:18
以上是順次序好至差嗎?另外,請教如果band 2中有什麼選擇?男仔!如果自行可以進取d選 band 2頭?我囝呈一+二是Band 2中至尾,先謝過!...

以上的順序是按公開試表現來排列的,由表現最好的開始排。
九龍城區男仔如果想進取選 BAND 2 頭中學通常在自行階段會選:
何文田官立
陳瑞褀

但我對陳瑞褀有保留的,因為他原本是 BAND 1 英中,但公開試表現只能與 BAND 2 中學相若,現在是收以  BAND 2 為主的學生,BAND 1 學生基本上是不會將陳瑞褀放在志願表內較前位置的。

BAND 2 中的學生通常在自行階段會揀:
何文田官立
胡兆熾

------------------

九龍城區 BAND 2 學生自行階段進取一點,乙部可以選:
1 - 2. 何文田官立 / 陳瑞褀
3. 胡兆熾 (最兩年公現試表現很一般,2018 好像表現不錯)
4 -  6. 鄧鏡波 / 五旬節 / 基道

鄧鏡波是九龍城 BAND 2 男生次熱門選擇,但近年公開試表現不理想,不及五旬節和基道。
五旬節表現良好,以前會詳列公開試各科 Level 2+ 比率,但近年沒有再顯示。
基道進步很快,公開試資料十分詳盡,每年都詳列入大學的比率、各科的 Level 2+ 比率,大部份科目的 Level 3+ 比率,數據比鄧鏡波好。

7 - 9 九龍塘 / 彭學高 / 創知 (勞工子弟)
九龍塘的公開表現一直在退步,有些年份沒有公佈公開試表現。
彭學高一直沒有公佈任何公開試表現,從學校的校網報告來看,估計公開試表現很一般。
創知是三間之中公開試表現最好的,但很多人不喜歡學校的左派背景。

以上 9 間中學校風都 OK 的

憫父 發表於 18-12-18 10:22
以上的順序是按公開試表現來排列的,由表現最好的開始排。
九龍城區男仔如果想進取選 BAND 2 頭中學通常在 ...

好勁, 立刻儲低先       

little_yolky 發表於 18-12-17 09:15
其實banding呢樣嘢, 真係好迷離, 尤其係B2, B3果D。我哋學校舊年有B3頭同學仔, 大抽奬入咗九龍塘, 佢以為係 ...
九龍塘學校(中學部), 近乎所有科目2+成績都低於全港平均一截...... 其實頂多只係B2C..... 更大機會係B3A
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-18 11:02
九龍塘學校(中學部), 近乎所有科目2+成績都低於全港平均一截...... 其實頂多只係B2C..... 更大機會係B3A
...

請papa pp排下Band1乙部,謝謝
‹ 上一主題|下一主題