用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答 ...
樓主: natashiaerika
go

資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 18-12-11 18:03

如果呢間,帖嘅內容好似⋯似曾相識,兜過大圈又係講呢 ...

唔好咁講,呢間學校多年嚟都比較鍾意Sell獅子山下既勵志故事啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-11 18:07
唔好咁講,呢間學校多年嚟都比較鍾意Sell獅子山下既勵志故事啫!

我唔知⋯⋯⋯唔知今日呢間是否放假,02:30出帖、10:00開始幾百字講故事。。。

我·冇·講·過·乜、唔·好·打·頭!

sukitelfold 發表於 18-12-11 18:12
我唔知⋯⋯⋯唔知今日呢間是否放假,02:30出帖、10:00開始幾百字講故事。。。

我·冇·講·過·乜、唔· ...
聽故唔好駁故

natashiaerika 發表於 18-12-11 18:32
回覆 sukitelfold 的帖子

因為我晏就先翻去

用心良苦⋯⋯同學衝埋個DSE啦,唔好咁夜瞓,第二朝又走堂,上少半日堂蝕呀!

仲有唔夠450日就考DSE

樓主本身小學成绩應該係B1C~B2A, 但(好彩)抽獎入咗B1A地區名校,之後反而令佢自信心大減,越讀越差?樓主當年如果入到啱水平嘅B1(可能中/尾),可能就唔會咁大起大落,呢個例子好值得大家反思同参考。
但樓主話沙田B1等於人地港島同九龍B2水平,有冇咁恐怖?!mouth:" />

Deleted

有啲B1尾可能被數學拖低,本身英文ok, 是可以應付B1英文教學。如果是靠中數上到b1,英文普通,那就好難跟上十幾科變晒做英文了。

limehouse 發表於 18-12-11 20:04
樓主本身小學成绩應該係B1C~B2A, 但(好彩)抽獎入咗B1A地區名校,之後反而令佢自信心大減,越讀越差?樓主當 ...
樓主资料小學時期明顯似邊緣b1-b2成绩,但抽入1A中學,之後根本跟唔上,好明顯係错配啦!
其實响 bk呢度都見唔少,好多家長都話要人望高處所以就去越級挑戰,仲要越兩級唔只一級,邊緣生走去揀1A/1B,之後小朋友又讀唔掂,家長把口就話唔後悔,但事實小朋友追到氣咳成績都只在中下,何必呢!说真心唔貪心肯面對現實,搵間適自己嘅學校根本就唔會有呢個問題,只可惜好多家長都唔係咁諗。

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:54
回覆 hkpapa852 的帖子

上網睇有人話Band3,仲要話3C,太離譜。真正讀過Band3就真係體會到有幾大分別。
其實BAND1都分ABC, BAND3 亦然

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-11 17:44
觀塘區B2直資, 印象中只有匯基東九隔離個間

呢間既公開試成績暫時只係麻麻, 大部份時間都below HK average ...
聖道迦南書院同匯基好有緣啵

聖道迦南書院前身係聖道女子中學, 同匯基 (大坑東) 同一條街, banding 同樣匯基好過聖道, 依家兩間直資又做左街坊, 超有緣.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:12
回覆 PurinBB 的帖子

寧波第二 基孝好
同意

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-12-12 14:26
雖然樓主可能係賣廣告,但我覺得佢帶出一點,如果B1讀唔到,未必可能轉去B2,可能要去B3,呢點的確係值得留 ...
其實做家長, 幾時都要有至少兩手準備, at least 有 Plan A & Plan B
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-12-12 14:26
雖然樓主可能係賣廣告,但我覺得佢帶出一點,如果B1讀唔到,未必可能轉去B2,可能要去B3,呢點的確係值得留 ...

基本是事實,但只是樓主手法問題啫!

sukitelfold 發表於 18-12-12 16:34
基本是事實,但只是樓主手法問題啫!

如果樓主是真中學生,佢既感受我覺得是真實的。

家長無想過孩子在一間充滿壓力的老師和同學中生存的痛苦,度日如年。

更甚者,成績唔好(不論操行如何),1A學校就會勸你走。被勸走的人,成績表當然難看,真係B2學校都唔會收。

我興幸孩子的學校是“教好”學生的學校。

nicolemummy 發表於 18-12-13 06:27
如果樓主是真中學生,佢既感受我覺得是真實的。

家長無想過孩子在一間充滿壓力的老師和同學中生存的痛苦 ...

Ironically , your ending stated that you are not a student.
‹ 上一主題|下一主題