用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S3揀高中Elective的考慮因素
go

S3揀高中Elective的考慮因素   [複製鏈接]

啊仔S3,要考慮揀科問題。 可否分享一下大家子女揀科基於什麼考慮因素?

啊仔數學一般,所以不會揀 M1/M2,意味大學無緣讀工程。

佢暫時中史,西史,地理科成績較佳,但如果揀晒文科,大學又無緣讀醫療。

如果文,商,理各揀一科,又會否太雜?

應該揀有興趣?讀得高分? 或其他原因?
   10    0    0    0

回覆樓主

他大學有興趣什麼科目,從這個目標倒推,都是一個辦法!

今年十月十一月有没有去大學聽收生簡介會?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 aeiou_drm 的帖子

我都想知

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

文理商撈埋,唔係問題啊
最重要嘅係要睇大學心儀科目prerequisite ,例如:言語治療只需biology,你其他兩科係歷史地理文學,無問題的
有d科目有preferred 有理科,(非必須),但在入學時weighting會較高

之後就係考慮自己長處,同學校過往公開試成績。一間學校總有好老師有hea教,呢方面都需要考慮

ANChan59 發表於 18-12-14 09:55

今年有去 PolyU 的 info day, 啊仔對設計, 電腦,都無甚興趣。 醫療都有些興趣,不過收生成績要好高,不知dse 成績會否達到。

工程收生成績好像較有機會 不過啊仔數學好一般,M1/M2 未必能應付到。

雖然學校分配揀科都要看S3成績,成績好的先分配,不過想請教大家,再好好考慮。

謝謝!

duplicated

duplicated

aeiou_drm 發表於 18-12-14 10:35
今年有去 PoluU 的 info day, 啊仔對設計, 電腦,都無甚興趣。 醫療都有些興趣,不過收生成績要好高,不 ...

你要睇埋你揀嘅组合學校有無。

aeiou_drm 發表於 18-12-14 10:35
今年有去 PoluU 的 info day, 啊仔對設計, 電腦,都無甚興趣。 醫療都有些興趣,不過收生成績要好高,不 ...

Duplicated

aeiou_drm 發表於 18-12-13 23:59
啊仔S3,要考慮揀科問題。 可否分享一下大家子女揀科基於什麼考慮因素?

啊仔數學一般,所以不會揀 M1/M2 ...
阿媽發夢:
阿媽我想阿女工作    : 做物理治療 / 職業治療 / 護士
阿媽我想阿女高中讀 : Bio、M1、第3個選修科佢自己鍾意讀邊科就讀邊科、第4科會自修日文
阿媽幫阿女報咗名, 2019年暑假去英國summer school "補習"  Bio + Chem, 希望阿女有奇蹟出現高中讀啲理科
阿媽我想阿女大學讀: 物理治療 / 職業治療 / 護士

阿女現實應該會係:
夢想職業: 香港紀律部隊, 首志願 ICAC 調查員, 之後係其他紀律部隊都OK e.g. 消防, 救護... 但唔做警察
高中讀 : 中史、中國文學(呢科危, 因為驚唔夠十個學生報讀開唔成班)、APL 心理學、第4科會自修日文(如果學校中國文學開唔成班, 第二選修科會係日文)
大學: 想讀心理學或社會學

aeiou_drm 發表於 18-12-14 10:33

如果冇乜眉目,就好難部處,你問問他對工商管理是否有興趣,如果有,專攻文商科,選到的機會高些。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 18-12-14 10:04
文理商撈埋,唔係問題啊
最重要嘅係要睇大學心儀科目prerequisite ,例如:言語治療只需biology,你其他兩 ...

因為是男校,大部分同學都會揀理科 ,而就文科 DSE 成績稍遜。 啊仔都有興趣揀 Bio,  不過開得2班, 怕唔輪到佢揀。

LingChiBaBa 發表於 18-12-14 10:39
你要睇埋你揀嘅组合學校有無。

組合非常自由,冇套餐的。

aeiou_drm 發表於 18-12-14 11:57
組合非常自由,冇套餐的。

文科通常開的班較少(可能1班),有機會揀的科目安排在同一個Block便揀不到。

揀自己能取得高分比純粹有興趣重要

入U才入有興趣的科目都未遲

沒理科也可讀護理學從而晉身醫療界

一般都只說bio 係preferred 而非required
我是護書簿

LingChiBaBa 發表於 18-12-14 12:01
文科通常開的班較少(可能1班),有機會揀的科目安排在同一個Block便揀不到。
...

係喎, 呢樣都是要考慮, 謝謝提醒

losoco 發表於 18-12-14 13:56

揀自己能取得高分比純粹有興趣重要

我就是迷思,應該揀佢自己可以拿高分和有興趣的科目, 還是有興趣但得不到高分的。

小時了了 發表於 18-12-14 11:33
阿媽發夢:
阿媽我想阿女工作    : 做物理治療 / 職業治療 / 護士
阿媽我想阿女高中讀 : Bio、M1、第3個選修 ...
請問讀物理治療 / 職業治療呢兩科嘅話,揀Bio&Chem是不是比較有利?不需要M1/M2吧?

ANChan59 發表於 18-12-14 11:34
如果冇乜眉目,就好難部處,你問問他對工商管理是否有興趣,如果有,專攻文商科,選到的機會高些。
...

佢就係未想過自己前途,所以我先要幫他一把

小時了了 發表於 18-12-14 11:33
阿媽發夢:
阿媽我想阿女高中讀 : Bio、M1、第3個選修 ...

你囡好有目標,咁就容易得多。我仔仲未有目標, 而我希望的,他又未必有能力去讀到。 不過佢揀咩科,我都支持佢。

佢有講過想讀醫療有關的,諗住第時人工高,但是對 chemistry 又無咩興趣。

佢對中史比較有興趣,但又知道學校dse 成績麻麻地。如果齋文科,又怕大學揀科較窄。

商科都是讀了3個月,未知如何。
‹ 上一主題|下一主題