用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係邊度見到皇仁dse過往成績?
樓主: rubycourt
go

係邊度見到皇仁dse過往成績?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-12-16 13:52

仲記得初出社會工作,去HK Telecom(仲未係PCCW)傾有關 ...
簽NDA呢樣野,其實都幾有效,簽咗你就唔敢亂講野俾人聽。因為以前成日要見客,又係工程背景,所以喺同美國客傾技術細節時,佢哋都要我簽NDA。我習慣咗唔買自己公司同啲客既股票,其實知得多,亦都唔太敢買,因為你會傾向將負面既野睇得太重。

Yanamami 發表於 18-12-16 13:39
我都觉得升中其实好多人係简单事情複雜化,其实最根本既自己想要乜都未係太清楚先会有選擇困難症。如自知能 ...
我都覺得升中其實唔複雜,唔應該有選擇困難症。好似我明知小朋友係B1,但係又唔係B1裏面最頂尖既,亦唔係B1裏面差既,用B1B心態揀。我又知道佢哋唔太勤力,唔谷得。扣除女校,扣除谷既學校,其實得唔夠十間,直資就全部試(反正50蚊,而且得三幾間),然後叫小朋友自己去睇,自己決定。

ANChan59 發表於 18-12-16 13:38
我都識幾個高層,都是基督徒,他們的企業文化幾特別!

我唔熟基督徒文化,但做過三大龍頭地產大亨屬下機構,三兄弟最體恤員工,有錢賺時會諗到員工(佢地之前搞成咁,有些唏噓)。另一位老四都幾有人情味,但同「世界」一樣目標唔夠國際。另一個大佬大不提也罷。

王家爸爸 發表於 18-12-16 14:40
我都覺得升中其實唔複雜,唔應該有選擇困難症。好似我明知小朋友係B1,但係又唔係B1裏面最頂尖既,亦唔係B1 ...
对於我,+间都嫌多。自行就两间,easy peasy. Yes, 直资全部試都係5间。所以直津-双手算哂。

王家爸爸    發表於 18-12-16 16:12

回覆樓主

QC情況略有耳聞,尼度分享既家長都好真心

想請教為何SPCC、DGS、DBS等龍校可以保持成績?雖則中學收全港奇才,但大部分仍是小學直升生,QC也收了較top既一浸,點解DSE差距咁大?

Yanamami 發表於 18-12-16 16:03
对於我,+间都嫌多。自行就两间,easy peasy. Yes, 直资全部試都係5间。所以直津-双手算哂。 ...
的確中學唔使報太多,目標明確,一擊即中

pekovian 發表於 18-12-17 00:30
QC情況略有耳聞,尼度分享既家長都好真心

想請教為何SPCC、DGS、DBS等龍校可以保持成績?雖則中學收全港奇 ...
其實直屬、龍校要保持成績,首先要做好小學,尤其係打好小學部學生既語言、數學基礎,令到即使係B2既學生,都有一定既學習能力及潛力,咁中學部既DSE成績先會保持到。
KC、QES、QC情況好唔同,收到既學生都係區內比較勁既,應該全部都係B1學生。

b3410 發表於 18-12-17 08:29
的確中學唔使報太多,目標明確,一擊即中
我屋企装修,全屋㕑厠厅房用料-个人揀哂,出去揀料就按心中既colour tone去全屋組合,行左一两轉旺角湾仔就bang bang bang落实決定。我老豆就話我洗乜禁快,因住決定錯,師傅就話我好爽手。我就話花多眼乱,越行得多睇得多就会猶豫动搖,最紧要知自己想要d乜,係乜budget, 就速速拍板免夜長夢多。揀中学唔係-样咩?

王家爸爸 發表於 18-12-16 10:24
其實多唔多人用宗教信仰既理由揀學校,記得小朋友小學時,有個成績唔錯既,因為基督教既理由一心諗TSK,唔 ...

有㗎,像我們從幼稚園開始就只揀基督教或沒有宗教的學校,所以孩子畢業於基督教的幼稚園和小學,現也就讀於一所基督教中學。

cornelius 發表於 18-12-17 09:51
有㗎,像我們從幼稚園開始就只揀基督教或沒有宗教的學校,所以孩子畢業於基督教的幼稚園和小學,現也就讀 ...

我只傾向揀有宗教既學校(基督教、天主教無所謂),原因係我相信宗教信仰可以令小朋友學會用比較感性啲既思考模式。

Yanamami 發表於 18-12-17 09:18
我屋企装修,全屋㕑厠厅房用料-个人揀哂,出去揀料就按心中既colour tone去全屋組合,行左一两轉旺角湾仔 ...

你講得好啱!我就係去得好多間簡介會, 又睇埋佢哋啲網頁, 間間都覺得幾好,而家好難揀!

王家爸爸 發表於 18-12-17 09:57
我只傾向揀有宗教既學校(基督教、天主教無所謂),原因係我相信宗教信仰可以令小朋友學會用比較覺性啲既思 ...
甚麼是"比較覺性啲既思考模式"?

王家爸爸 發表於 18-12-17 09:57
我只傾向揀有宗教既學校(基督教、天主教無所謂),原因係我相信宗教信仰可以令小朋友學會用比較覺性啲既思 ...

我也知有些辦得非常好的天主教學校,甚至設施也同樣令人羨慕的,像當年第一次踏進LSC,為的是會考英文口試,那次印象難忘,口水也差點流出來

cornelius 發表於 18-12-17 10:21
甚麼是"比較覺性啲既思考模式"?
感性,打錯

cornelius    發表於 18-12-17 10:59

inabit 發表於 18-12-17 10:10
你講得好啱!我就係去得好多間簡介會, 又睇埋佢哋啲網頁, 間間都覺得幾好,而家好難揀!
...
唔难㗎~有人觉得DSE成績好重要,有人揀活动多、校风、学校距離、周邊环境、高中選科、学校設施、学費……你自己set左priority就好易揀,总之係唔会全部兼得,係要有取捨。所以有人会由新界番SPCC, 有人会就近番学揀津校唔洗交学費。再配合仔女性格能力,篩篩下所剩無幾。

cornelius 發表於 18-12-17 10:28
我也知有些辦得非常好的天主教學校,甚至設施也同樣令人羨慕的,像當年第一次踏進LSC,為的是會考英文口試 ...
硬件設備當然重要,我覺得內心、心靈上既培養更重要。

個人覺得太過唯物主義既訓練唔好,世界唔係只係物理化學反應,唔係都係數學模型,所以需要一啲宗教信仰呢類唯心主義野平衡返,等小朋友可以係理性與感性間平衡,咁小朋友將來先可以有全面啲既諗野方法,可以走得更遠。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:00
個人覺得太過唯物主義既訓練唔好,世界唔係只係物理化學反應,唔係都係數學模型,所以需要一啲宗教信仰呢類 ...
多口問,咁你啲仔有冇信教?

bobbob 發表於 18-12-17 11:06
多口問,咁你啲仔有冇信教?
無,但係我估宗教影響咗佢哋,例如多啲愛心,公平啲對人,願意幫其他人等。
‹ 上一主題|下一主題