用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試結果不好的請進
go

面試結果不好的請進   [複製鏈接]

到了今天為止 K班已出了大部分結果 當然係不太理想
我報了14間K (5龍 2神 4券 3村) 唔計村校 只有1間學券學校的pm offer

回顧上年N班 因為我兒子比較內向 基本上面試係輸晒 但有幸也有一間N校收了
到了今年 上了幾個月N班 老師評價也不佳 說他我行我素 喜歡就做 不喜歡就不做
但基本上他不會搞事 甚至不用老師操心 最後原校只有waiting offer

論今年面試 以我兒子的內向我行我素性格
他竟然在大部分 group in 也有中上表現  有些面試 甚至乎是最好的一個
其實我已經很驚喜
我一直以為結果上會比上年好 但事實係差不多

其實 我們父母先會明白 兒子的優缺點
而不是那幾十分鐘 甚至幾分鐘的老師去肯定或否定我們的子女
看著我兒子今年有如此進步 我已很安慰和快樂

希望大家不要為面試得與失看得太重
學校上課只是一星期15小時 最重要反而是我們的身教
希望大家繼續努力去栽培子女 令他們快樂成長

1    0    1    0

超能爸爸 發表於 18-12-13 17:23
我報了14間K (5龍 2神 4券 3村) 唔計村校 只有1間學券 ...

其實無offer 唔代表小朋友唔好,學校只係想㨂適合佢地教育方法既小朋友姐。況者,如果你小朋友有waiting, 都仲有機會的,一日未到最後,音樂椅仲係不停轉!大家一齊加油!

我小朋友同你一樣,係內向慢熱,仲要係超細B, 所以我平常心,亦只係報左幾間!搵學校都係一場緣份遊戲。

我報了14間K (5龍 2神 4券 3村) 唔計村校 只有1間學券 ...

樓主加油,共勉之。

加油,無論如何也要相信自己小朋友

睇到小朋友進步係最重要,面試結果有太多因素影響了,加油

回覆樓主:

幾月b?
原校都waiting,係咪名幼?
搞到我有D驚添

貓皮 發表於 18-12-13 18:22
睇到小朋友進步係最重要,面試結果有太多因素影響了,加油

唔計村校, 即村校都有offer?
不過我小兒都一樣, 報15間,in 12間, 只有兩個offer, 我慶幸自己大海撈針, 幫個仔撈到1,2個offer,冇考慮到能力問題, 因為太細真係未知佢潛能。

回覆 asukav6 的帖子

7月b K有學券 唔算名幼卦

小菜豆 發表於 18-12-13 18:35
唔計村校, 即村校都有offer?
不過我小兒都一樣, 報15間,in 12間, 只有兩個offer, 我慶幸自己大海撈針 ...
有 間村校基本上入去in就有offer

回覆樓主

12月B in左6間,offer未出曬,但自己知自己事,慶幸讀緊呼吸幼稚園可直上K

回覆樓主:

有冇諗過係報咗一啲唔適合小朋友性格嘅學校?

我小朋友面試時都係我行我素果隻,面試時同人打交爭玩具、放隻腳上枱面、老師臨走送貼紙佢大叫唔想要、group in果陣見其他人唔講野佢又跟人唔答問題、老師唱歌走音佢皺眉頭寧轉面,咩衰野都做齊晒,一樣有好幾間學校收左,不過我全部券校,冇申請過D咩神校龍校,因為知自己細路性格冇本事讀果類學校

其實根本呢個面試遊戲只係一班老師主觀個人選擇,可能有老師鍾意揀大B因為K1時醒目D,可能有老師鍾意揀女仔因為聽話D,可能有老師鍾意揀唔出聲果D因為易處理D上堂唔辛苦,亦都聽過某名校要每班收唔同性格細路,所以根本睇你好唔好彩

回覆樓主

很正面
謝謝樓主

發人深省

g2014 發表於 18-12-13 19:00
有冇諗過係報咗一啲唔適合小朋友性格嘅學校?

我小朋友面試時都係我行我素果隻,面試時同人打交爭玩具、 ...
我真係唔知咩學校適合我兒子 所以我村校又報神校又報不過我有offer嗰間係in得最差的 幾搞笑

rickycyc 發表於 18-12-13 18:46
12月B in左6間,offer未出曬,但自己知自己事,慶幸讀緊呼吸幼稚園可直上K
12月B咁細個 其實肯interview已經好叻

回覆樓主

有時真係見到人地簡學校 搞到自己都迷失左 究竟想幫佢打底定係有愉快童年?你講得好岩 最緊要係父母自己身教

So inspiring thank you

Well said and just RMB the best is yet to come.

回覆 超能爸爸 的帖子

你好呀,我情况同你差唔多。我仔仔9月B,10月至入PN,12月頭學校通知無得直升K1,要waiting。

In左10間,有2間名幼,结果得1間村校pm offer,5間waiting.N校要出年5月通知waiting 最终結果,所以冇得唔走。

小朋友一定係不断進步,但係"殘酷“嘅現實係,你小朋友進步之餘其他小朋友亦一樣進步,甚至發展速度有可能比你小朋友快(或者谷),所以面試结果"冇進步"一D都唔奇。

非常認同你講面試得失不要睇得太重,收waiting/reject當然失望,甚至開始埋怨學校老師點解唔收,但正面D睇,透過去唔同幼稚园面試可以有機會觀察其他小朋友嘅表现,了解自己小朋友同人地嘅差距,返playgroup係見唔到,例如你會見到叻個D係完全識聽指令玩玩具,多数女仔真係可以坐定定唔郁,跟住回望自己果個......有排追囉。

致其他未有offer係手嘅家長,我深深明日係由0至1(offer )等候嘅過程係最痛苦嘅,上星期四晚先收到第一封offer信,唔係講笑,果一刻即時虚脱,真係慚過自己考試。跟住两晚連收2封waiting 已经冇晒感覺啦! 希望你地小朋友最终可以入到心儀學校!

7月B,上年n冇人收,今年k in 14間0 offer,冇名幼龍幼。只是村校或區內熱門學校。全部資助冇私校。
‹ 上一主題|下一主題