用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 執著
go

執著

小朋友3歲做了評估, 有亞氏保加傾向
認知、語言在3歲已有5-6歲程度
社交也正常

我地最初去做評估, 除了因為學校建議, 還因為我看到她在家的一些情緒不穩定.. 一直到了4歲, 我地都處理得好好, 但最近問題又出來了, 還好像加劇了, 我都有點頭痛, 她好像困在自己的圈/想法裡, 我嘗試跟她溝通, 但她只是發脾氣、不停哭, 偶然會跟我說「我都唔知點解會咁 / 我唔知自己想講咩」, 我都有點迷茫了, 不知可以怎處理, 大家有好方法嗎??

回覆樓主:

例如: 最近天氣凍, 要著長䄂底衫, 她要底衫與面衫衫袖對齊, 咁手捉住底衫衫袖穿面衫.. 無論係底衫衫袖凸左出去, 定底衫衫袖冇同面衫衫袖對齊, 她都會情緒到, 大發脾氣, 話點解會對唔齊、個衫袖係壞人、唔聽話....etc 如是者, 面衫跟外套仍然
夜晚瞓覺, 要張被要平要直, 唔明白點解會皺, 就情緒到... 但其實我已經解釋過係物料問題, 亦做過實驗.....

好告惱
有同路人嗎?

aikifafa 發表於 18-12-14 22:18
例如: 最近天氣凍, 要著長䄂底衫, 她要底衫與面衫衫袖對齊, 咁手捉住底衫衫袖穿面衫.. 無論係底衫衫袖凸左 ...

有。我二仔亦是如此。非常非常固執。衣服要自己疊得非常整齊。棉被線要齊要平,晚上可以搞很久不睡,作業字寫不達他自己標準,會重覆擦掉重寫,直到满意為止,試過好多次擦到紙破就不停哭喊。無法接受"不完美"。穿襪子的線要對齊,鞋子要粘好,色筆要同一方向,..等。多不勝枚舉。
我以前常快被仔搞瘋,但現在就很平淡,不理他了,讓他自己想辦法,來不及上課,就請他自己向老師解釋,該起床時睡不夠就不准發脾氣。至少父母好過些。

aikifafa 發表於 18-12-14 22:16
小朋友3歲做了評估, 有亞氏保加傾向
認知、語言在3歲已有5-6歲程度
社交也正常

我仔以前都係架,以為佢iq高醒,明你解釋,其實事實並不如此,但道理都要講下既,有些東西可以遷就既就由得佢,現在6歲幾,回想起來真係進步左好多,而家有執著既事情同佢解釋,佢明既話真係可以接受,而佢唔接受既亦唔係再用喪喊來表達,記得以前見d心理學家社工會教我將佢發脾氣既原因寫低,同埋當時佢既精神狀態,我發現都真係幾多時係因為精神唔好所致,比如未訓醒,放學回家攰,未午睡呀咁,當你寫低,睇翻轉頭,好多時只是小事一樁,不如想多一點辦法教他如何管理情緒,例如平日教佢深呼吸,或是如何在當時分散佢注意,這方面我都還在學習中,大家加油!如果你認為佢情況嚴重,揾專業人士幫忙亦重要

MillieLin 發表於 18-12-15 14:55
有。我二仔亦是如此。非常非常固執。衣服要自己疊得非常整齊。棉被線要齊要平,晚上可以搞很久不睡,作業字 ...

這兩天我嘗試忍住了口, 讓她穿衣又除又著, 著到滿意為止, 雖然中間都有情緒到, 總算少了喪喊的情況

但就這樣順著她, 我好怕會縱了她

祝君健康:戰勝亞氏保加症[英/粵] 27/12 9:35pm 明珠台

本集,基斯帶大家進入他亞氏保加症的生活。回想過去,與同學相處的困難及維持長久男女關係的挑戰。他前往羅德島州探討經顱磁刺激療法,一種自閉症的激進治療,並探訪一家專門提供應用行為分析的學校。