用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學界田徑賽
go

學界田徑賽

小朋友今年有機會入選學界比賽,剛巧親戚有喜事要參加婚禮,小朋友又好想參加田徑賽!當中只能二選一比你你會點揀?

回覆樓主:

田徑。婚禮叫另一半代表出席。

日頭的活動唔去,夜晚黑去飲lor。

除非好親好親的親人,否則參加婚禮真係悶到暈,尤其小朋友。

Jas-MaMa 發表於 18-12-13 00:17
小朋友今年有機會入選學界比賽,剛巧親戚有喜事要參加婚禮,小朋友又好想參加田徑賽!當中只能二選一比你你 ...
小朋友咪揀左law,你親戚好想佢出席ma?

Jane1983 發表於 18-12-13 08:37
日頭的活動唔去,夜晚黑去飲lor。

除非好親好親的親人,否則參加婚禮真係悶到暈,尤其小朋友。 ...
八時入席九時冇得食,除非是好親,唔係都唔會叫小朋友去

Jane1983    發表於 18-12-13 09:36

比賽應該有老師帶, 有跟開教練, 教練都多時都抽到空去運動場, 睇小朋友比賽同提示, 大人可以唔洗去

婚禮又唔係要做花仔花女, 合照就晚上去飲先再補影

回覆樓主

你問得,即小朋友仲係小學雞。因中學生決定左唔到你左右了。

小學生親戚結婚,估都唔係父母或者親兄親姊結婚了。其他親戚結婚,當日咁忙,一對新真係唔care 個小朋友有冇黎了。

回覆樓主:

要去外地參加婚禮,機票用分換雖然唔去都可以有一年期改,但好多親友都叫佢唔好參加比賽!講到我地好麻煩人咁!

Jas-MaMa 發表於 18-12-13 18:45
要去外地參加婚禮,機票用分換雖然唔去都可以有一年期改,但好多親友都叫佢唔好參加比賽!講到我地好麻煩人 ...

早d講要去外地嘛,等楼上唔洗表錯哂情。其实“親戚”同小朋友有幾親呢?大人既野,小朋友都係陪襯多,真係除非感情要好又親到不得了,否則親戚結婚其实佢都係跟出跟入無感觉。佢已揀左想去学界啦,係d大人係度拉剧之嘛。

其実果曰本身係咪番学日?

Jas-MaMa 發表於 18-12-13 18:45
要去外地參加婚禮,機票用分換雖然唔去都可以有一年期改,但好多親友都叫佢唔好參加比賽!講到我地好麻煩人 ...

何止唔好比賽,大把親友叫人學都唔好返呀,呢啲聽咗咪算囉。

唔親嘅親友唔駛去。

最親嘅親友會體諒

Yanamami    發表於 18-12-13 23:13

capricornbb 發表於 18-12-13 23:00
唔親嘅親友唔駛去。

最親嘅親友會體諒

我仔年年都學界田徑賽, 完成所有 頒獎加自由拍照都係5点半左右, 大會都要按時交回個球場, 所以晚上小朋友先去飲囉

yungyungchu 發表於 18-12-14 08:19
我仔年年都學界田徑賽, 完成所有 頒獎加自由拍照都係5点半左右, 大會都要按時交回個球場, 所以晚上小朋友 ...
婚礼係外地呀……

Yanamami 發表於 18-12-14 11:14
婚礼係外地呀……

oh ,icic

回覆樓主:

多謝大家意見,因為種種原因同小朋友都選擇唔比賽,希望下年再有機會參加。