用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到福中2nd in通知
樓主: 小孩升中
go

有無人收到福中2nd in通知   [複製鏈接]

tylan5889 發表於 18-12-12 21:29
回覆 yovin 的帖子

你係用家?可不可以分享下,你覺得福中最好同最差的地方?多謝曬 ...

其實各方面都算平均好( 校風 成績 運動 設施硬件)。

如果一定要揀最好:
老師、同學好有愛心⇒ 我仔曾經抑鬱症發作, 兩個班主任 即刻家訪(以防家庭問題, 班主任肯 陪埋我同仔仔睇醫生。 然後成立一隊 ,自願嘅 四位同學合作小組 ,去幫助個仔。 有安排 社工見 我同仔仔。
同學都關心他, 雖然我哋唔係基督徒, 都有同學 幫我仔祈禱 (求主指引光明之路)、有的協助功課、有的陪放學、 同學們都有聽我(媽媽)電話, 我們一齊渡過難關。 現正康復中!

最唔好:
有啲紅色家長 以為學校band 1A,吹得太大, 香港唔受呢套。

申利:係雨傘運動嘅時候,我同學 有綁黃色絲帶在書包,都冇被迫除下來。

babycoming 發表於 18-12-12 21:36
你知道收幾多校外生嗎?

覆咗。

所有義工都話唔知道 !

sukitelfold 發表於 18-12-12 19:38
這間校隊或項目啱用,相信也有幫助。

绝對正確。

所以中四有開中文班, 除咗國內學生,成績較一般嘅 運動員 會比較適合。 起碼仲有機會( 始終母語), 冇咁容易讀唔掂。

不過讀唔掂嘅學生, 都一樣被勸退校。 因為實在多測,多默。

測點唔合格, 有啲老師 要學生 讀翻, 食晏 or 放學 重默一次。

唔好以為唔合格, 改正簽名就算。

yovin 發表於 18-12-12 22:41

如果一定要揀最好:

多謝分享,好好好感動,香港地,百中無一的!

如果一定要揀最好:

如果是某間神級1A校,一早當廁紙咁被遺棄了!

sukitelfold 發表於 18-12-12 23:02
多謝分享,好好好感動,香港地,百中無一的!

係,我都好感謝老師和同學們!仲要唔係一、兩個月貨仔,而係足足( 同學輪住人頂人)跟左成年,我仔才開懷不哭。

心目中對 呢間學校 和 基督徒 加咗唔少分。

再補充一點:我没有入家教會幫手,沒有在中學做義工,也没有捐$(因無叫),中四前除左家長日取成績外。是一個 微不足道嘅透明家長。

但我大仔乖嘅,由细到大一向操行A-,中四前取過 操行獎和全勤獎。中四發病、中五康復中。

回覆 babycoming 的帖子

簡介會時校長有講,好似大約100松D,上年福小上來98個,如果我冇記錯的話

回覆樓主:

請問下牛頭角下村落巴士以後,點行去或者搭小巴去學校係最好?上次我同個女行車行斜路彎住上山,幾乎斷氣

ljason 發表於 18-12-12 23:16
請問下牛頭角下村落巴士以後,點行去或者搭小巴去學校係最好?上次我同個女行車行斜路彎住上山,幾乎斷氣
...

安基苑,48號綠色小巴,車頭向山方向!

sukitelfold 發表於 18-12-12 23:05

如果是某間神級1A校,一早當廁紙咁被遺棄了!

一定嘅。

神校的 修女和神父/牧師 都有大愛之心!

yovin 發表於 18-12-12 23:28

一定嘅。

當然身邊有例子才敢講⋯⋯所以我被福中所感動了,難得難得!!!

little_yolky 發表於 18-12-12 13:22
大家話係今晚六點後, 上網睇喎。

有無奇蹟出現?

回覆 女皇駕到 的帖子

港同係good.多活動,有質素,學業配套都good.當年都放棄聖言揀左港同。

LittlePigmom 發表於 18-12-13 07:12
回覆 女皇駕到 的帖子

港同係good.多活動,有質素,學業配套都good.當年都放棄聖言揀左港同。 ...

掌聲鼓勵!

「港同」在新直資中像火箭咁標左出嚟。

其實福中之上直資報左6間,共7閒⇒是旦一間都好滿意。

以前大仔用福中「 試水溫」,佢就選左呢間!

唔知细仔,有無可選擇嘅餘地啦!希望有人揀佢。

如果一定要揀最好:

我都是之前因為睇過你既留言先考福中,學校是否關愛學生好緊要。

學校當然會對叻既學生好,但如果學生經歷低潮學校又會否提供協助,定淨係將問題學生當作棄子。中學呢幾年對佢地成長好重要,因為響青春期/反叛期已經唔係再任家長搓圓㩒扁,佢地有自己既思想,朋輩間影響好緊要。

女皇駕到 發表於 18-12-13 07:24
我都是之前因為睇過你既留言先考福中,學校是否關愛學生好緊要。

學校當然會對叻既學生好,但如果學生經 ...

第日, 等大仔 唔再需要食藥時, 一定會出一個post, 詳細講當中經過。

班主任一齊去睇醫生嘅時候, 先至知道老師同醫生講, 有時考試一派卷 我個仔揸住份卷喺度 滴眼淚! 我聽到心都實埋。中四M1大考得6/IOO,我仔話唔想放棄,學校都 讚賞佢唔drop.
暑假M1用左10日( 由頭讀起),中五第一次預測有(5),正式測都上番49/100。一科一科嚟,我叫佢放慢腳步, 讀書可以溜溜長。

之前帖友一樣,25歲才會考……又是一條好漢。

回覆樓主

見到你講例子,我又講
大仔福中畢業啦,當年中四老師搵我傾計,係想共同用好的方法避免佢同另一女同學發展。佢看到佢地越行越埋。我都好感動老師對學生的關愛。
到而家細女考中學,可惜佢偏愛女校,否則福中一定係我首選

yovin 發表於 18-12-12 23:30
有無奇蹟出現?
居然入咗2nd in, 阿女話佢只識計兩題數...................

little_yolky 發表於 18-12-13 08:19
居然入咗2nd in, 阿女話佢只識計兩題數...................

恭喜恭喜!

現階段 學校 有沒有 教署的排名呢?

yovin 發表於 18-12-13 08:27

恭喜恭喜!
所以面試呢樣嘢, 好講緣份。報既時候只有P4同P5呈一名次, 仲未出動呈二名次。佢P4成績一般, 我仲諗緊如果唔得駛唔駛補資料, 因為18號至派。
‹ 上一主題|下一主題