用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一 vs 聖類斯 vs 蘇浙
go

聖三一 vs 聖類斯 vs 蘇浙 [複製鏈接]

求教,男仔,希望升傳統名校中學,應該點樣分以上三家小學? 謝謝!
   0    0    0    0

眼見聖類斯讀得好可以升中派去kings同st paul boys, 或中途去sjc。

相反聖三一升中名氣較弱

蘇浙考得好可以去Queens...不過就只係waiting,在比較應不應該繼續投放時間博蘇浙。

最後聖三一周二要註冊。。。

順帶一提,我都算有d怪獸家長,仔仔宜家中英數都有私教老師,不過我地起步遲,所以無報名任何名校小學,暫時只有聖三一和聖類斯,蘇浙就備取。

我想仔仔去名牌中學或中途轉去名牌小學,但以後應該外國讀高中/大學。

最後我希望仔仔有一兩項體育係專,所以好比聖類斯個男校體育文化及球場吸引,我自己都係聖若瑟舊生。。。所以男校情意結

宜家聖三一周二註冊。。。蘇浙就備取,應該如何安排呢?

家住12網。。。

有沒有同路人或神人可以幫忙解答呢?謝謝

回覆樓主

蘇浙升中應該比其他兩間好得多,七成以上band 1, 但無乜運動型課外活動,睇你點取捨

蘇浙 > 聖類斯> 聖三一?

Abcdj 發表於 18-12-9 23:43
順帶一提,我都算有d怪獸家長,仔仔宜家中英數都有私教老師,不過我地起步遲,所以無報名任何名校小學,暫 ...
如果你想小朋友日後較易升讀傳統名校, 又希望小學生涯可以有一兩項體育係專, 呢3間都唔會啱你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-10 13:02
如果你想小朋友日後較易升讀傳統名校, 又希望小學生涯可以有一兩項體育係專, 呢3間都唔會啱你
...
應該邊間?
但前提我現時只有這兩家offer, 蘇浙waiting

Abcdj 發表於 18-12-10 14:03
應該邊間?
但前提我現時只有這兩家offer, 蘇浙waiting

調整一下自己既要求/期望, 先有得選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題