用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係邊度見到皇仁dse過往成績?
樓主: rubycourt
go

係邊度見到皇仁dse過往成績?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-12-17 17:50
問題係你敢唔敢買?
唔夠錢咋,想買㗎。果時銀行check 到⋯⋯,要三成首期,加穩定工作收入先得。(剛轉新工)

artroboy 發表於 18-12-17 17:56
果時股價幾多?

仲有紀錄,9.8,9.2,8.4,6.2都有,最終係咪8合一? 4.63賣晒~~~

artroboy 發表於 18-12-17 17:59
唔夠錢咋,想買㗎。果時銀行check 到⋯⋯,要三成首期,加穩定工作收入先得。(剛轉新工)
...

果陣買新樓簽名得啦喎,最多俾$5000,最京你唔肯簽名~~~

mcl203 發表於 18-12-17 18:06
果陣買新樓簽名得啦喎,最多俾$5000,最京你唔肯簽名~~~

唔得呀,我係2004 年買咗新樓。要check 入息證明。我一個人名嘛。唔夠二萬人工。

artroboy 發表於 18-12-17 18:10
唔得呀,我係2004 年買咗新樓。要check 入息證明。我一個人名嘛。唔夠二萬人工。 ...

果陣開始升番D啦,沙士期間,同同事去食晚飯,成間酒樓得兩枱客,搵位昜過咩。後來,大家反省原來春左,睇住搵抬食飯難左,唔識瞓身入市,經濟靜肖肖反彈吖~~~

artroboy 發表於 18-12-17 18:10
唔得呀,我係2004 年買咗新樓。要check 入息證明。我一個人名嘛。唔夠二萬人工。 ...

仲依稀記得,葵涌信和盤,首期$5000,無錢經紀借俾你去簽名,咁就係業主了~~~

mcl203 發表於 18-12-17 18:06
2003年就係咁,記得當年數碼港開售,日日收到地產代理既電話。

王家爸爸 發表於 18-12-17 18:24
2003年就係咁,記得當年數碼港開售,日日收到地產代理既電話。

富貴人家~~~

mcl203 發表於 18-12-17 18:25
富貴人家~~~
當年有頭既已經可以,如果無記錯七成銀行按揭,地產商供應幾乎三成既按揭,所以唔需要點俾錢。

王家爸爸 發表於 18-12-17 18:39
當年有頭既已經可以,如果無記錯七成銀行按揭,地產商供應幾乎三成既按揭,所以唔需要點俾錢。 ...

果陣口頭襌好似係有身份證就得~~~

mcl203 發表於 18-12-17 18:47
我記返啦,你啱。好似仲有二按?不過我選擇比三成(新樓),個地產經紀係有投怪異目光。
我怕有風暴再臨,都係借少d無咁驚

mcl203 發表於 18-12-17 18:47
好似啲地產代理都係咁講,你講我就記得啦。

artroboy 發表於 18-12-17 18:59
我記返啦,你啱。好似仲有二按?不過我選擇比三成(新樓),個地產經紀係有投怪異目光。
我怕有風 ...

單身女性有3成首期,可能係欣賞眼光先真~~~

mcl203 發表於 18-12-17 19:21
單身女性有3成首期,可能係欣賞眼光先真~~~
我同老公一齊去㗎

artroboy 發表於 18-12-17 17:46
八號仔死幾多人?當年蛇吞象,個個諗住有個老豆頂住。
我好記得我自己啱啱出來工作無耐,個個話入到8仔一世 ...

英國佬散水,賣得嘅都唔慌會有好嘢,其實個刁對買家好不利,不過有人鐘意蛇吞象,揾埋班股民陪葬~

Soundervolt 發表於 18-12-17 23:52
英國佬散水,賣得嘅都唔慌會有好嘢,其實個刁對買家好不利,不過有人鐘意蛇吞象,揾埋班股民陪葬~
...
其實又唔關英國佬散水事,電話公司跌係因為deregulation,中電、港燈、煤氣、巴士無跌係因為無deregulation。

王家爸爸 發表於 18-12-18 00:13
其實又唔關英國佬散水事,電話公司跌係因為deregulation,中電、港燈、煤氣、巴士無跌係因為無deregulation ...

就係英國佬散水,再冇政權保護傘,deregulation冇得再生金蛋所以可以變賣。煤氣、電力、巴士等公共事業投資大回報慢,就算deregulate都冇人敢投資,九巴依家最値錢係地皮物業,唔係核心業務~

Soundervolt 發表於 18-12-18 00:22
就係英國佬散水,再冇政權保護傘,deregulation冇得再生金蛋所以可以變賣。煤氣、電力、巴士等公共事業投 ...
電信業既deregulation其實唔係香港或者英國可以影響既,係全世界既趨勢,英國佬唔散水,都唔可能有政權保護傘。
另外,電話公司當年最値錢既都係地皮,電話公司既機樓都係喺市中心,俾巴士車廠地值錢,只係管理不善,無發揮到應有既價值。

王家爸爸 發表於 18-12-18 00:39
電信業既deregulation其實唔係香港或者英國可以影響既,係全世界既趨勢,英國佬唔散水,都唔可能有政權保護 ...

當年港英政府根本有好多方法益自己友,唔需要一定同開唔開放市場有關,就好似國泰一樣,當年就算唔係獨市,仍然有好多方法幫國泰,例如起飛降落最靚時段,最近客運大樓嘅gateway等等...所以唔需要怕對手,今時今日冇咗自己友撐腰,要同競爭對手正面交鋒就冇哂edge,依家去日本旅行大家都坐HK express,去英美等國家已經唔使好似以前咁除咗國泰就要搭半夜機。

我之前有講HKT未被收購前我同佢地做好多project,所以我知嘅嘢同你所講嘅版本並唔一樣。BTW,好多HKT嘅物業都唔屬於PCCW當年交易當中,依家就算NowTV同PCCW喺電訊大廈嘅office都要交租。

始終做大生意不離政治背景因素~

王家爸爸 發表於 18-12-16 10:14
我到而家都成手5號仔,不過5號仔好唔同,好多人係喺好低價買,又分拆咗好多次,拆完又升返上去,上上落落, ...

我都成手5号,啊爸留低,唔捨得賣,由佢劈埋一邊食息。
爸爸幾年前仙遊時計過,面嘅價錢跌3分1,但D息cover晒⇒總數無蝕。

雖然 ,攞呢啲錢出嚟買磚頭會賺好多,我跟啊媽係磚頭一族。但為了纪念爸爸,現在放係度唔理,等救命。希望一世都放係銀行度!我明白死鬼老豆份心意 和 情結!
‹ 上一主題|下一主題