用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友放假回港會做乜
go

小朋友放假回港會做乜 [複製鏈接]

你地d 細路放假會做乜? 我個女今年去讀y10, 返黎第二次啦, 每日訓到中午, 跟住去街, 返到屋企就煲粥, 打食雞, 1, 2點先訓, 書就帶晒返黎溫, 真係帶左當溫左, 啱啱又勞氣完, 你地d 小朋友返黎會唔會溫下書
   1    0    0    0

回覆樓主:

路過!孩子昨天回來,回來去打pokemon go,今日1200未起身 ,今次冇帶書回來温習,因考試完才回來!

回覆 喧嘩 的帖子

正常啊!我仔是由Y10開始在英國讀書,佢次次返來(包今次Y13)都是食,睡,打機,約朋友/同學去街。不過佢復活節不會囘港,因放假日子短過兩星期,佢唔想再適應時差,而且佢通常會跟學校去其他歐洲國家交流,而交流後留校的日子才會開始準備GCSE,AS及學校的試。

之前第一年Y10,我都問過佢點解佢返來唔使讀書,因怕佢難適應英國的課程,但佢話英國Y10的課程比香港淺,有些甚至在HK中三時已學了,所以不太難,我見佢嗊有信心,就由得佢了。So far, 佢的成績都OK。

喧嘩 發表於 18-12-15 23:45
你地d 細路放假會做乜? 我個女今年去讀y10, 返黎第二次啦, 每日訓到中午, 跟住去街, 返到屋企就煲粥, 打食 ...

我仔去英國頭兩年year10-11都係咁,我覺得好正常無問題。送佢哋去外面讀書就係為咗放手比佢哋獨立自主,佢哋響英國時好忙,返嚟香港就係放假探親見friends 呀,佢只要健康無問題抽時間陪grannies 同我哋我就ok. 佢自己嘅學業同生活就比佢自己話事同負責!

回覆樓主:

但佢喺英國已經成日掛住玩, 周街都係friend, 我真係唔聽見佢溫書, 宜家雖然喺top set, 但係尾果浸, 我真係巧驚驚囉

喧嘩 發表於 18-12-16 15:03
但佢喺英國已經成日掛住玩, 周街都係friend, 我真係唔聽見佢溫書, 宜家雖然喺top set, 但係尾果浸, 我真係 ...

如果佢有問題學校會緊張同通知你㗎啦,呢個歲數嘅細路你要比佢有ownership , 你緊張佢一係反感,一係pat 比你管,做返港孩,咁你買如慳返啲錢留佢響香港讀書好過啦,

回覆 喧嘩 的帖子

佢有 friend 總好過返黎喊住話冇 friend,同埋講笑講句「做仔女,冇幾個係想畀父母見到自己溫書」,更何況放假都要溫書,好慘姐。。。我前幾年見班朋友放假返黎都係 hea 同返學校探老師,學校一放學就同以前班朋友衝去迪迪尼玩到凌晨咁濟。我屋企果兩個都成日話「冇見過我攞起本書/點解暑假都冇溫書」,但一日先同佢地視像一兩個鐘,一日 24 小時,咁真係要裝 cam 先見到用功嘅一面。
如果係跟唔上,學校應該會通知你。佢有問題,學校仲驚過你。

回覆樓主:

但我唔覺學校會緊張嘅

喧嘩 發表於 18-12-16 16:43
但我唔覺學校會緊張嘅

咁可能就係,你太緊張。

放鬆點,相信個女。佢未 18,但都唔係 3 歲小朋友。

回覆樓主:

始終佢喺香港都唔係自覺型, 好難唔胆心

阿仔回港最想係食嘢,其次都係回校探老師和同學,同friend 打波,去街,打機。。。

喧嘩 發表於 18-12-16 16:56
始終佢喺香港都唔係自覺型, 好難唔胆心

我覺得係你太緊張,你小朋友仲細,而且year 10 學業上未洗咁緊張(所以學校都唔緊張),同埋其實家長緊張都無用。你越緊張佢通常更反抗,你俾番個權同責任佢啦,大大下佢哋學校就會push , 亦會有peer pressure,佢哋就會開始緊張。到year 12 會開始辛苦,而家你當比佢唞下先。
我仔就係year10-11 都幾hea, even 考GCSE 都唔辛苦, 唔洗點讀。但佢話year 12-13 係佢讀書咁多年最辛苦,係堅忙!但當時佢全部自動波,學校好多嘢安排比佢哋做,我根本想跟都跟唔切。做父母比支持同鼓勵就夠。

Ruby1219 發表於 18-12-16 18:36
我覺得係你太緊張,你小朋友仲細,而且year 10 學業上未洗咁緊張(所以學校都唔緊張),同埋其實家長緊張 ...

阿仔今次大學第一個break 返嚟,日日留響屋企溫書,話返去即刻考試,我反而叫佢唔好咁宅,約下friends, 又成日"的"佢出街,而家同佢去咗family trip

你地d 細路放假會做乜? 我個女今年去讀y10, 返黎第二次啦, 每日訓到中午, 跟住去街, 返到屋企就煲粥, 打食 ...

阿仔今年係第4個聖誕回港,見到仔的成長。

1.見佢兩日,在家耐不耐會溫書,次數都密(唔好理佢真定假)

2.做運動,掌上壓,sit up 等等,見到真是扎實咗,着重body

3. 控制飲食,汽/甜水,冇飲幾年,炸嘢唔食,對自己有要求。

和他傾談,他有很多書本上理論,同埋好多分析(唔好理佢啱或錯)

唔見佢打機,仔話在英國都冇打機,因為都幾忙碌,分配唔到咁多時間打機。

利申 : 仔讀書唔叻 !

db7mu23 發表於 18-12-17 11:42
阿仔今年係第4個聖誕回港,見到仔的成長。

1.見佢兩日,在家耐不耐會溫書,次數都密(唔好理佢真定假)
你個仔真是好乖,希望我仔過去英國也可以有這麼好的轉變。

我聽一些家長會叫仔女放假時在香港上補習班,但我諗唔係個個小朋友都肯去。

我女year 10,返到香港有時差,所以好瞓得,佢話放假返到去考試,所以成個匧都係folders,至於亞仔sixth form,日日話温書,暫時未見到佢溫。

回覆樓主

返咗嚟兩天,只是打機和睇電視,問佢要不要去補習,因今年是Year 12,佢話放假返嚟要休息

真是個個小朋友都不同,還是要靠他們自己!

回覆樓主:

我兩仔返嚟都係食、瞓、玩、去夜街,有時仲通宵,去打桌球,去朋友屋企瞓,飲下酒、吹下水,今年係英國第五年,依家讀緊大學一年級。
‹ 上一主題|下一主題