用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 北愛中學寄宿
樓主: wing.2bb
go

北愛中學寄宿 [複製鏈接]

Edward1997 發表於 19-1-19 21:30

謝謝。如果北愛grade 8係form 1 那太好了。想問當初是你直接同學校申請定經agent?
我打算今個暑假帶小朋友過那邊看看環境, 請問在學校附近有什麼遊覽建議?

王家爸爸 發表於 19-1-19 22:12
我自己當年喺QUB讀電腦,所以了解過附近啲中學。

王家爸爸, 想請問到北愛旅遊應該租車還是乘搭公共汔車/地鐵方便?
另住宿有什麼平宜的好介紹?
除了學校, 有什麼地方可遊覽?

wing.2bb 發表於 19-1-20 16:44
謝謝。如果北愛grade 8係form 1 那太好了。想問當初是你直接同學校申請定經agent?
我打算今個暑假帶小朋 ...

我係經agent,吾係自己申請,佢地好熟d學校.....我自己就沒有去過....

wing.2bb 發表於 19-1-20 16:44

我打算今個暑假帶小朋友過那邊看看環境, 請問在學校附近有什麼遊覽建議?

嗯!今年3月29日英國係咪脫到歐?呢排睇新聞報導其中一個重要脫唔脫到歐嘅協議條款係關於北愛爾蘭同愛爾蘭嘅邊界問題。恕我杞人憂天, 你哋暑假去北愛考察唔知到時安唔安全呢?今日睇新聞,北愛剛有汽車爆炸事件。

英國北愛爾蘭有汽車疑爆炸起火 或屬恐襲 2019-01-20 11:17 http://news.tvb.com/world/5c43e861e60383aa33aac2d1
英國北愛爾蘭發生疑似汽車炸彈襲擊,無人受傷。
事發在周六晚8時左右,一輛汽車在倫敦德里市中心的法院外懷疑爆炸起火。有附近的居民指事發時聽到巨響,並感到幾秒震動。警方封鎖現場調查,並疏散附近居民。

北愛爾蘭民主統一黨黨魁范愛玲指,事件是無理的恐怖襲擊。有當地傳媒指襲擊由武裝組織「新愛爾蘭共和軍」發動。該組織反對1998年簽訂、結束北愛持續數十年暴力衝突的和平協議。北愛爾蘭和愛爾蘭可能在英國「脫歐」後出現硬邊界,引起各方憂慮。

wing.2bb 發表於 19-1-20 16:46
王家爸爸, 想請問到北愛旅遊應該租車還是乘搭公共汔車/地鐵方便?
另住宿有什麼平宜的好介紹?
除了學校,  ...
北愛既公共交通做得唔好,所以租車係最好既選擇。
我當年住學校宿舍,去玩都係住年青旅舍,所以唔知道其他住宿既價錢。
除咗學校,半日行程既可以去Victoria Park、公園附近既鐵達尼號紀念館、唔同既教堂、唔同既小鎮,都值得去玩。如果有多啲時間,一日行程,可以去六角石、倫敦德里、都柏林(南愛)等。

小時了了 發表於 19-1-20 19:58
嗯!今年3月29日英國係咪脫到歐?呢排睇新聞報導其中一個重要脫唔脫到歐嘅協議條款係關於北愛爾蘭同愛爾蘭 ...
我讀書時,炸彈係北愛既特色,有炸彈警告時,我哋會專登去睇警察點樣用遙控機械人拆炸彈。

王家爸爸 發表於 19-1-20 23:33
北愛既公共交通做得唔好,所以租車係最好既選擇。
我當年住學校宿舍,去玩都係住年青旅舍,所以唔知道其他 ...

謝謝你王家爸爸

王家爸爸 發表於 19-1-20 23:41
我讀書時,炸彈係北愛既特色,有炸彈警告時,我哋會專登去睇警察點樣用遙控機械人拆炸彈。 ...

STEM ~~~

王家爸爸 發表於 19-1-20 23:41
我讀書時,炸彈係北愛既特色,有炸彈警告時,我哋會專登去睇警察點樣用遙控機械人拆炸彈。 ...

你真係好勇呀

小時了了 發表於 19-1-20 19:58
嗯!今年3月29日英國係咪脫到歐?呢排睇新聞報導其中一個重要脫唔脫到歐嘅協議條款係關於北愛爾蘭同愛爾蘭 ...

其實現在脱歐一事局勢好似好緊張, 所以都會多留意嗰邊情況先。
可能今年暑假都係改去紐西蘭考察, 睇定啲先去北愛

mcl203 發表於 19-1-21 20:59
STEM ~~~
當年北愛啲警察係用衝鋒鎗同裝甲車,所以已經習慣咗見啲重型武器。

wing.2bb 發表於 19-1-21 21:37
你真係好勇呀
其實唔危險,好少傷到人,佢哋好守規矩,會預足夠時間俾警察封路。

王家爸爸 發表於 19-1-21 21:48
其實唔危險,好少傷到人,佢哋好守規矩,會預足夠時間俾警察封路。

可能香港相對地安全, 所以一聽到恐撃或爆炸真係會好驚。

有說在愛爾蘭讀書英語可能會習染些鄉音,這說法是否正確?

philipcheng 發表於 19-2-13 12:28
有說在愛爾蘭讀書英語可能會習染些鄉音,這說法是否正確?
如果小朋友要學到、扮到啲鄉音,其實需要好強下既英文能力。正如一般識講廣東話既鬼佬分唔到香港鄉音、花都鄉音同廣州鄉音。

回覆 王家爸爸 的帖子

只是怕他們分不到,人講佢講咋

philipcheng 發表於 19-2-13 21:04
回覆 王家爸爸 的帖子

只是怕他們分不到,人講佢講咋
分唔到係語言能力唔夠強,能夠人講佢都講係語言能力強,兩種情況唔會同時出現。我自己語言能力唔強,讀咗咁耐都學唔到佢哋既口音;反而小朋友可以模仿英國人、美國人、歐洲人講英文。

回覆樓主

請問小兒今年九月14歲,現在還趕得切申請九月入讀London附近的Boarding schools Grade 9嗎?

bbpoon03 發表於 19-2-15 00:59
請問小兒今年九月14歲,現在還趕得切申請九月入讀London附近的Boarding schools Grade 9嗎?
...
通常係聖誕節前申請。今年九月14歲,應該係讀3rd Form(Year 9),可以打電話去學校問,例如 Kimbolton School(劍橋郡),Mrs Rosie White +44(014)8086 2209。

王家爸爸 發表於 19-2-15 11:22
通常係聖誕節前申請。今年九月14歲,應該係讀3rd Form(Year 9),可以打電話去學校問,例如 Kimbolton Sch ...

謝謝!經濟是我考慮之一,請問有沒有些男校可申請音樂scholarship?
‹ 上一主題|下一主題