用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-8 23:47
一句講哂「夠老土」,現在睇番得啖笑。
但可能呢d鄉愁呀離愁呀,先至係老師最buy。
...
作文要觸動到讀者嘅心先動人,我就係想學呢D

回覆 Elenalan 的帖子

多謝Elenalan分享

Elenalan 發表於 19-1-3 22:32
你女兒自己喜歡咩文章?有咩閱讀興趣?

我覺得升中後家長真係要放手(其實小學越早放手越好)。我細個阿媽叫 ...

好有心機啊!六歲已開始同佢分析文章背景。

Elenalan 發表於 19-1-8 23:13
很多人都忽略了楊二嫂。那個曾是「豆腐西施」,臉擦著白粉的楊二嫂,眨眼間卻成了一個小心眼、只會討小便宜 ...

好睇喎。好有睇小說的感覺。你細個係咪睇內地作家嘅書?

Olympian 發表於 19-1-9 09:12
好睇喎。好有睇小說的感覺。你細個係咪睇內地作家嘅書?

我好junkie, 乜都睇,包括漫畫, 睇到有d病態 。內地作家余華王朔賈平凹蘇童台灣的張大春都睇。不過最愛亦舒張愛玲金庸和紅樓夢,呢d可以翻睇N次。

回覆樓主:

中學時要做專題評論,睇完電影《大紅燈籠高高掛》對每個角色都有寫下感想。現在睇番都驚訝自己當時十四五歲諗乜? d口吻當正自己係住喺四合院嘅姨太太

回覆樓主:

「卓雲是個可憐人, 雖嫁入豪門,卻不是明媒正娶,身份多少也不太高尚。初入門時確實受過點寵幸,可時間久了青春不再,臉上只留下衰老與蒼桑。臉皮鬆了,腰也圓了,年老色衰的皮相如何能與其他的姨太太們爭寵?最不幸的是連兒子也生不出一個來,要在一個如此封建勢利的家庭中站穩陣腳,難免要耍點手段。

點燈、滅燈、再點燈,女人的尊嚴就在「點燈」與「滅燈」之間形成。要是不從,就得被「封燈」,像被打入「十八層地獄」,永不超生。頌蓮說得對,陳府裡的女人,像貓、像狗、什麼都像,就是不像人。在一個不像人住的地方,自然要以不像人的方式生活,難怪卓雲人性盡失了。」

capricornbb    發表於 19-1-9 10:38

Elenalan 發表於 19-1-9 09:43
「卓雲是個可憐人, 雖嫁入豪門,卻不是明媒正娶,身份多少也不太高尚。初入門時確實受過點寵幸,可時間久 ...
Elenalan,您好像是理科人? 文理兼備,文學素養可比文人雅士,果然可以揸筆搵食,敬佩敬佩!

capricornbb 發表於 19-1-8 22:36
想知女女升中後,係咪少咗睇古文典藉或係轉咗睇小說? 因為覺得佢和小五時的寫作風格大大不同? ...

佢睇多好多古文,又睇咗<中國文化360>呢本書,但佢越來越憎中文。因為:
1)自以為了解中國傳統文化,覺得自己有資格玩嘢,故意寫個顛覆傳統價值嘅故事
2)因為眼見我哋夫婦俾長輩以傳統價值為名欺壓,佢認為仁義禮智已淪為偽君子粉飾太平嘅工具
3)佢睇金庸,最喜歡<笑傲江湖>同<天龍八部>,當中岳不群係眾人眼中嘅君子,真相原來係壞人
4)之前兩年中文老師,一個 hea 教,一個唔識教,亂改文不特止連語譯都錯,佢努力溫,課文嗰部分都唔掂,失咗信心。

YolandaTam 發表於 19-1-9 13:12
佢睇多好多古文,又睇咗呢本書,但佢越來越憎中文。因為:
1)自以為了解中國傳統文化,覺得自己有資格玩嘢 ...

以您女小五時嘅心境,寫作風格和文才,作文能力無容置疑,如果因為受外圍環境因素影響咗寫作風格或者對中文失去興趣和信心,好可惜呀……!

capricornbb 發表於 19-1-9 14:00
以您女小五時嘅心境,寫作風格和文才,作文能力無容置疑,如果因為受外圍環境因素影響咗寫作風格或者對中 ...

有時人嘅際遇係好難控制嘅,佢對中文嘅失望,對中國傳統觀念嘅不認同我都好無奈。事情既已發生,只望佢大啲會諗通啦。只望各位家長留意,正如韓愈所言:文以載道,孩子心境,思想,絕對影響作文。補習可改善技巧,閱讀可部份改變思想,但始終最關鍵的是孩子的經歷和環境。

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:05
有時人嘅際遇係好難控制嘅,佢對中文嘅失望,對中國傳統觀念嘅不認同我都好無奈。事情既已發生,只望佢大 ...

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:05

有時人嘅際遇係好難控制嘅,佢對中文嘅失望,對中國傳統 ...
Yolanda Tam前輩,真的很多謝您誠意分享

capricornbb 發表於 19-1-9 14:29
完全明白她
當年母校(某名中)中三時中文阿sir兼班主任,說話口臭刻薄聞名(此校網友見字一定可相認),我承 ...

網友嘅老師係好老師,好唔同。
小女學校老師只鼓勵學生背佳句同寫大路罐頭文,答題不鼓勵思考。唔知係咪因為咁,中文DSE成績每下愈況。

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:34
小女學校老師只鼓勵學生背佳句同寫大路罐頭文,答題不鼓勵思考。唔知係咪因 ...
絕對認同,實在令人憂心

capricornbb 發表於 19-1-9 14:37
絕對認同,實在令人憂心
請支持鼓勵女女正面面對,繼續努力

YolandaTam 發表於 19-1-9 14:34
小女學校老師只鼓勵學生背佳句同寫大路罐頭文,答題不鼓勵思考。唔知係咪因 ...
這種教學方法是在製造考試機器,令人無晒思考和失去學習興趣。

capricornbb 發表於 19-1-9 14:41
請支持鼓勵女女正面面對,繼續努力

多謝鼓勵,我打算同佢拍住上㗎啦。
嚟緊會以"幫佢了解從中國傳統角度睇文以應付考試"為名帶佢睇現代文,希望潛移默化下佢會無咁反感啦。

YolandaTam 發表於 19-1-9 18:52
嚟緊會以"幫佢了解從中國傳統角度睇文以應付考試"為名帶佢睇現代文,希 ...
好媽媽,加油啊

YolandaTam 發表於 19-1-9 18:52
嚟緊會以"幫佢了解從中國傳統角度睇文以應付考試"為名帶佢睇現代文,希 ...

你個女已經好叻,不用擔心吧!聽講中學作文有六十幾分已屬很高分,而且佢又肯嘗試突破,只是個內容出左事啫。可能佢個年紀仲未感受到,為人師表或父母,如果自己嘅學生或子女和家人成為陌路人係幾咁令人傷心。就好似我細個睇朱自清的背影都無咩感覺,而家睇到直頭想喊。
‹ 上一主題|下一主題