用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖士提反女子小學
go

聖士提反女子小學

有無人可以講下學校既校風 ,功課量等?

回覆 momocccmomo 的帖子

校風OK, 但是小一已經要晩晚做功課做到好夜,默書測驗都OK多

wiwiwiwi 發表於 18-12-7 23:02

校風OK, 但是小一已經要晩晚做功課做到好夜,默書測驗都OK多

點解嘅?我聽説這間係不谷、傳統得來算是活動,其實應該係點?

回覆 kwokbobo 的帖子

有朋友的女兒讀緊話呢一兩年變左,多左功課和默書。而且測驗週時上午測完驗下午要繼續上堂

wiwiwiwi 發表於 18-12-8 23:17

有朋友的女兒讀緊話呢一兩年變左,多左功課和默書。而且測驗週時上午測完驗下午要繼 ...

上午測驗,下午繼續上堂,我以為係一般情況 因我大女係同區小學,一向係咁。

wiwiwiwi 發表於 18-12-8 23:17

有朋友的女兒讀緊話呢一兩年變左,多左功課和默書。而且測驗週時上午測完驗下午要繼 ...

知唔知點解有轉變?

wiwiwiwi 發表於 18-12-7 23:02

測完驗後, 下午繼續上課,全港小學都是這樣,沒有特別。

測驗、默書ok多,即幾多幾密?

您朋友的女兒讀小幾?

momocccmomo 發表於 18-12-8 23:56
知唔知點解有轉變?

我覺得您要多聽不同在讀家長的意見,較真實可靠。聽朋友講的,聽聽就算。

mykate 發表於 18-12-8 23:44
上午測驗,下午繼續上堂,我以為係一般情況 因我大女係同區小學,一向係咁。

其實我也想知其他學校情況。我們二測二考,測驗及考試其實equal weighting 50/50,你們的測驗是否也佔一半?有一次跟同事傾開,同事問:「咁咪即係4次考試?」又好似有點道理。她子女學校3考,中間有測驗但唔計分。

熊貓BB 發表於 18-12-11 19:25
其實我也想知其他學校情況。我們二測二考,測驗及考試其實equal weighting 50/50,你們的測驗是否也佔一半 ...

我地都係兩測兩考,50% 考試,50% 平時分

平時分的分報,科科 and 唔同年班有d 變動。

例如英文科,大致上係:

測驗 20%
作文 10%
評估 7.5% (由幾個小測組成)
默書 10%
Attitude 2.5%

有d 科仲會有 project.... 全年都在努力中!

想Hea就算官校,只計考試分。

不過家長頂唔頂得住一試定生死?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mykate 發表於 18-12-11 21:08
我地都係兩測兩考,50% 考試,50% 平時分

平時分的分報,科科 and 唔同年班有d 變動。

謝謝。你們的計分比較分散,我們測驗佔50%,星期四、五、一、二連續school day考,,除測驗那科,其他課如常,3pm放學,所以測驗辛苦過考試(考試放11am)。考試和測驗考的範圍差不多(以考書的課數比較)。(emoji) (我們是聖提)

熊貓BB 發表於 18-12-11 22:40
謝謝。你們的計分比較分散,我們測驗佔50%,星期四、五、一、二連續school day考,,除測驗那科,其他課如 ...

朋友個囡讀聖提,哥哥讀私校,比較上妹妹真係谷好多。同埋教法較傳統

Lindytiger 發表於 18-12-12 00:41
朋友個囡讀聖提,哥哥讀私校,比較上妹妹真係谷好多。同埋教法較傳統
...

我相信大多數官津都有呢個情況

回覆 Lindytiger 的帖子

可以講得詳細d 嗎? 教學上有咩分別呢?謝謝😊

minia 發表於 18-12-13 12:49

可以講得詳細d 嗎? 教學上有咩分別呢?謝謝😊

例如中文抄寫數量較多、默書測考次數較密,測考答案亦要跟足範例,所以需要多背誦答案,課堂以傳統模式為主。哥哥私校多點presentation 而題目亦可自選,同學可以從中認識更多元化既知識,唔會人人present 既內容都一樣,答題答案亦有多啲彈性。其實,我相信一般津校都是差不多模式,不止於St Stephen’s Girl.

明白, 好多謝你既意見, 好詳細😊一直以來我理解係st. stephen's girls 係輕鬆, 但有朋友小朋友係好努力都讀唔上
聽左你解釋後理解明白多左。

想問哥哥係邊間私小? 如唔方便請PM, thanks!!

今年第一次測驗後, 功課同默書少左. 而家考緊試 (小一全部叫複習), 考試前老師先同佢地溫書, 然後先考, 唔知其他級係點, 不過對小一生係幾關顧, 老師都幾鼓勵小朋友. 我唔敢話學校好好, 不過係間人性化既學校

回覆 adrio 的帖子

Presentation 其實係訓練小朋友如何去揾有用, 相關既資料, 整理成有條理既powerpoint , 再配合一啲visual aid 大膽企係成班同學面前去present, 如果老師只係跟隨marking scheme 去評分, 當中既創意同想像力又會唔會有分加呢?