用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價 優缺點
go

創價 優缺點 [複製鏈接]

開個 post, 大家討論下創價啦。 我對它的了解是富有愛心, 唔催谷。
教學方法有自己嘅特色, 小朋友鐘意返學。
但缺點我唔了解。
   4    0    0    0

dmms 發表於 18-12-11 17:46
開個 post, 大家討論下創價啦。 我對它的了解是富有愛心, 唔催谷。
教學方法有自己嘅特色, 小朋友鐘意返學 ...

要視乎升小取向

回覆 Kless 的帖子

願聞其詳

dmms 發表於 18-12-11 22:21

願聞其詳

睇下想讀官津、直資or 私立小學

目標係直資同私小,真心請教下

dmms 發表於 18-12-11 22:31

目標係直資同私小,真心請教下

目標係直資同私小,似乎唔應該選擇創價

回覆 dmms 的帖子

唔好意思,借個位發表吓:

呢幾日見你出唔少post, 你仔仔起碼4個offer係手:崇真,民生,創價,明我。如果根德園都攞埋就差唔多横掃全九龍最勁果堆幼稚園。但我估你想要創價,但好似係好驚擇錯,驚擇錯咗會連累將來出生嘅弟妹,驚跟唔住哥哥衫尾,係咪?

上面4間中一間可能係運氣,但4間中晒就一定係實力,K1報名係唔需要睇校區嘅,有D住元朗北區都可以報北角高主教,事實上,你中offer果4間考生來自五湖四海,只要你仔仔唔係2015超大B,話佢最少係全港最top10%嘅學童亦不為過。

最重要係你仔仔除左劲,適應性仲好强,民生同創價嘅校風好语同,剩睇interview 形式就知道,两間同時有offer嘅應該仲少!

我希望你可PM教吓我点解教到個仔仔咁叻(skip), 但我覺得既然你套管教方式係仔仔身上係work既,係弟妹身上應該都work,雖然我無水晶球,但如無意外,到時弟妹考K1一樣咁劲,跟唔跟哥哥走都冇所谓啦。你唔需要咁妄自菲薄喎?

仲有,揀唔揀創價唔係創價本身好唔好?係你自己到底想点?之前有家長提過,你想仔仔第時考咩類型小學?若然係直资就一定要谷,咁即係你讀唔讀創價都要係课餘谷嘅啦?

如果唔想特别催谷揀津小(通常好怪,而家唔谷唔代表將來唔谷),以你仔仔K1interview 嘅表现,相信小一唧門interview 都難佢唔到。

若然係1516嘅,可以揀入民生先,冇錯,民生小一係會淘汰一部分民生K3,但都係interview啫?唔係咁冇信心嗎? 如果到時真係發覺民生唔啱,可以麻烦D跳出黎考K2插班囉,可以考番創價喎?反正考小一同幼稚园冇必然關係(龍校除外)

id02365 發表於 18-12-11 23:49
回覆 dmms 的帖子

我都想你pm我,分享下點解教到仔仔咁叻!

回覆 dmms 的帖子

極度認同, 我自己心儀創價係唔主張催谷, 缺點就是考直私一定要外補,!

回覆 dmms 的帖子

極度認同.....

相信自己.....樓主己經教得好好.....小朋友O係邊間都可以好出色.....

回覆樓主:

我覺得小朋友咁叻就留民生, 之後可能你會有培正, KV等... 到時再頭痛都未遲!創價未去到哩d level!

回覆樓主

我都想PM您呀樓主,想您分享下教小朋友嘅心得(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 dmms 的帖子

soka MS (and probably KV) are all relied on the parents' writing skills on the questionnaire/ interview blowing water performance.. i dont think any is related to the child's performance (well, cant be bad of coz)...
if her child can get spk or HY offer, i will agree her child is v v bright (as no questionnaire of parents interview involved at all).

anyways, from this trend, i guess she will also seize PC offer, let's see~

回覆 id02365 的帖子

回覆 dmms 的帖子

你講得好好啊,我都想pm樓主問下佢教仔攻略

karllambb 發表於 18-12-12 09:39
soka MS (and probably KV) are all relied on the parents' writing skills on the questionnaire/ inter ...

原來如此

karllambb 發表於 18-12-12 09:39
soka MS (and probably KV) are all relied on the parents' writing skills on the questionnaire/ inter ...

Yes, totally agreed. I didn’t apply for MS but my friend’s son, who we all agreed to be intelligent and has done well during the interview, was rejected by MS.

Interviews aren’t all about a kid’s intelligence, performance and family background. There are factors we don’t and will never know.

回覆 dmms 的帖子

好認同,其實我覺得你同樓主一樣都係好用心的家長。應該說,會在這裡刨資料既大家都好用心...

babybobop 發表於 18-12-12 12:31
Yes, totally agreed. I didn’t apply for MS but my friend’s son, who we all agreed to be intellige ...

我小朋友都係今年考生,見大家既回覆有感而發。
事實係咁多間學校既收生標準從來冇家長會知道,按我自己同朋友既經驗,確實唔等於表現好就一定收。有啲甚至家長覺得係差又或惡劣到俾個老師兇既反而會有am offer。我相信係面試老師留意到小朋友有某啲特質,認為佢適合所以俾offer,而家庭背景我覺得有關。

喺香港呢個咁細既地方,幼稚園面試對小朋友成世人嚟講,其實只係一個好小好開端既考驗,我唔會以有幾多名校offer去斷定小朋友叻唔叻。

有朋友既小朋友一直讀九龍塘名幼、名小,但到要搵中學既時候都頭痕到爆,好多心儀中學既門檻都達唔到,從而令我明白到唔係話入到名幼名小就一勞永逸。

亦有朋友住址靚、學歷、國籍、職業好,要咩名校神校都手到拿來,但佢係用好多策略、好多金錢去栽培小朋友,我自問又冇咁既天賦同本事。

我呢刻未有心儀學校既offer,但小朋友讀緊既N可直升,佢亦讀得好開心識多咗好多嘢,變得更有禮貌。我只係見反正佢有書讀,所以先挑戰一下九龍城區。

jwingbb 發表於 18-12-12 12:55
我小朋友都係今年考生,見大家既回覆有感而發。
事實係咁多間學校既收生標準從來冇家長會知道,按我自己同 ...

極度同意 我仔都係無offer 但其實唔代表佢唔叻嫁 我依個星期都係到狂諗 係唔係我教得個仔差 所以先間間學校都reject呢? 唔通幼稚園offer就可以決定一個小朋友叻唔叻咩?
‹ 上一主題|下一主題