用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

Olympian 發表於 19-1-10 09:19
你個女已經好叻,不用擔心吧!聽講中學作文有六十幾分已屬很高分,而且佢又肯嘗試突破,只是個內容出左事 ...

多謝你 ,一早起身就讀到你安慰,好感動
其實佢最糟糕嘅係閱讀理解,經常唔合格(雖則仍是全級中間) 我覺得佢除咗喺體會作者情懷有困難,有時亦被自己對中國傳統嘅不喜影響判斷,先入為主排斥某類描寫或表達,覺得肉麻......
督佢睇文,只係盡吓人事而已,終歸要靠佢自己諗通。

YolandaTam 發表於 19-1-10 09:36
多謝你 ,一早起身就讀到你安慰,好感動  
其實佢最糟糕嘅係閱讀理解,經常唔合格(雖則仍是全級 ...
最近因阿囡用余華的《活著》做閱書報告阿囝隨手取來看看他說中國小說題材都是某一個套路(查實除了金庸及梁科慶的書他根本並沒有看什中文書)自小他就批評中文書題材不及英文的豐富,我覺得有部分原因是來自他的偏見也有部分原因是他不太領中國人那種含自約的表式。

YanKanMom 發表於 19-1-10 09:58
最近因阿囡用余華的《活著》做閱書報告,阿囝隨手取來看看,他說中國小說題材都是某一個套路(查實除了金庸 ...

會否因為現仍會讀 / 學校推介 / 孩子會讀 嘅中國文學大部份建基於五四運動階段?

ps: 其實我冇咩研究,只係純個人觀點

S-Kwok 發表於 19-1-10 10:43
會否因為現仍會讀 / 學校推介 / 孩子會讀 嘅中國文學大部份建基於五四運動階段?

ps: 其實我冇咩研究,只 ...
或許是吧。他們小學階段教的中文是校本課程採用內地教材中學中文課本則用啟思出版的

S-Kwok 發表於 19-1-10 10:43

ps: 其實我冇咩研究,只 ...

小女學校現代文有五四時代的(魯迅的<孔乙己>),也有四十年代(王力的<請客>),六十年代(李廣田的<花潮>)的文章。

YanKanMom 發表於 19-1-10 09:58
最近因阿囡用余華的《活著》做閱書報告,阿囝隨手取來看看,他說中國小說題材都是某一個套路(查實除了金庸 ...

你仔其實講得冇錯架喎, 余華呢d當代作家o既作品都係揭示社會問題、批判封建和中國人o既劣根性, 中國社會o既問題來來去去都係果三幅被...只不過余華係先鋒派, 用乖張暴力血腥色情各種手段做包裝去狠狠地批判現實主義。如果覺得中國社會o既問題好厭悶, 同HK青少年面對o既野係好脫節, 咁一定唔會對呢d書有興趣。莫講我地o既teens, 就算成人, 又有幾多人會關心中國社會o既人&事? 自己HK o既事都唔想理...

Elenalan 發表於 19-1-10 11:57
你仔其實講得冇錯架喎, 余華呢d當代作家o既作品都係揭示社會問題、批判封建和中國人o既劣根性, 中國社會o ...
妳說得幾中呢阿囝就是話《活著》主角的兒子因捐血致太誇

Elenalan 發表於 19-1-10 11:57
你仔其實講得冇錯架喎, 余華呢d當代作家o既作品都係揭示社會問題、批判封建和中國人o既劣根性, 中國社會o ...

自問都關心中國社會問題,但都支持余華唔住:睇佢<兄弟>一書,連頭廿頁都捱唔過 -- 我估佢應該係想諷刺中國傳統社會道貌岸然,但唔明點解要用咁多篇幅去寫男孩偷看女人屁股,仲要寫得相當猥瑣

YolandaTam 發表於 19-1-10 12:18
自問都關心中國社會問題,但都支持余華唔住:睇佢一書,連頭廿頁都捱唔過 -- 我估佢應該係想諷 ...

唔...我自己乜野文字都睇, 我覺得好似食buffet咁, 唔一定係樣樣o岩食, 但我覺得去睇下見識下, 俾d文字去衝擊下自己。講露骨, 紅樓夢都露骨, 村上春樹、倪匡(esp.亞洲之鷹)都係咁食色性...睇下用咩角度去睇

露骨係一種官能刺激、又想鬧又想繼續睇...觸動人o既神經、情緒、羞恥、罪疚...touch到人底線, 然後自己都頂唔順, 去令人反思。

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:05

有時人嘅際遇係好難控制嘅,佢對中文嘅失望,對中國傳統 ...
青春期憤世疾族正常吧,多d傾下(不是教)梳導下

Elenalan 發表於 19-1-10 12:27
唔...我自己乜野文字都睇, 我覺得好似食buffet咁, 唔一定係樣樣o岩食, 但我覺得去睇下見識下, 俾d文字去衝 ...

真係唔知點講......自問非道德×。
我接受到<紅樓夢>, <金瓶梅>,<挪威的森林>,
<圓月彎刀>, 阿潼嘅艷情小說甚至 Lolita (涉及孌童)咁踩界嘅題材,就偏偏覺得男孩匿喺舊式廁所偷看女人屁股難以接受

capricornbb 發表於 19-1-8 23:58
作文要觸動到讀者嘅心先動人,我就係想學呢D
三個字:同理心

MrBeast 發表於 19-1-10 12:36
青春期憤世疾族正常吧,多d傾下(不是教)梳導下

多謝。已花兩年去傾,無甚效果,佢性格肖似乃父,固執得很。
我自己中六時都同小女一樣好反中國傳統,後來再多閱讀多歷練才想通,相信當時如果有人陪我睇文,適切開導,應該好快走到出嚟。
我以陪佢睇文為一個切入點,分享經驗同掙扎,睇吓能否開導佢。
為人父母,唔想袖手旁觀個女鑽牛角尖。

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:34

小女學校老師只鼓勵學生背佳句同寫大路罐頭文,答題不鼓勵思考。唔知係咪因 ...
範文is back, 死背派有救
講真要思考個d,連文章作者都答錯,我0願背。

出來做事,都唔係你想寫乜就寫乜,叫阿女接受現實吧

YolandaTam 發表於 19-1-10 12:45
我自己中六時都同小女一樣好反中國傳統,後來 ...
有時有人0聽,認同佢感受就得,唔一定要有答案

MrBeast 發表於 19-1-10 12:48

十分同意。

MrBeast 發表於 19-1-10 12:48

要思考要批判, 都要深入了解先做到。
就算考範文, 都要精熟先有得吹水。
死背派最多係過到關, 但要高分突圍, 依然係要有自己見解。

YolandaTam 發表於 19-1-10 12:45
我自己中六時都同小女一樣好反中國傳統,後來 ...

一知半解就抗拒, 為反而反, 如果孩子係有好勝心, 我唔會做「開導派」, 我會用激將法, 佢做反對派講得贏我先算。討論過程可以刺激佢去了解去反思。

反叛o既人會好有意慾去說服對方, 但唔會想聽人點。

讀書o既野, "自我發現"呢個過程好緊要, 反叛都係必經階段。

Elenalan 發表於 19-1-10 13:39
一知半解就抗拒, 為反而反, 如果孩子係有好勝心, 我唔會做「開導派」, 我會用激將法, 佢做反對派講得贏我 ...

佢唔係要講贏人嗰款,係軟皮蛇,最常見係"好啦你啱晒,我錯",但意見接受,行動照舊嗰款,因此激將法係激唔到佢㗎 , 只係會令佢逃避話題,越鑽越牛角尖

YolandaTam 發表於 19-1-10 13:58
佢唔係要講贏人嗰款,係軟皮蛇,最常見係"好啦你啱晒,我錯",但意見接受,行動照舊嗰款,因此激將法係激唔 ...
您形容緊我老公兩父女
‹ 上一主題|下一主題