用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Rank Order
go

Rank Order

Rank order是以學生在學校呈一+呈二排名,再比對2016和2018年師兄姐考Pre S1成績排出嚟的。咁會唔會有以下情況發生?

排名20的學生,會用2016、2018排名20嘅師兄姐pre S1成績,若果他們在pre s1考試失準,可能比排名30嘅差,就用咗佢嘅成績幫今年學生排Rank order。若果級20、級30都一同考同一間中學,會令級30前過級20呢?

控制唔到既野唔好諗禁多

gigayan 發表於 18-12-13 23:15
Rank order是以學生在學校呈一+呈二排名,再比對2016和2018年師兄姐考Pre S1成績排出嚟的。咁會唔會有以下 ...

又會唔會 教處排名只係用於 升中学用?
然後粉筆字抹去

只係用ps1 嘅成績 去分俾小學 → 攞到嘅banding人數呢?

以上都係假設性嘅問題

Yanamami 發表於 18-12-13 23:22
控制唔到既野唔好諗禁多

今日腦內一閃呢個問題,聽女講學校建議好多人去同一間

yovin 發表於 18-12-13 23:32
然後粉筆字抹去

我估rank order都應該咁排,教署應該無咁得閒整計過計法

gigayan 發表於 18-12-13 23:15
Rank order是以學生在學校呈一+呈二排名,再比對2016和2018年師兄姐考Pre S1成績排出嚟的。咁會唔會有以下 ...

我理解係PreS1排左一條隊,你小朋友當校內呈一,二排名第20,咪係搵返前人既PreS1排第20,而佢全港去到咩位置,就係係小朋友個位置

kirstyau 發表於 18-12-13 23:50
我理解係PreS1排左一條隊,你小朋友當校內呈一,二排名第20,咪係搵返前人既PreS1排第20,而佢全港去到咩 ...

即係用pre s1的成績排名,不是用學校排名搵返師兄師姐排20個個pre s1成績?咁就似乎合理些,thank you!

gigayan 發表於 18-12-13 23:53

即係用pre s1的成績排名,不是用學校排名搵返師兄師姐排20個個pre s1成績?咁就似乎合理些,thank you!
...

計分的方法如下:

假設:
2016 和 2018 年 A 小學 5 位學生考 pre-S1 的成績如下:

年份分數 1
分數 2
分數 3
分數 4
分數 5
2016 5051
2018 9080

教育局會將  各年的分數  排龍,由高至低排列,依次如下:
年份名次 1
名次 2
名次 3
名次 4
名次 5
2016 8070
2018 9080
平均
60.5
50.5

2019 年 A 小學  5 位學生 的呈分名次如下:
呈分一
名次
配對成績
對照 pre-S1

呈分二
名次

配對成績
對照 pre-S1
學生A 1 85 2
學生B 2
75 1 85
60.5
學生D 4 50.5 4 50.5
學生E 5 49 5 49

計算 RAND ORDER 只用呈分一和二的配對成績,因此:
學生A 的成績是 (85+75)/2 = 80
學生B 的成績是 (75+85)/2 = 80
學生C 的成績是 (60.5+60.5)/2 = 60.5
學生D 的成績是 (50.5+50.5)/2 = 50.5
學生E 的成績是 (49+49)/2 = 49

全港所有有呈分的學生,均使用這方法記算平均配對成績,然後高分至低分排列。

若 B 中學 有 10 位學生申請自行位,教育局會抽出這 10 位學生,將他們的平均配對成績由高至低排列,將名次交給 B 中學

這名次便是 RANK ORDER。

yovin 發表於 18-12-13 23:32
然後粉筆字抹去

唔止係攞個banding人數, 學生成績到教育局係有個配對分, 參考下憫父個表, 即係, 有D同學仔三次呈分上落太大, 對個banding影響其實可以好大, 因為雖然差一名, 果個配對分可以差好遠, 所以其中一次考得好, 一次唔好, 可以俾唔好果次拉得好慘, 唔係單單加埋除二。而學校既累計呈分排名, 都只係計校內呈分既分數去排俾你睇, 佢哋唔知道教育局個分, 所以單一次呈分, 差十名, 可以差好遠, 除非學校有操開卷, 學生既Pre-S1水平唔係相差好大。如果好似我哋學校咁, 個個學生成績上落好大, 咁都幾大鑊。

升中呢樣嘢, 唔怕你band低, 最怕你估錯band。

mch411    發表於 18-12-14 09:13

little_yolky 發表於 18-12-14 08:55
唔止係攞個banding人數, 學生成績到教育局係有個配對分, 參考下憫父個表, 即係, 有D同學仔三次呈分上落太 ...

我明。

就好似DSE中 校本評核一樣,每間學校嘅水平參照都唔一樣, 應承學校畀個分, 未必係教育署 俾你嘅分一樣。

回覆 gigayan 的帖子

睇片

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA2019-part2_clip2-CANT.wmv

我是護書簿

回覆 憫父 的帖子

多謝信息,那請問:“學生A”和“學生B” 的平均分都是80分,一樣多。那麼“學生A”和”學生B“ 的RANK ORDER怎麼排呢?分別用他們的兩次呈分試總分都乘以80嗎?謝謝。

yovin 發表於 18-12-14 09:04

我明。
你有大仔一定明, 不過, 仍然有好多人唔明, 包括現任P6家長。

Yanamami 發表於 18-12-13 23:22
控制唔到既野唔好諗禁多
唯一可以控制既, 就係叫自己個小朋友每次呈分都全力以赴, 做到最好。

憫父 發表於 18-12-14 08:20
計分的方法如下:

假設:

謝謝憫父,清楚了

憫父 發表於 18-12-14 08:20
計分的方法如下:

假設:

謝謝憫父,清楚了

其實呈3 多數只影響派位 ???
呈3失手, 自行又失, 派位咪凍過水... ??!!!!

subb 發表於 18-12-14 11:04
其實呈3 多數只影響派位 ???
呈3失手, 自行又失, 派位咪凍過水... ??!!!!

除非所謂失手好嚴重,又或呈2後仍係邊緣一,一次呈3輸埋前2次積儲係幾難㗎~~~

回覆 little_yolky 的帖子

我好努力咁睇咗好耐,都係唔明

little_yolky    發表於 18-12-14 11:53

mcl203 發表於 18-12-14 11:15
除非所謂失手好嚴重,又或呈2後仍係邊緣一,一次呈3輸埋前2次積儲係幾難㗎~~~
...
我諗, 我朋友當年case...
b1..去到派b3 校, 重要係地區強校
當時覺得真嚇人 !
應該係呈一及二已經是B1 邊緣人
呈三失手, 趺去B2,....
但派了B3.... ! 真係滴汗