用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行奬對升中有沒有幫助?interviews
樓主: mokimui
go

操行奬對升中有沒有幫助?interviews   [複製鏈接]

subb 發表於 18-12-17 09:33
我未聽過A 喎 ! 林護都講B咋喎, 葵青邊間咁威要A呀 ????
我都係只聽過女校話要A,男女校一般B+甚至B都得,男校就B已經得。

王家爸爸 發表於 18-12-17 09:44
我都係只聽過女校話要A,男女校一般B+甚至B都得,男校就B已經得。

Sorry 我女真是讀女校,但朋友前幾年升中扣門,83總理,成績要全A及操行要有A先見

subb 發表於 18-12-17 09:33
我未聽過A 喎 ! 林護都講B咋喎, 葵青邊間咁威要A呀 ????

間間網業當然冇講,有d在簡介會有講,吾通晨早落哂閘,好叻果d咪收吾到,同男仔操行也較難取A,但如果有得選,甘會選成績A,操行A,定成績A,操行B呢?又如果成績A+,操一行B甘又另計!

mokimui 發表於 18-12-17 10:24
間間網業當然冇講,有d在簡介會有講,吾通晨早落哂閘,好叻果d咪收吾到,同男仔操行也較難取A,但如果有得 ...

林護簡介都講B !
另外校網申請表都講B, 段估唔會白紙黑字寫都名, 講又唔同掛?????
如果你次第成績好, B操行, 應該問題不大 !
學校都講次第,成積先, 除非操行整個C呢, 或B-都危險 !

葵青一哥都B, 邊間更勝一哥 !!??? 唔通是葵青LA莎 ?

subb 發表於 18-12-17 10:30
林護簡介都講B !
另外校網申請表都講B, 段估唔會白紙黑字寫都名, 講又唔同掛?????
如果你次第成績好, B操 ...

其實大家硏究一下姐,當然你可以用操行B去in 下林護睇下收吾收,你有你的意見,請你用詞可否客氣少少,句句都有挑釁性,其實每次想post問下野,梗有一些激動的會員

subb 發表於 18-12-17 10:30
林護簡介都講B !
如果你次第成績好, B操 ...

同埋我心儀又不是林䕶,我主要想問下直資中學

mokimui 發表於 18-12-17 10:13
Sorry 我女真是讀女校,但朋友前幾年升中扣門,83總理,成績要全A及操行要有A先見
...
女校情況好唔同,男仔無幾多個可以操行攞A。

mokimui 發表於 18-12-17 08:20
我朋友聖心私小9成人B-B+,可能不想讓她們出外升中?

我女女校一般係派B+,A- 係極少有, 就算成績好品行好都唔一定年年有

mokimui 發表於 18-12-17 10:38
其實大家硏究一下姐,當然你可以用操行B去in 下林護睇下收吾收,你有你的意見,請你用詞可否客氣少少,句 ...

如果你覺得我句句都有挑釁性的話, SORRY寫者是無心的, 可能我表達不好,

就此道過SORRY !

我只是講出及感覺,去了簡介會,睇過各位收生申請,收生標準比例,
都知,次第成績是最重要,只要操行唔太差,有成績次第好,學校就會收
成積才是主菜,甜品小食次要,唔太差,都接受!

另外只是用一哥來做例子!
我寡聞及聽的不是神校, 真係聽了簡介會,多數都只講B呢。。。
講真, 操行可以A的人唔多的,特別是男仔, 包容下D男仔好喎! 

醒目開學勳章

mokimui 發表於 18-12-17 10:40
同埋我心儀又不是林䕶,我主要想問下直資中學
多數講話B或以上就得,事實上有啲小學唔係咁易攞A,直資更加唔會自斷米路

我唔認為操行獎對入band1學校有大幫助。只是有好過冇。我認為等同話學樂器三級五级對考某某校有冇幫助。都係有好過冇。現在始終係練成'成績神功'才能獨步天下。

王家爸爸 發表於 18-12-17 09:42
同女校唔同,如果係男校,操行只要唔係B-或者C就得。
好多學校要求B或以上,B-或以下應該唔得,前幾年問過某B1校收生老師,話正常唔會考慮。點解我知?因為孩子小五操行B-囉。

akys 發表於 18-12-17 11:19
好多學校要求B或以上,B-或以下應該唔得,前幾年問過某B1校收生老師,話正常唔會考慮。點解我知?因為孩子 ...
B-或者C應該只可以靠大抽獎。

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:25

靠六年班攞返個B,扣門都得。

啲小學畀分和要求變態嘅,上到中學根本無問題。

王家爸爸    發表於 18-12-17 11:30

mokimui 發表於 18-12-17 09:04
大抽獎是不計操行的
中西區熱門直資也有offer

B.BB 發表於 18-12-17 08:19
個個小息、lunch 都溫書...... 真係有咁多書要溫?
我反而認為你要教下個女小息時要休息放鬆下,同 D 同學 ...

我個小息一係當值,一係去玩,2樣都唔係的小息,就係俾老師罰小息
佢唔係風紀,佢的duty全部系當值要做野,搬搬抬抬,走來走去做跑腿果d ,所以唔會拿住張紙當值溫書

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:25

王家爸爸,請教你協恩,德望的學校,除成績要達標,操行或其他樂器級數有幫助嗎?

ilyrd 發表於 18-12-17 11:17
我唔認為操行獎對入band1學校有大幫助。只是有好過冇。我認為等同話學樂器三級五级對考某某校有冇幫助。都 ...

甘要努力d讀書了

mokimui 發表於 18-12-17 12:46
王家爸爸,請教你協恩,德望的學校,除成績要達標,操行或其他樂器級數有幫助嗎?
...
王家爸爸係仔仔,女校大概所知有限(唔好意思,冇意冒犯)同樓上所講一樣,直資操行B or B+已經夠用。當然有A更加好。
我女冇A,冇體藝,都可以入到。成績,面試,還是最重要。

Felix223    發表於 18-12-18 13:08
王家爸爸    發表於 18-12-17 14:28

b3410 發表於 18-12-17 13:06
王家爸爸係仔仔,女校大概所知有限(唔好意思,冇意冒犯)同樓上所講一樣,直資操行B or B+已經夠用。當 ...

謝謝你!我女操行是A+,本以為keep住有好處,都是加油努力下
‹ 上一主題|下一主題