用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試結果不好的請進
樓主: 超能爸爸
go

面試結果不好的請進   [複製鏈接]

piglover 發表於 18-12-17 20:04
報咩學校,主導權在你手。  多人爭,熱門學校,未必代表適合自己小朋友。
...

根據你的邏輯,難道同一間學校,如果報全日同上午唔收就是小孩唔適合間學校,但下午班有位收就是適合間學校?
有啲人有幾個offer在手會按自己心儀的排。如果問我報嗰啲邊間心儀,我覺得任何一間都ok,所謂心儀只是遠近問題,不過我唯一的要求就是不考慮下午班,因為不適合我小朋友的作息時間。

超能爸爸 發表於 18-12-17 21:10
點會遲呀 你個女先嗰兩三歲 大把機會再揀女校啦

我地係雙職父母 我老婆要返工已經好辛苦 咁啱我又有興趣 ...

我唯有安慰自己個女第時叻嘅咪可以考入去中小學...(雖然事實係我疏忽令佢冇左個機會)
要再讚揚呢位爸爸,唔單止上心仔仔學業,亦體諒媽媽!

angelhayley 發表於 18-12-17 22:15
我唯有安慰自己個女第時叻嘅咪可以考入去中小學...(雖然事實係我疏忽令佢冇左個機會)
要再讚揚呢位爸爸 ...
可以試下K2插班

回覆樓主

其實3歲以前的小朋友,成長發展的差異,大一個月就已經可以差很遠,所以好多熱門幼稚園都是偏向收大B。

父母一直收waiting or rejected 真的需要很強大的心理素質先可以輕鬆面對。 但其實小朋友咁細, waiting or reject 佢地真係唔識,佢地係無乜感覺的,所以父母更加要處理好自己的情緒,不要影響到小朋友。 講真就算細時了了,大時都未必佳,讀書一讀就十幾廿年,要小朋友喜歡上學才是幼稚園的主要目的。

家長只要想法正面,懂得欣賞自己的小朋友,注意身教,小朋友一定可以健康快樂成長。加油,我們的小朋友很需要父母的支持的。

超能爸爸 發表於 18-12-17 21:06
你一定好畀心機栽培你個小朋友
我個仔有讀N 但由N到K的interview也沒有過am offer 真係慚愧 ...

樓主, 你過獎了, 我地同你地一樣也是雙職父母, 我地暫時仲係假日父母

相信個個家長也會

畀心機栽培自己仔女...我老公好忙, 所以選學校都係我自己親力親為, 壓力一定有, 好似自己見工一樣, 真係要有策略... 問題係而家D人一報就好多間學校, 所以競爭好大, 幾百人爭幾十個位, 有D係幾千人報名!!  亦好難好確切地斷定某間學校是否適合自己仔女,  特別好多

學校也

冇開放日冇簡介會, 官網資料又不多, 多是從"聽回來"的消息去決定報唔報名, 報熱門

學校就當去抽獎囉

, 所以唔收真係唔係小朋友問題, 好似某

熱門

學校叫小朋友用衣夾夾落張咭度, 講真個

衣夾我也要用力先夾到, 何況叫個小朋友去夾, 唔通夾唔到我就當個小朋友蠢咩

csc1016 發表於 18-12-17 21:17
根據你的邏輯,難道同一間學校,如果報全日同上午唔收就是小孩唔適合間學校,但下午班有位收就是適合間學 ...

你不斷強調下午班不適合。 st cat K2全部係下午班,培正K3都係全部下午班,難道又唔適合嗎?小朋友係好易適應環境㗎。

永遠有人讀am,有人讀pm. 現實就係,outstanding D 嘅,就有優先權揀am offer.

piglover 發表於 18-12-18 13:47

很同意44樓說「其實3歲以前的小朋友,成長發展的差異,大一個月就已經可以差很遠」。如果覺得有個am位就代表係outstanding ,希望父母作為身教對象唔會令佢嘅下一代變成雙眼生喺額頭頂。事實上,目前嘅小學教育,應該全部都是全日制,而下午時段通常都活動或做功課為主,不會太學術性。點解有啲名幼or熱門幼稚園k2/k3全是下午,說穿了就是博家長貪名校而唔走,但問心係咪適合小朋友?我相信有部份家長真的不介意pm,可能方便他們自己家庭,又或者小朋友不慣早起身,但確實不多。

hiuwakelly 發表於 18-12-18 10:17
其實3歲以前的小朋友,成長發展的差異,大一個月就已經可以差很遠,所以好多熱門幼稚園都是偏向收大B。

...

講得好好 尤其係媽媽 我記得上年n收第一封reject喊 到以家k 都係兩waiting 兩reject 心臟已經強大好多了 身教真係最緊要

Yyt123 發表於 18-12-18 18:59
講得好好 尤其係媽媽 我記得上年n收第一封reject喊 到以家k 都係兩waiting 兩reject 心臟已經強大好多了  ...
尋日又被rejected 我小朋友係天主教 我附近的幼稚園多數是基督教 但我填form時沒有隱瞞
因為我要身教 教小朋友做一個誠實的人 不過唔知對offer有冇影響

今日收到一個新offer  大家繼續努力

超能爸爸 發表於 18-12-21 17:47

恭喜晒,有追睇呢個post,好替樓主同小朋友開心

超能爸爸 發表於 18-12-21 17:47

恭喜你
終於有offer
安心啦

回覆樓主

好多學校面試都問比現時pn程度深或k1嘅知識,我一見啲題目就知我小朋友答唔答到,對於著重小朋友當前知識的學校,大b一定有絕對優勢。好似有間學校要問紫色,一個月前我小朋友答唔到,但依家就完全無問題。因為佢遲咗一個月先識就足以令學校reject佢。

有啲學校就hae in 你,你完全估唔到佢地以乜為準則。總之越見就越無奈,自信心就越低沉,見到我簡直唔想再去面試。

如果唔係因為幼稚園好影響小一升邊間,我情願佢原校直升,讀得開心就算了。但你又覺得孩子不止於此時,痛苦便開始。

cyyw 發表於 18-12-22 23:56
好多學校面試都問比現時pn程度深或k1嘅知識,我一見啲題目就知我小朋友答唔答到,對於著重小朋友當前知識的 ...
幼稚園係佢地開辦 所以佢點揀小朋友我都冇話可說反而我係睇自己小朋友既成長 盡量少同別人比較(盡量啦) 做好自己的身教
我好相信如果佢係叻嘅 條路會自己行出來
如果唔叻 就乖乖地做個好人
但叻唔叻都好 最重要係一家人健健康康 開開心心 就夠了

超爸其實你IN了咁多間,你大慨會知面試期實只有兩種

一種係大圍玩遊戲,老師逐個埋黎傾偈,而另一種就係好似正式會面咁,家長同小朋友正正式式單對單面試

如果你小朋友係內向,應該做下資料搜集再找一些面試不是大圍型式的面試,因為很容易被其他小朋友比下去。相反一對一的面試,我相信總有老師會欣賞你的小朋友。

是不是龍校/神校沒所謂,最重要是嗰間幼稚園面試時認定了你的小朋友

嚟緊第一輪入學登記後,再加油看看有什麼幼稚園有位適合你的小朋友吧

補充小小:像灣仔/籃田/鑽石山/靈糧堂這類型面試,一班小朋友分組坐低玩遊戲,然後幾個老師行黎行去,我個囝囝就最怕遇著這種面試,因為他總會被其中一、兩位特別sharp醒的小朋友搶去了老師的目光,我帶囝囝面試,這類型的面試手法可以話係全軍覆沒。

真係要平常心對待面試遊戲。
為人父母,我都不斷檢討自己係咪有乜地方自己做得吾好,希望可以改善從而令小朋友有所得著。大家努力💪🏻
有時我都諗我最心儀個間學校未必係最適合我囡囡,學校都係㨂緊覺得適合既小朋友同時學位又有限,所以先有waiting出現,未必係小朋友問題,學位少收生有限。只要有父母悉心教導同培養,相信小朋友去到邊都可以發光發亮

蔣沁宜 發表於 18-12-23 19:55
超爸其實你IN了咁多間,你大慨會知面試期實只有兩種
謝謝你 其實以我個仔內向性格 係group in佢竟然係冇問題 因為注意力不只在他一個人身上 所以次次都舉手答 表現好好 我已經覺得他好叻反而一對一時 老師望住佢 佢就唔敢望住老師回答問題
縱然答到也可能被老師以為冇禮貌 我明白佢係怕陌生啫 不過老師就未必理解

現在我已有2個pm offers啦 謝謝你的提點

超能爸爸 發表於 18-12-23 21:53
謝謝你 其實以我個仔內向性格 係group in佢竟然係冇問題 因為注意力不只在他一個人身上 所以次次都舉手答  ...

超能爸爸你囝囝group in 咁主動已經叻過好多小朋友,包括我囝囝。至於一對一唔望人, 好多兩歲小朋友都未識, 相信d老師都見慣,唔會得你囝囝冇禮貌

小菜豆 發表於 18-12-24 08:23
超能爸爸你囝囝group in 咁主動已經叻過好多小朋友,包括我囝囝。至於一對一唔望人, 好多兩歲小朋友都未 ...
其實可能撞中嗰兩次group in老師講動物(佢好鍾意動物)先咁有反應也試過group in講其他故事佢係冇反應的
我覺得每個小朋友也有自己的特質  你囝囝一定都有佢的長處
不過香港啲小朋友係慘架 咁細個要成日被啲唔識嘅人考佢
可能我去in咁多都有啲對佢唔住

‹ 上一主題|下一主題