用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記vic vs 宣道
go

維記vic vs 宣道 [複製鏈接]

維記語境好快樂自信
宣幼有60個位入宣小
請問大家應如何取捨呢?
   0    0    0    0

Snowfly 發表於 18-12-15 16:22
維記語境好快樂自信
宣幼有60個位入宣小
請問大家應如何取捨呢?

維記

Snowfly 發表於 18-12-15 16:22
維記語境好快樂自信
宣幼有60個位入宣小
請問大家應如何取捨呢?

Which campus ?

carabean 發表於 18-12-15 20:40
Which campus ?

不是cwb

回覆樓主:

聽聞宣幼程度較淺,但宣小較谷。宣小是否你的心水,如果唔係,宣幼vs維記,維記語境較好,考小能力亦較強,但學費較貴。

wg_ann 發表於 18-12-16 16:13
聽聞宣幼程度較淺,但宣小較谷。宣小是否你的心水,如果唔係,宣幼vs維記,維記語境較好,考小能力亦較強, ...

謝謝你!我就是不知如何取捨,宣幼如果有60人可上宣小,好像比維記吸引;但如果升不到,不知考直資小學會怎樣....

Snowfly 發表於 18-12-16 16:21
謝謝你!我就是不知如何取捨,宣幼如果有60人可上宣小,好像比維記吸引;但如果升不到,不知考直資小學會 ...

如果心儀宣小,當然揀宣幼。宣幼畢業生爭60個宣小位,機會總比起公海爭入宣小大。更何況如果讀完維記都係打算考宣小,當然先入宣幼為佳。
針無兩頭利,讀半龍或全龍既唔好處係考小時可能無非龍校咁大優勢,因為始終龍幼預左大部分畢業生會直升,而唔係出去考小,支援當然較少。

wg_ann 發表於 18-12-16 16:42
如果心儀宣小,當然揀宣幼。宣幼畢業生爭60個宣小位,機會總比起公海爭入宣小大。更何況如果讀完維記都係 ...

明白。不過只有60人可以升回宣小,升不到的話,考直資也很難吧?

Snowfly 發表於 18-12-16 17:47
明白。不過只有60人可以升回宣小,升不到的話,考直資也很難吧?

我覺得其實即使揀宣幼,家長都會考直私,一來可能係較心儀其他學校,二來係有兩手準備,即使不能直升亦有其他back up,但當然兩者比較應該以維記整體考小能力較佳。

wg_ann 發表於 18-12-17 08:43
我覺得其實即使揀宣幼,家長都會考直私,一來可能係較心儀其他學校,二來係有兩手準備,即使不能直升亦有 ...

如果選了宣幼,英文外補,有推介嗎?要怎樣補才可補到vic的語境呢....一星期只上一堂好像差很遠

Snowfly 發表於 18-12-25 10:46
如果選了宣幼,英文外補,有推介嗎?要怎樣補才可補到vic的語境呢....一星期只上一堂好像差很遠
...

我沒有外補過英文,但坊間一般較出名補phonics有abc pathways 和jolly kingdom, 兩間我都無試過。
我自己覺得語境係好難外補,始終差不多每天和NET聽講英文同一星期一日外補英文有頗大分別。唔靠學校語境,唯有自己屋企多講多聽補番。

仔還是女?如果係仔,宣小每年唔少升中入男拔。如果讀宣幼,升小學時已經可以試一下考其他神校,就算唔成功,留宣小升中時又有機會。

b3410 發表於 18-12-28 17:26
仔還是女?如果係仔,宣小每年唔少升中入男拔。如果讀宣幼,升小學時已經可以試一下考其他神校,就算唔成功 ...

謝謝你~~仔仔來的~~見到有一半宣幼升到宣小,但係唔知另一半小朋友如何呢?唯一升不到宣小後的去向比較難跟,外補都唔知要點補法...

Snowfly 發表於 18-12-28 21:13
謝謝你~~仔仔來的~~見到有一半宣幼升到宣小,但係唔知另一半小朋友如何呢?唯一升不到宣小後的去向比 ...
如果你小朋友較內向,或易有情緒問題,細b, 都比較難入2面。呢種情況,倒不如專注英文或中文去教,以孩子能力為中心才是對他最好的選擇。

jojosesame 發表於 19-1-11 12:50
如果你小朋友較內向,或易有情緒問題,細b, 都比較難入2面。呢種情況,倒不如專注英文或中文去教,以孩子能 ...

宣小有二面?我小朋友就唔算內向,4月b~~~唔知宣小點解選宣幼的學生?

Snowfly 發表於 19-1-11 20:46
宣小有二面?我小朋友就唔算內向,4月b~~~唔知宣小點解選宣幼的學生?

宣道小學只有一面
‹ 上一主題|下一主題