用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎? ...
樓主: smileclare
go

通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎? [複製鏈接]

叫我用中文答通識,死左九更

不過講內地嘅題目,中文去思考會容易少少,不過英中早有準備,一早叫學生背好「翻譯詞」,所以影響唔會好大。叫「背」其實都唔叫有「背」,平日上堂聽得老師講得多,自自然然就記得。

文法/串錯唔會影響評分,除非真係亂黎,影響曬整個意思。同樣,中文少一劃,多一劃,只要考官明你,就唔會扣分。

我朋友讀 Law 嘅,一個通識好好,一個通識麻麻。咁通識有冇幫助?少少咁啦,訓練 critical thinking 同吹水。但係最主要係英文底, law 要睇好多 case study,就算係本身讀英中,都會遇到好多新字,但係要記入腦同理解文章。某程度上就好似小學升英中,英小嘅叫做有點優勢,但唔代表中小出身就成績比唔上英小。

IloveJJ 發表於 18-12-15 14:48
唔係架!間間唔同架

我以為中學用中/英來教,入邊一種語言教的班,就冇的揀。不過,考DSE,考生都不可以自己選擇嗎?
例如我雖然讀英中,LS 英文教。不過我中文能力更加好,考DSE唔俾揀中文?或者掉轉。

有兩種語言的卷,不就是希望同學可以選自己擅長的語言來考?

引用考評局

[p=24, null, left]3.選擇應考語言

[p=24, null, left]除中、英文、中史、中國文學及英語文學外,其餘甲類科目均可選擇以中文或英文應考。由於兩者評核標準一致,而成績單及證書上均不會列出應考語言,故考生可按能力選擇。

憫父 發表於 18-12-15 13:44
給你看看 2018 考評局的統計數字:
- 數學必修部份 有 59.5% 用英文作答
- 通識同樣是必修的,有 15.4% 用 ...

感謝,詳盡分析

la5711 發表於 18-12-15 18:42
回覆 yovin 的帖子

佢英文通識考得好,唔代表英文答卷要求低喎。除非佢同一屆,同時考中英卷,答案又一樣 ...

剛回家,再問埋現CU 環球金融喇沙仔,補習哥哥說老師都話: 英文要求冇咁高。

留意: 要求

我仔要報番中四D嘢⇒暑假要請高手幫忙!所以有請私補急救。現正急救中, 不敢打擾。下次有時間我問仔细D。再補充……

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-12-15 17:04
都係視乎番學生本身,用中文讀LS,我小朋友就唔掂了~~~
岩岩問完我囡, 叫佢 LS 用中文答會唔會好 D, 佢話反面唔識做就真.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

^曾小姐^ 發表於 18-12-15 13:52
我女有得揀中或英通識,揀英通果班係英文勁,不過居然通識冇人及格,平均得三成分,中文果d就少極都有六成 ...

無人合格,咪入唔到U?

我女同Ruby-样,如叫佢用中文答LS, 死左九世(佢係中小呀~)~之前佢学校老師就話用中文答,出现两个評卷員係俾分上分歧多过英文答,有時分歧大到要有第三評卷員。反而英文答简单直接,一就一,二就二,少d出现唔同理解。我就唔知係咪真。小学GS同常識科就好明顯係,中文常識係难过英文GS.

Yanamami 發表於 18-12-15 15:30
奇就奇在,讀中中既我,觉得英文terms易明过中文

中學通識老師說用英文作答的要求其實比用中文答通識的要求低。比我也想孩子考英文通識。英作答,其實不是要英好叻,表達到已考DSE冇問題。

yovin 發表於 18-12-15 20:47

剛回家,再問埋現CU 環球金融喇沙仔,補習哥哥說老師都話:  ...

That’s true!

1998Ruby1998 發表於 18-12-15 19:37
叫我用中文答通識,死左九更

不過講內地嘅題目,中文去思考會容易少少,不過英中早有準備,一早叫 ...

其實翻譯詞根本不難。

Yanamami 發表於 18-12-15 22:07
我女同Ruby-样,如叫佢用中文答LS, 死左九世(佢係中小呀~)~之前佢学校老校就話用中文答,出现两个評卷曼係 ...

圖解

nicolemummy 發表於 18-12-15 21:53
無人合格,咪入唔到U?

舊年DSE 嘅LS及格率(日校)係90%

Yanamami    發表於 18-12-16 00:13

LingChiBaBa 發表於 18-12-15 23:47

可能名校4,5分先叫合格呢?

等如三大先係大學一樣。

yovin 發表於 18-12-16 01:05

可能名校4,5分先叫合格呢?
但係講緊個分數又match咕喎!

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-12-15 22:07
我女同Ruby-样,如叫佢用中文答LS, 死左九世(佢係中小呀~)~之前佢学校老校就話用中文答,出现两个評卷曼係 ...
我囡講有 D 字用英文可以直接表達出黎, 用中文就黎個 "九曲十三彎" 咁講一大論先得, 佢都有舉例子, 不過我唔記得係咩 LU.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

LingChiBaBa 發表於 18-12-15 23:47

知道2018年,有85%考生用中文作答,只有15%用英文

請問那裡可以找到英文通識的合格率

1. 如果英文容易啲合格和高分, 咁點解近40%英文中學, 其中只有15%會用英文考? 咁多間英中校長都是傻的嗎?
2. 改中文通識和英文通識的, 是兩班不同閱卷員評分的.  難道教局在給予相同的評分準則時, 特登叫英文組鬆手啲.
3. 用得英文通識的, 可說是最頂尖的中學, 而考中文通識的, 包括了B1-3學生, 所以英文通識合格率, 一定會比中文通識高.
4. 如果本身英文比中文好,  用英文考 就當然比用中文得心應手, 未必評閱員鬆手有關.

總結, 我認為不用'陰謀論"去判定英文通識鬆手啲, 而且根據學生語文能力去選擇.
如果學生英文只是中上, 而英文通識的考生卻是頂尖的15%, 難免比下去.

‹ 上一主題|下一主題