用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區b2仔,自行揀邊2間好?
樓主: 小蘋果BB
go

中西區b2仔,自行揀邊2間好?   [複製鏈接]

老周 發表於 19-1-26 20:33
請問如果讀書唔叻,钟意運動,南区揀边間好
不如揾出讀書唔叻既原因會唔會更好。另外亦都需要知道係無心讀,定係已經盡咗力,兩種情況好唔同,亦適合讀唔同學校。

zitaeric 發表於 19-1-25 20:28
高小上年都約有三十人更上-層,spcc, paul boys, st jo, ccc, qc, spc, spss, ywg, st.stephen g...,
高 ...
王家爸爸,以上資料正確!這前輩家長是高記用家,我已做功課了。所以在forum發放comment時, 如實際情況不清,請盡量多講(我估計), (我認為), (我聽人說), 免得其它家長誤當真實情況。共勉之!!

老周 發表於 19-1-27 08:43
係呀仲有一個細 讀緊四年班 開始要留意下 啲學校

4年級未呈分,開始努力,可能可以提升到,加油

KF9182 發表於 19-1-27 09:49
王家爸爸,以上資料正確!這前輩家長是高記用家,我已做功課了。所以在forum發放comment時, 如實際情況不清 ...

又鑽深D去理解轉船能力,轉船能力既認受性,或者叫更上一層樓,我估,係指升中時獲坊間認為更高水平既中學取錄,可能係直資,亦可能係經自行途徑。

個人睇法,若係B1英中位充足既地區,本身屬於本區B1生和有直屬中學既支援,放棄直升,經統一抽獎派入,似乎未必算係可以叫上一層樓,真係要全面瞭解,宜將呢部份剔走,就比較準確D。

事實上,高小和高中已經係非常好既小學和中學,升小升中家長亦無須太懷疑~

mcl203 發表於 19-1-27 11:33
又鑽深D去理解轉船能力,轉船能力既認受性,或者叫更上一層樓,我估,係指升中時獲坊間認為更高水平既中學 ...

咁又係, 有部分係抽獎入的

cmchang0927 發表於 19-1-27 11:57
咁又係, 有部分係抽獎入的

當中根本存在唔少變化,家長根本唔使太介懷既。

學生升中選擇既取態,和學校收生既取態,單憑數字係太表面了。舉例,強校A大量強學生考入強校B,當中可能已經加入某些元素,背景可能係有球類背景,成隊收晒,要鑽深D去睇學術水平,宜蘋果對蘋果,級一對級一,例如,強校A級一和強校B級一既比較,若強校A級一去到強校B只係級30,可能,可以反映A強度不如B。有時,坊間D分享係半透半遮,唔會有100%透明度,升中分班成績會唔多分享,只有,我校是強校~~~

mcl203 發表於 19-1-27 11:33
又鑽深D去理解轉船能力,轉船能力既認受性,或者叫更上一層樓,我估,係指升中時獲坊間認為更高水平既中學 ...
我認同這見解。這近年派位結果亦証明高小生banding不弱,不論是大抽獎或自行投考成功。但中西區這些級數的中學,又有幾多位放出來大抽獎俾大家抽?抽中機會大嗎?不知道,但前者問題係有數據和資料可參考的。

老周 發表於 19-1-26 20:33
請問如果讀書唔叻,钟意運動,南区揀边間好
浸呂有泳池,籃球場又大又靚,我參觀過覺得環境好舒服,識人讀緊好開心,老師有愛心。
希望每天開心渡過 ;-)

KF9182 發表於 19-1-27 13:36
我認同這見解。這近年派位結果亦証明高小生banding不弱,不論是大抽獎或自行投考成功。但中西區這些級數的 ...

高小係灣仔區㗎~~~

王家爸爸    發表於 19-1-28 10:45

mcl203 發表於 19-1-27 18:30
高小係灣仔區㗎~~~
看來你自己可以回答番自己了高小係灣仔區,又怎可以用大抽獎身份抽入中西區那些高ㄧ級嘅中學?答案係可以的,甲ㄧ無地區限制全港性所有學生去抽,但這些高ㄧ級的中西區中學甲一有多小個學位,抽中機會大嗎?施主,放下屠刀,回頭是岸

KF9182 發表於 19-1-27 19:21
看來你自己可以回答番自己了高小係灣仔區,又怎可以用大抽獎身份抽入中西區那些高ㄧ級嘅中學?答案係 ...

你自己研究下先啦,連高小生係灣仔區都唔知~~~

mcl203 發表於 19-1-27 19:23

高手果然在民間,派位區又唔知,相信,連份派位中學名單都從未睇過,評論,唔係靠吹出黎~~~

連最基本都唔知,已經可以寫幾百字分析~~~

mcl203 發表於 19-1-27 19:23
看來我已觸動了你神經了,對不起。我當然知道高小在灣仔區啦,你冷靜一D睇下我回覆你怎麼先啦!只係我見有高記前輩家長報告高小生派到去中西區高ㄧ級中學有不俗人數,你說要扣除大抽獎。我回你高小生在灣仔區靠甲一全港大抽獎去抽中西區中學嘅機會率。都係嗰句,施主,回頭是岸。我再也不回你了,對不起,希望你放下屠刀。另對不起樓主,騎劫了你的討論。

KF9182 發表於 19-1-27 20:00
看來我已觸動了你神經了,對不起。我當然知道高小在灣仔區啦,你冷靜一D睇下我回覆你怎麼先啦!只係我見有 ...

和尙先生,睇EDB份派位中學名單啦,下下甲部,出左醜啦~~~

mcl203 發表於 19-1-27 20:02
和尙先生,睇EDB份派位中學名單啦,下下甲部,出左醜啦~~~

留番少少面俾D高手,又唔識領情,仲下下用和尚身份去教導他人,真係~~~

mcl203 發表於 19-1-27 20:02
我不守信現在回答你了。我不提及灣仔區可透過乙部大抽獎抽中中西區高一級中學是故意的,因這些學位配額給予非直屬小學生真是"多"到十分罕有。如果開過新post問高小band 1學生要透過大抽獎經我所提及的甲部,和你所關注的乙部抽中中西區位,如SJC, KC, 要抽中機會有多大,你到時就真係出醜了施主,吾好再執迷不悟了。請大家不要再騎劫別人的討論主題了,要再駡或討論,PM我吧!!

醒目開學勳章

cmchang0927 發表於 19-1-6 22:31
唔..我見級9x 1xx的同學也有自行試kc的  
所以乙一一定不會放棄中學部la
...
"級9x 1xx的同學也有自行試kc",好多家長覺得全in就會有機會,唔會理自已子女個banding同學校夾唔夾。
早幾年知道有個灣仔區聖xx band 2 尾的家長豪氣地話睇唔上港華,要QK

KF9182 發表於 19-1-27 22:26
我不守信現在回答你了。我不提及灣仔區可透過乙部大抽獎抽中中西區高一級中學是故意的,因這些學位配額給予 ...

和尚先生,咪兜啦,QC等等係灣仔,唔知咪唔知囉,唔知去扮和尚分析,笑爆!自己一廂情願只講SJC, KC~~~

俾埋個#165 你去兜啦~~~

樓上仲有真用家㗎,兜!!~~~

mcl203 發表於 19-1-27 23:50

和尚先生,咪兜啦,QC等等係灣仔,唔知咪唔知囉,唔知去扮和 ...

KF9182 和尚先生/女仕,唔好PM我發表你D千字文,我無興趣同你私信!~~~

mcl203 發表於 19-1-27 23:50

和尚先生,咪兜啦,QC等等係灣仔,唔知咪唔知囉,唔知去扮和 ...
施主你真係有好大戾氣,見你回覆人時的態度和語氣,想必你真實中有很大壓力和抑屈制,如你再在此回我就是講中你了。請不要再污染和騎劫此討論題目,已PM你了,請回!
‹ 上一主題|下一主題