用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 簡介會
go

簡介會

其實我有個問題好疑惑(emoji)成日話聽完簡介會會對間學校多左認識,點解我睇左幾間都覺得講嘅野都係差唔多咁!今日聽左華英,幾鐘意佢話會中一二發掘出每個學生嘅興趣,不過門檻太高,唔敢咁博!

香印提子 發表於 18-12-9 17:35
其實我有個問題好疑惑(emoji)成日話聽完簡介會會對間學校多左認識,點解我睇左幾間都覺得講嘅野都係差唔多 ...
呢個是普遍的迷思, 但是很少人提出.我估是因為很大程度憑感覺.
其實很多在簡介會的資訊(factual information)在學校網站都找到,當然也有些是簡介會才有的資料, 但其實這並不是最重點. 親身到學校, 聽下校長點present 自己學校, 看看老師與學生的互動, 也有很多人喜歡和學生交談, 看他們如何待人接物, 這一切一切累積下來會給人一種感受. 聽多些就會對個別學校的感覺. 比如學校著重什麼方向, 校長style, 等等...
當然我也有一些聽完之後沒什麼feel 的學校簡介會. 一般我不傾向選這些學校.

請問華英係唔係廣東話教中文?

tylan5889 發表於 18-12-9 21:24

簡介會入面冇講呢個內容,感覺上都好趕,有部份內容都跳左唔多講

香印提子 發表於 18-12-9 17:35
其實我有個問題好疑惑(emoji)成日話聽完簡介會會對間學校多左認識,點解我睇左幾間都覺得講嘅野都係差唔多 ...
有D咁既事? 我聽間間都唔一樣, 各有自己特色喎。

tylan5889 發表於 18-12-9 21:24

係,簡介會校長講過

little_yolky 發表於 18-12-10 10:01
有D咁既事? 我聽間間都唔一樣, 各有自己特色喎。

去完聽左好似冇聽咁,間間都話自己學生攞左咩獎,千偏一律都係講個d,想對間學校認識深d好似冇從入手,都係要上網搵資料,哎!

sandwich 發表於 18-12-10 10:59
係,簡介會校長講過

死啦,有講到咩?請問你聽幾點場?我聽二點個場,可能我冇留底聽埋個問答環節!唔通漏左

香印提子 發表於 18-12-10 13:50
去完聽左好似冇聽咁,間間都話自己學生攞左咩獎,千偏一律都係講個d,想對間學校認識深d好似冇從入手,都 ...
有D咁既事? 我去果D又唔係間間咁喎。

香印提子 發表於 18-12-10 13:52
死啦,有講到咩?請問你聽幾點場?我聽二點個場,可能我冇留底聽埋個問答環節!唔通漏左
...

我四點果場,尹校長有講

回覆樓主

請問華英有冇話會搬校舍?