用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行奬對升中有沒有幫助?interviews
樓主: mokimui
go

操行奬對升中有沒有幫助?interviews   [複製鏈接]

心肝寶貝B 發表於 18-12-16 23:41
我仔操行得B+,但成績應該係band 1B,我都驚操行無A會有影響
同女校唔同,如果係男校,操行只要唔係B-或者C就得。

subb 發表於 18-12-17 09:33
我未聽過A 喎 ! 林護都講B咋喎, 葵青邊間咁威要A呀 ????
我都係只聽過女校話要A,男女校一般B+甚至B都得,男校就B已經得。

mokimui 發表於 18-12-17 10:13
Sorry 我女真是讀女校,但朋友前幾年升中扣門,83總理,成績要全A及操行要有A先見
...
女校情況好唔同,男仔無幾多個可以操行攞A。

akys 發表於 18-12-17 11:19
好多學校要求B或以上,B-或以下應該唔得,前幾年問過某B1校收生老師,話正常唔會考慮。點解我知?因為孩子 ...
B-或者C應該只可以靠大抽獎。

mokimui 發表於 18-12-17 12:46
王家爸爸,請教你協恩,德望的學校,除成績要達標,操行或其他樂器級數有幫助嗎?
...
老實講,對女校既研究無男校咁深入。

RoseRosa 發表於 18-12-17 16:00
回覆 王家爸爸 的帖子

其實未必既, 我仔曾經操行B-, B, B+ ... 也入到B1A中學
同我細仔差唔多,平均都係得B。

elderberry 發表於 18-12-17 17:37
真係得?心儀間1A,啲男生女生都好斯文,我仔長期攞B,我心大心细報唔報好? ...
前提係成績掂,面試唔差。

elderberry 發表於 18-12-17 17:42
王家爸爸,有事請教,pm你
OK

jaycee_mami 發表於 18-12-18 09:26
王家爸爸, 有事請教,

前幾日正式收到呈二的排名, 比我預計的更好更高, 但問題是, 學校只是口頭跟每個學生 ...
咁呈一、呈二成績表有無排名, 如果有你將兩個加埋除二,如果同老師講既差唔多,咁就應該無錯。如果無,咁就只好相信老師。中學唔係睇學校成績表既排名,而係睇所有申請人既排名次第。

mokimui 發表於 18-12-19 08:32
請問如果直資收左,是不是要放棄自行?
如果直資收左,你仍然可以去自行面試,不過即使自行收咗都唔會入自行嗰間。

mokimui 發表於 18-12-19 09:33
那麼心儀津校的學生會放棄直資offer,因冇得keep
報直資有三種心態,第一,真係想讀;第二,係無諗過讀,只係當50蚊買個經驗,或者確認下小朋友既BANDING;第三,係介乎兩者之間,考咗先,如果收咗再決定。第二、三種心態既人會有大啲既機會放棄。
‹ 上一主題|下一主題