用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德兆vs聖三一
go

德兆vs聖三一

想小朋友有英文語境,更容易有興趣學好英文,屋企冇人會講,請問選邊間好?

冧冧 發表於 18-12-14 17:44
想小朋友有英文語境,更容易有興趣學好英文,屋企冇人會講,請問選邊間好?
...

你要英文好, 係出面搵net teacher補oral 都得啦

starry_night 發表於 18-12-14 18:15
你要英文好, 係出面搵net teacher補oral 都得啦

請問意思揀津校?

冧冧 發表於 18-12-14 21:34
請問意思揀津校?

你先了解下兩間學校各自既長處先啦

starry_night 發表於 18-12-14 22:10
你先了解下兩間學校各自既長處先啦

長處我是知道,只是想問如果在津校讀還要出面請net teacher 不如俾$$私校讀更好,小朋友冇敢辛苦,只是想問德兆是否同樣有足夠㗎英文環境,敢又唔同。

冧冧 發表於 18-12-14 22:17
長處我是知道,只是想問如果在津校讀還要出面請net teacher 不如俾$$私校讀更好,小朋友冇敢辛苦,只是想 ...

好多私校net teacher都唔多!

回覆樓主:

如果要語景,兩間都不屬於,有開題討論過邊間語景好的學校,去找尋下

回覆 冧冧 的帖子

要英文好,不如揀一間少功課,有時間每日伴讀,培養閱讀興趣更重要,仲有得閒睇多些英文電視節目仲有效。對英文有信心就會有興趣,以上兩間都冇乜語境。好多家長話上咗小學冇時間睇書。

haihaimom 發表於 18-12-15 14:12
回覆 冧冧 的帖子

要英文好,不如揀一間少功課,有時間每日伴讀,培養閱讀興趣更重要,仲有得閒睇多些英文電視 ...

但聖三一是英文小學,有英文話劇,英文數學,半英文常識,phonics,story time,多元智能課有net教cooking,雖然不是最多語境但是只是兩間揀是否比兆強多?(因為不太清楚德兆幾時可以接觸英文(除了英文堂)

miujoey 發表於 18-12-15 13:17
如果要語景,兩間都不屬於,有開題討論過邊間語景好的學校,去找尋下

如果只有呢兩間offer呢?

冧冧 發表於 18-12-15 14:59
如果只有呢兩間offer呢?

我都有過 聖三一offer但係放棄咗,選了另外一間直資,如果要我選我會揀德兆,津校地區一線,學術方面唔會差得去邊。

miujoey 發表於 18-12-15 15:02
我都有過 聖三一offer但係放棄咗,選了另外一間直資,如果要我選我會揀德兆,津校地區一線,學術方面唔會差 ...

點解聖三一喺英小不會好過德兆呢?

冧冧 發表於 18-12-15 15:15

冧冧 發表於 18-12-15 15:15

睇升中派位。
而且不是英小一定好過中小。

冧冧 發表於 18-12-15 14:58
但聖三一是英文小學,有英文話劇,英文數學,半英文常識,phonics,story time,多元智能課有net教cooking, ...

有語境嘅學校,除了多科用英語教學,平時在學校內,學校都會要求小朋友全英對答,不可用廣東話,這樣語景就會好

回覆 miujoey 的帖子

德兆有成六成幾派b1英中,好少津小做到咁。

回覆樓主

印象中對兩間學校的評論都無提及英文能力及語景,相信是正常。要比較邊間好d 可能較難有人知。

冧冧 發表於 18-12-15 14:58
但聖三一是英文小學,有英文話劇,英文數學,半英文常識,phonics,story time,多元智能課有net教cooking, ...

如果小朋友不是用英語閒話家常,唔算語境。