用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S3揀高中Elective的考慮因素
樓主: aeiou_drm
go

S3揀高中Elective的考慮因素   [複製鏈接]

aeiou_drm 發表於 18-12-13 23:59
啊仔S3,要考慮揀科問題。 可否分享一下大家子女揀科基於什麼考慮因素?

啊仔數學一般,所以不會揀 M1/M2 ...

選科能力同興趣都重要,由其能力方面,冇能力讀就算有興趣都未必讀得掂。
如果仔完全未有方向,歷史好但數弱,估計佢背野叻啲,文、理、商各一都可以,若3X可考慮中史、econ、bio. 有問題上到S5都仲可以drop.

YDLFATHER    發表於 19-1-1 20:53

aeiou_drm 發表於 18-12-17 15:22
你真係好了解我個仔嘅情況佢就係諗住想揀呢3科 。 不過我地學校 Bio 開兩班, 就係驚佢揀唔到
...
你唔记得我仔同你仔同屆,轉眼佢哋就中三今年要選科啦。我覺得若可以盡量要修一科理科(eg. bio),除非你文科讀得好好,否則升大時冇理科可選學系會少好多。

aeiou_drm 發表於 18-12-20 17:02
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

當然記得, 3年前我們還在談呈分, 升中 。。。 轉眼就 3 年。 謝謝你的意見, 啊 ...

讬赖當年冇揀错學校,呀仔升中後如魚得水。
我仔應該會揀 phy+chem+econ+M2,不過佢都考慮紧 econ 定ict. 因為哥哥揀ict時超容易,識唔少個呢科書都唔使点溫dse都拎4以上,但呢科真係要有興趣先會讀得黎。

aeiou_drm 發表於 18-12-21 18:22

真係替你仔開心,揀啱學校好緊要。 修讀Phy,Chem,M2 你 ...

唔使太擔心,男仔通常上到高中會越讀越起勁,比啲信心同支持佢  

不過最好你哋可以揀到bio. 始終大學選修科選擇會好d,純文科選擇真係會比較弱。

MIHO.WAH 發表於 18-12-18 17:46
Hi 各位
     我想問, 原本女兒選定 Phy + Chem + M2 , 可能 多選 Econ ,
後來知道如果選三科 ( m2 不計)  ...

phy. chem 一齊讀會較有協同效應,讀起來亦容易掌握,若只選擇兩個選修科,咁唔修econ 都不大問題。

esmehouse 發表於 18-12-23 00:09
請問以下那個組合會好些  上大學可以選咩科
Chem, BAFS, Econ, M2
Chem, Bio, BAFS,  ...
個人覺得如果選修 econ + bafs .咁應該揀M1 好過揀M2 . 通常選修phy 或走理科就揀 M2好啲。

HL711 發表於 19-2-8 12:44
請問ICT屬於什麼科 ?

ICT 頃向理科。電腦範圍好大,近年興 stem . engine . sci 同ict 都可以算有些關連,不過中學 ICT 唔太深入,學嘅只是基本野。

‹ 上一主題|下一主題