用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南k1
樓主: katiechan0124
go

迦南k1   [複製鏈接]

dml1508 發表於 18-12-9 22:03
評估話你小朋友唔得個下感覺仲差過in完結果reject你

我都寧願去in ...

現在阿仔返學開唔開心我唔知,但父母就好唔開心囉!咁現在唔收我個仔,我真係要認真諗下除了繼續讀n班外有無其他選擇阿仔學到野得黎又開心。講真,學校係學到野,無論學術和自理能力阿仔都進步不少,係感覺學校收生方面大支野咁,要人等5月。

dml1508 發表於 18-12-9 21:54
我小朋友係麗港迦南,3月b, 都係要等5月再評估,給讀n班的感覺好差,好似要我地等下先,5月有人唔讀才施捨 ...

家長,我也是藍田迦南,同你感受一樣,個中滋味,真係後悔捨近求遠揀迦南。我全職湊仔,好了解自己小朋友,我仔一歲開始講嘢,係男仔之中算好叻,而家兩歲半,可以熟練運用中英普三種語言,學嘢好快,但比較有自己個性,有時上堂踢下腳,班主任每次要求我仔講對唔住,我仔自尊心強唔肯講,可能咁,就覺得我仔唔夠守秩序,anyway,第一輪waiting,加上一些不愉快經歷,原先首選迦南,而家非常討厭

黑佳白 發表於 18-12-9 23:09
家長,我也是藍田迦南,同你感受一樣,個中滋味,真係後悔捨近求遠揀迦南。我全職湊仔,好了解自己小朋友 ...

幼稚園,特別係N班,我會注重老師嘅愛心,多於學術。 好嘅開始係成功嘅一半,老師有愛心,小朋友自然會努力學習。

利申: 小朋友並非讀迦南嘅N班。 幸好小朋友活潑好動,但遇到一位好有愛心嘅老師,返學好開心。

回覆 黑佳白 的帖子

認同,覺得個政策失敗,醒目有過性但不是唔乖個種的學生就唔收。另外,咁樣評估我諗諗下我都怕影響我個仔返學情緒,現在阿仔有時會突然同我講,x老師唔鐘意我,因為我唔食麥片,南瓜粥,如果咁打擊小朋友,咁又想佢點評估表現好呢

回覆樓主:

今晚同一位第一輪升到K1嘅家長傾開計,佢話佢問過班主任,佢話升K1評估並唔係睇平時表現或家長日派嗰張成績表,原來係由K嘅老師去幼兒園度同小朋友做評估丶揀小朋友,好似平時啲 interview咁~咁當然可能班主任嘅評語都有影響啦~
咁到底咁樣迦南係太公平定唔公平?

回覆 slowtravel 的帖子

今日公司开OT,而家至有時間睇post,估唔到回響咁大,係聽日返學之前,我有以下幾樣嘢想講:

1. 致katiechan , 唔知你有offer未?如果未有就試吓我之前post嘅做法,我覺得呢個可以幫到自己小朋友又令自己唔會胡思亂想嘅一個辦法。係星期六我走去一間係我屋企附近幼稚园問,好彩遇到個好倾嘅,雖然唔肯即時收表,但仍然有問必答,咁我當然問晒一月註册后嘅流程,從中亦chur到(好似我chur slowtravel, 咁)好多背景资料,可以好好準備I吓,希望幫到你,同埋其他未有offer係手嘅迦南waiting 家長。
2. 致所有係7/12收waiting 信嘅家長(更正,係夹係家長手册當通知)::雖然结果係殘酷嘅,但係老師亦都係無辜嘅。你地要知道始作涌者係迦南admission ,俾面色,難為老師係冇用嘅,冤有頭债有主,ok?
3. 致slow travel, 我信你唔係insider, 但只有你提供insider info 多謝尔。
4-以下內容比較偏激,但我真係忍左好耐,不吐不快,纯屬個人情绪宣洩,大家可以skip,如果對任何迦南家長有得罪冒犯嘅地方,我先道歉

以下係我對迦南嘅睇法,其實由報名到而家都冇變,我覺得迦南就係一間連鎖式商店,只不過佢賣嘅係教育服務,分店算多,但服務質素仍然可以维持一定水平,就等於。。大家樂嘅咖喱牛腩飯咁,一定唔係香港最top, 但仍然係有一定水準嘅。

理論上咖哩牛腩飯同茶记嘅餐蛋麪一樣,根本唔需要睇餐牌,直接入大家樂同收銀買就ok, 午市开始就有供應,好少好似其他晚餐,賣賣吓就賣完。

試幻想一吓,如果真係有一日大部分食客都点咖喱牛腩饭,需求太多,結果咪一早賣晒,沽清囉。后面嘅食客見到賣晒,就肯定点其他,或者去第二間啦。相信聰明如slowtravel(對唔住我又針對你,最後一次,ok)都會估到咖哩牛腩飯係乜嘢?係K1學位,如果有朝一日你又要食咖哩牛腩饭,你已经入左大家樂,排左十個八個隊(入左PN班)個收银佢唔係答你賣晒,而係"午饭(正選位)果D已經派晒,你晚饭時間再黎(waiting),或者你加價90蚊(9個tick)去買,请問你會比咩反應?(我唔加括號,自己對号入座啦)
第一:冇牛腩饭咪点過第二樣,醫肚最重要。
第二:加錢到90,我一定要食大家樂嘅咖哩牛腩饭(乜大快活冇嘅咩)
第三:挑,我出90我就唔買你咖喔牛腩饭,我去第二度食啦,贪你有寶咩?扮上菜呀?
第四:真係捱饿,等到夜晚至嚟食,但如果到時個吋爆收銀又話賣晒呢?

呢次係我最後一次回呢個post,呢幾日寫咁多目的只有三個:
.  希望同其他"苦主"如katiechan一齊扶持
.  好似日記咁,记錄一下而家嘅心情,有機會第二比仔仔睇返:老豆平時lum 啤啤,点解當年咁好火嘅?
。希望"提吓"今年攞左迦南PN嘅家長,原來你諗住去大家樂点咖哩牛腩饭,真係會極速賣完架

katiechan0124 發表於 18-12-8 02:04
咁你有其他offer嗎?我太老定,淨係in咗創價、協恩同九真,而加好驚
...
九真有offer嗎?

kgm 發表於 18-12-8 09:11
我囡係金迦,琴日收到信可直升K1,不過我會放返個offer
想問下有邊間offer呢?

Tinatinatina 發表於 18-12-8 17:57
本身小朋友都是迦南可直升K1的,但見到原來咁多n不可直升k都有覺得失望,如果k既位唔夠收返n學生無話可說, ...

我都唔信短短10分鐘面試,老師就知道小朋友行為上有問題!
基本上,對讀緊PN班唔公平

回覆樓主

我小朋友都係讀下午N班,第一輪唔收,要等到5月!
之前老師話我小朋友坐唔定!
我唔知學校點評,但我in 咗二間幼稚園,都offer上午班!
我覺得短短數分鐘面試,點會知小朋友坐唔坐定,宜家制度對讀緊N班小朋友唔公平!

問過老師,升唔升到K1係有內部評估,家長日果張評估表,應該無關....

slowtravel 發表於 18-12-10 00:43
今晚同一位第一輪升到K1嘅家長傾開計,佢話佢問過班主任,佢話升K1評估並唔係睇平時表現或家長日派嗰張成績 ...

你講呢個case令我諗起跟我仔幾年前讀某一間國際幼稚園有相類似情況⋯話說當年仔已經K2, 開始要諗上小學係走IS定local school路線(我仔行local)咁佢有D同學仔就報左幼稚園附近嘅一間IS,而嗰間IS嘅老師係會黎我地幼稚園觀課,順便會留意一下報左名嘅學生上課情況(可能當interview) 而我亦知道大部分同學仔都會收,(都有少部分人要waiting)之後係點我就唔太清楚,始終已經係幾年前嘅事加上我仔冇報IS。

(唔好問我邊間幼稚園+IS, 已經係幾年前嘅事,可能已經改晒制度又未定)

你話咁樣對街外人報名個批公唔公平我唔敢講,但唔係只有迦南係咁玩

St Cat N LH 都吾係咁!迦南K 仲難入Wow

其實我地唔係介意收街外人和校內評估,但街外人有家長陪同,正常情況有熟人係身邊表現一定好過校內N班小朋友自己面對, 這樣已經唔公平了!最另家長反感和困擾的問題係評估唔收後要等到下年5月, 係5月!學校要無OFFER在手的家長驚足5個半月,有邊個家長唔緊張自己個小朋友?要人等到5月我係覺得學校係太商業化, 有餘學位才分D俾N班(可能最後都未必有),成件事我自己覺得無被尊重!當我小朋友係件存貨I

dml1508 發表於 18-12-10 09:51

其實我地唔係介意收街外人和校內評估,但街外人有家長陪同,正常情況有熟人係身邊 ...

如一月有人不註冊 都等到5月先call waiting ?

dml1508 發表於 18-12-10 09:51

其實我地唔係介意收街外人和校內評估,但街外人有家長陪同,正常情況有熟人係身邊 ...

有無人有打返去問點解唔收同埋詳情

回覆 superkkk156 的帖子

未問,夾係小朋友手冊的一張通告寫係等第2輪評估5月才知收唔收

kgm 發表於 18-12-10 08:36

你講呢個case令我諗起跟我仔幾年前讀某一間國際幼稚園有相類似 ...

升小學要校內評估我心甘情願, 但宜家只係N 班升K1 咋, 個評估仲要嚴格到只收返一半人都無(非正式統計), 佢地只係個兩歲幾小朋友返咗學幾個月咋, 雖然我明白這是學校做法, 俾你係人情唔俾你係道理。但真係需要做到這地步嗎?

學校冇愛心!不讀也吧!早走早著!又吾係龍幼又吾係名幼
‹ 上一主題|下一主題