用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育制度如何扼殺香港未來(利世民)
樓主: elbar
go

教育制度如何扼殺香港未來(利世民) [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-12-20 18:07
當然係教育局政策啦,唔係真係覺得唔係嘛?

教育局當然唔係理你比咩功課,但佢係負責制訂課程,課程係咩, ...
其實我 explicitly 講左個問題,最少我所講既係唔關政策事
假如要學生識得廣,係教育局;咁要學生熟練,就係學校。一科幾樣性質相同既功課、係咁抄,除左為谷成績,我諗唔到同咩政策有關。數學用9成時間抄「小明媽媽今日到街市最終用了xxxx 買了xxxx」,課本係咁、同時加上學校自訂既工作紙都係咁。

我所知唔係所有學校係咁(我亦唔係予頭指向所有學校)。咁即係大政策下,只要學校有心一樣有空間發揮;但如果學校抱著填鴨既思維、系政策下,學生會更慘

Vanadium 發表於 18-12-20 22:36
唔好淨批評香港填鴨式教育,幫佢講返幾句好話,大家唔好忘記.....

1) 香港課程內容的確比非填鴨地區深同廣 ...
上面 4 點,yes and no. 當睇返 big picture
1) 大學前正確,香港人出到外面,平均「學術」可以講贏外國成條街。但一上到大學,外國學生就追返,靠既係「學習態度、興趣」。

2) 外國老師嫌香港人欠互動。若說 band 3 學生好過外國 band 1,實情係因為香港教得快,人地未識香港學生已經識,但一教新野香港 band 3 就會露餡

3) 我唔 comment 啦,根本冇 stats 去 prove。不過你比我感覺係:我情願你唔好 challenge 學校。

4) 係,洗少少錢就見到「業績」,尤其政府我相信十居其九都同意。呢個真係政府一個超級失敗!純以學術水平做終點,咁冇問題的。但今時今日,大家都追求創新、科研成就作目標,講緊真係大政策,我亦同意你所講,呢個非常大程度係政策問題,我甚至認為教育局錯得好緊要

993rs 發表於 18-12-21 10:07
其實我 explicitly 講左個問題,最少我所講既係唔關政策事
一科幾樣性質相同既功課、係咁抄,除左為谷成績,我諗唔到同咩政策有關。

純抄寫功課肯定不能谷成績。

我估抄寫既原因可能係......

1) 老師懶: 抄寫既功課係天下間最易改既功課,學生做10個鐘,老師改唔使10秒鐘,交數最好 (即學校查薄時話有功課比)。

2) 老師工作量多無時間改功課: 改一份有意義功課要花好多時間,如1份30分鐘作文,好用心、認真咁改全班可能要用3個鐘。但老師因學校及家長要求,要交功課數,唔可能日日作文改死,咁惟有用抄寫功課頂下數。

3) 學生能力未能配合高層次功課: 對學生黎講,同樣天下最易做既功課就係抄寫 (假設學生勤力但無咩腦筋),就算個老師有心搞一啲好啟發性功課,如做下project搵下資料,但學生未必能完成到 (特別無家庭支援、能力又弱果班),結果功課追又死,唔追又死,學生勁欠交,老師難交代,有時甚至係家長投訴話老師比啲功課係佢子女唔識做,部份盲目家長甚至都喜歡抄寫,至少自己仔女交到,仔女交整功課佢地已覺得好好。

4) 抄寫係有教育目的: 多抄寫事實可訓練學生寫字速度,抄書抄得多既學生,唔怕寫字又寫字快,日後高年班學習,要抄上課筆記或考試寫字,都會極有利。試想一個人從小從不用抄寫,然後大個後要成日寫字,及寫好多版,後果會點?

另外,抄寫某程度亦幫助認字及寫字。若大家有留意,經常只讀不寫,往後就真係只會讀不會寫,依家電腦打字,好多時大人都唔記得啲字點寫。

若係語文科,抄寫或可增進字句甚至段落既記憶。

5) 老師不懂教育,竟不知抄寫對教學內容係無意義。若然計條數都要抄埋文字題,抄寫果part肯定同計數無關,咁老師知唔知呢? 竟然唔知......唔會掛。不過......唔100%確定呢個世界有無咁白痴老師 (請恕我用呢個字眼...但若唔知都做到老師真係白痴。)

總的若發現學校勁多抄寫功課,建議家長可以同學校或老師溝通下,若唔識可攞住我呢5點,或你再諗到多一啲,問佢點解計條數都要抄題目,可能佢真係有教育原因,又或......可能佢地真係咁離譜無諗過,做開就做,不過若你咁一問,相信佢地至少應會反思下。

其實感覺好多對教育既批評,都係從一個點、特別係自己經驗既點去睇,但教育係對所有人.........天才與天才既相反都會接受教育,而不同對象,教育可以完全另一回事。

利世民篇文章似乎係回應近日網絡討論有關小學寫字,老師成日嚴謹咁執係大人世界無關痛癢之小節,如小小一點寫得正唔正,扼殺小朋友。

但當我睇到網上既野,及我仔老師改佢既功課,我就真係覺得無咩野,完全同扼殺小朋友談不上關係,只要父母給與適切輔導,話比小朋友聽點解老師有咁要求就得。

對我黎講,寫字唔係淨寫字,中文字本質係圖像,學中文字近似學觀察圖像,而好既觀察,係要留意細節,當copy個圖像出黎,經常忽略細節,點線經常唔準確,其實長大後.....一定對某啲科目既學習出問題。

所以,以我會支持老師對我小朋友寫字要執得細緻,唔係字既問題,係觀察力及學習做事態度嚴謹既問題 (其實好多長大後成績差既學生,都係"差不多先生",交出黎既野永遠只係似但唔準) 。

當然,若份功課係作文,老師就唔應該太著重字既細節,應著重文章既內容。正正大人世界大都講內容,所以大人世界未必對字執得咁高要求,但小朋友世界唔同大人,如果下下用大人標準去判斷小朋友應點做,個人覺得係不恰當。

Vanadium 發表於 18-12-20 22:36
唔好淨批評香港填鴨式教育,幫佢講返幾句好話,大家唔好忘記.....

1) 香港課程內容的確比非填鴨地區深同廣 ...

你要証明你不是信口開河,你要提供証據,最低罪案的,多是填鴨,最高罪案的,多是非填鴨。

我求其 Google 有:

https://stories.avvo.com/news/the-6-least-violent-nations-in-the-world.html

1. New Zealand
2. Iceland
3. Japan
4. Austria
5. Norway
6. Ireland
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-21 21:43
你要証明你不是信口開河,你要提供証據,最低罪案的,多是填鴨,最高罪案的,多是非填鴨。

我求其 Googl ...

我諗緊你呢個引用,算唔算"差不多"既例子? 將香港同歐洲一個國家比,真係睇落係差不多正確但實在又未必。

因事實就唔應該咁比。香港係一個有近800萬人口既大都會/城市,要比會唔會同返相似人口或密度既城市比好啲呢?

我真係唔係睇住數據黎大你,我亦都大緊我自己。如香港同紐西蘭最大城市,邊個罪案率高啲?

我淨知倫敦、紐約、巴黎等城市,罪案率比香港高得多,特別年青人。

當然,我亦唔可以講呢個一定純同教育有關,可能當地犯罪主要都係移民人口,亦有文化因素。但亞洲區大城市大都行填鴨教育,而治安又真係相比歐美大城市好,至於係咪有關聯,當然我不否應可能係信口開河,但感覺無理由咁啱。

Vanadium 發表於 18-12-21 22:23
我諗緊你呢個引用,算唔算"差不多"既例子? 將香港同歐洲一個國家比,真係睇落係差不多正確但實在又未必。
...

Xxxxxx

傻啦,我引呢個例子唔係要證明香港同佢地比較喺邊,係要證明歐洲自由國家,不用填鴨教育,仍然係世界上安全嘅國家。反駁你填鴨有助「國家安全」的論調。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-22 07:06
...
你所謂安全"國家",如冰島,咁大地方得35萬人口,唔使教育都罪案率低吧。

比較下同香港一樣的大城市,歐洲都可以,我都想知。

香港年青人犯罪率算好低,如果話同教育無關真係好難講得過去,填鴨又好唔填鴨又好,至少係紀律及守規上,學校應算係做到野,特別班band 3學校老師,唔少對年青仍滿有關懷與抱負,就係你講果啲。

Vanadium 發表於 18-12-22 10:30
你所謂安全"國家",如冰島,咁大地方得35萬人口,唔使教育都罪案率低吧。

比較下同香港一樣的大城市,歐洲 ...

同教育有關,和同填鴨教育有關,相差很遠。你之前是說和填鴨教育有關,你up完之後什麼都冇解釋。

明㗎啦。

shadeslayer 發表於 18-12-22 14:53
同教育有關,和同填鴨教育有關,相差很遠。你之前是說和填鴨教育有關,你up完之後什麼都冇解釋。

明㗎啦 ...
差好遠? 你明?
人文科既野,莫講吹下水,就算好學術咁討論引晒數據,都一定有counter opinions, 至少我就從無想說服任何人,特別係你。

我都有講我點解咁諗,可能大家對填鴨既定義唔同,我好廣義,包括無咩鼓勵思考、只服從權威下灌輸知識,學生不能想太多只得接受,都係填鴨。

我只係講個人意見,唔接受大概可以忽略當無睇過。

Vanadium 發表於 18-12-22 16:04
差好遠? 你明?
人文科既野,莫講吹下水,就算好學術咁討論引晒數據,都一定有counter opinions, 至少我就 ...

你可能分不開甚麼是一種陳述,甚麼是一種意見。

elbar 發表於 18-12-12 11:50
I have never let my schooling interfere with my education.我想了好久也不知道該如何信達雅地繙譯大 ...

香港的教育應叫"De-education"!無人喜歡讀書!
‹ 上一主題|下一主題