用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真光 vs KV
go

真光 vs KV

小朋友慢熱,觀察型,真光有私小backup ,但都會,想考直資/私小,邊間會有幫助?

TL for sure

回覆樓主

真光

Andrewchan918 發表於 18-12-15 11:13
TL for sure

九真是band 2 wor

karllambb 發表於 18-12-15 13:05
九真是band 2 wor

坑真應該是band one ?

ambabe 發表於 18-12-15 15:25
坑真應該是band one ?

Yes 港真band 1, 我見vs KV, 以為係九龍區,sorry

咁真係TL for sure

karllambb 發表於 18-12-15 16:00
Yes 港真band 1, 我見vs KV, 以為係九龍區,sorry

咁真係TL for sure

多謝你地既意見

ambabe 發表於 18-12-15 17:03
多謝你地既意見

坑真未出offer?

ambabe 發表於 18-12-15 10:48
小朋友慢熱,觀察型,真光有私小backup ,但都會,想考直資/私小,邊間會有幫助?
...

去年有同樣offers,雖然都心儀KV,但最終情歸坑真...

回覆樓主

vote for True Light especially if it’s the one in Tai Hang

amemama 發表於 18-12-15 23:46
vote for True Light especially if it’s the one in Tai Hang

Can u share the reason why tai hang TL is good?

renaya 發表於 18-12-15 23:30
去年有同樣offers,雖然都心儀KV,但最終情歸坑真...

你小朋友喜歡番學嗎?學術程度深淺?

renaya 發表於 18-12-15 23:30

我都有差不多煩惱,我係sc vs SH, 都在1516中
請問點解你會選TL? TL vs kv, 學術淺好多,係咪因爲有小back up? 可唔可以分享下!Thanks!

TL vs KV
如果你想考直資私小,TL學術上比KV淺,亦冇升小一面試訓練/支援…TL小朋友亦有考到直資/神校(有出面offer的小朋友都係醒目,收放自如,說話表達能力高的),但相比KV會少好多%,因大多家長心儀小學部
TL幼稚園生不是直升小學部,要通過面試
TL著重全面發展,小朋友返學開心
一間香港島,一間九龍,選一間近家的

chuichuiyuiyui 發表於 18-12-16 07:56
TL vs KV
如果你想考直資私小,TL學術上比KV淺,亦冇升小一面試訓練/支援…TL小朋友亦有考到直資/神校(有出 ...

同意 揀近家啦 一東一西

回覆樓主

如果是坑真及真小是你杯茶,就揀坑真。雖不是100%,但機會大已很好。若你認為真小未夠好就KV,應該較能幫你考小一。

ambabe 發表於 18-12-16 00:12
你小朋友喜歡番學嗎?學術程度深淺?

喜歡呀,學校上至校長,下至工友姨姨都好有愛。而學校比較重視小朋友嘅自理能力同家校合作,如果認同學校嘅理念,會係不錯嘅選擇。如果目標係升上坑真小,學校會有內部評估同面試,所以家長要盡量配合學校嘅要求,幫助小朋友喺學習或發展上嘅不足之處。

鑽石仔 發表於 18-12-16 06:40
我都有差不多煩惱,我係sc vs SH, 都在1516中
請問點解你會選TL? TL vs kv, 學術淺好多,係咪因爲有小back ...

學術係比較淺架,所以如果目標係競爭大嘅直私,相信除左小朋友嘅資質重要外,家長亦要付出額外嘅努力。但坑真幼本身有小學back up,同埋相信學校嘅課程設計係銜接到,所以呢方面不太擔心。