用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南k1
樓主: katiechan0124
go

迦南k1   [複製鏈接]

superkkk156 發表於 18-12-19 21:37
你真係唔覺得有問題? 咁多人係呢個post 質疑你...ok u win !
你可以發表你知既野...你引用我我先引用返你 ...

咁同意我嘅又一定會喺度留言等俾你哋話咩?你有無睇清楚?我話”家長”,唔係話一定係你~你又有無見到我寫“我都以為係”,係因我我指嘅“家長”係包括我自己~
我的確唔知你哋有無咁做~我只係指出點解啲家長知道,係因為佢地做左上述嘅嘢啫~

231274 發表於 18-12-19 21:41
你之前又話搬屋,填回條無揀會原校升讀k班!你點會明白我哋呢啲 wait list家長嘅心情!我唔明係一個N班已 ...

請你冷靜啲~
其實我小朋友N班仲讀緊,係K唔喺原校升啫~我又點會唔明白呢?我都試過等運到啦~
至於點解我咁關心呢個post, 因為我小朋友啲同學仔家長一直都有睇開呢個post, 有時都會討論下咁囉~咁佢哋會繼續讀唔想留言,咁我咪幫大家表達心聲咁囉~
至於學校唔肯答,可能個個老師丶間間分校唔同啦~所以咪話可以上多啲嚟睇多啲post同問下人囉~
利申:非教育王國廣告post

其實我仔上年超細b12月先入讀迦南N,其實本來一心打算上埋K1,我個仔就唔係好肯講嘢,應該係話未係好識講嘢,同埋佢又話我個仔坐唔定,佢只係一個兩歲嘅小朋友,其實對佢點可以有咁多要求呢?!無可否認迦南N班嘅老師係有愛心的,但我對佢地N升k內部評估制度真係好唔認同,透明度又唔高,後來攪左好耐又係waiting,我同我老公都費事求佢比位,好彩搵左第二間上K1,今年以超大B身份考到心儀嘅幼稚園!有時都唔明佢地唔鍾意細B又收咁多細b返黎,同埋我覺得佢哋都係幾學店feel,但咁多課程得黎又唔覺得佢有york咁成功!

slowtravel 發表於 18-12-19 21:52
咁同意我嘅又一定會喺度留言等俾你哋話咩?你有無睇清楚?我話”家長”,唔係話一定係你~你又有無見到我 ...

咁你繼續活係自己既世界入面囉,同你講多都唗氣,代言人!

Amymichelle 發表於 18-12-19 22:52
其實我仔上年超細b12月先入讀迦南N,其實本來一心打算上埋K1,我個仔就唔係好肯講嘢,應該係話未係好識講嘢,同 ...

的確係學店feel...唔讀過都唔知.咩都講錢,反觀其他大型機構既幼園學野有資助

lamas 發表於 18-12-18 19:18
睇曬全部comments,深同感受!
首先,學校確實一早講明,未必直升k1,要通過內部評估。但據我所知,以往幾 ...

我同你情況都一樣,成績表內項目完全撑握到,只係面對幼稚園部老師不作回應,其實等於自己入去Interview,幼兒園部老師不能在場,面對未接觸過的老師而失準也算是評估?自己交表In K.1反而有父母陪同,多麼不公平呀!

superkkk156 發表於 18-12-20 07:37
的確係學店feel...唔讀過都唔知.咩都講錢,反觀其他大型機構既幼園學野有資助
...

早知比個仔讀york好過,學費差不多!雖然商業D,但起碼York擺明車馬賺錢$,但人地真係一間高質嘅學店

superkkk156 發表於 18-12-20 07:35
咁你繼續活係自己既世界入面囉,同你講多都唗氣,代言人!

我就係唔係活喺自己世界裡面,將其他嘢話俾你哋聽~你哋唔想聽都無辦法~

231274 發表於 18-12-20 07:51
早知比個仔讀york好過,學費差不多!雖然商業D,但起碼York擺明車馬賺錢$,但人地真係一間高質嘅學店
...

York係國際學校,迦南只係學卷學校~當然york好好多~

slowtravel 發表於 18-12-20 07:58

金迦收5400一個月N,所以有成16班!K班先係學卷cut一半班!如果N班升K生還率咁低,我N班讀York再出去考其他好過!你咁清楚迦南,唔知N班要收幾錢一個月嘅咩?!

231274 發表於 18-12-20 08:16
金迦收5400一個月N,所以有成16班!K班先係學卷cut一半班!如果N班升K生還率咁低,我N班讀York再出去考其他 ...

跟據你之前對我的提點,我舊年去in 迦南N班咋,學校無講明優先比番K位N班生,係我自己無了解清楚學校嘅制度!N班生還率如果少於一半,真係用個幾千元讀York好過,讀佢嘅N再出去考其他學校,競爭力都大啲啦,國際學校嘛!

231274 發表於 18-12-20 08:28
跟據你之前對我的提點,我舊年去in 迦南N班咋,學校無講明優先比番K位N班生,係我自己無了解清楚學校嘅制 ...

Absolutely agree!

slowtravel 發表於 18-12-20 07:58

York 唔係國際學校
只係有國際班的幼稚園

231274 發表於 18-12-20 08:28
跟據你之前對我的提點,我舊年去in 迦南N班咋,學校無講明優先比番K位N班生,係我自己無了解清楚學校嘅制 ...

我的確覺得york係好過迦南~

231274 發表於 18-12-20 08:16
金迦收5400一個月N,所以有成16班!K班先係學卷cut一半班!如果N班升K生還率咁低,我N班讀York再出去考其他 ...

間間分校學費略有不同~

Ching0404 發表於 18-12-20 09:37
York 唔係國際學校
只係有國際班的幼稚園

多謝提點~因為佢個總網頁叫自己York international school,所以我以為佢係國際學校~點都好,york英文語境一定勝過迦南~

slowtravel 發表於 18-12-20 10:42
間間分校學費略有不同~

我係金迦家長,只知道嗰間學校收費咋!對其他分校冇興趣亦冇必要知!我邊有咁得閒去了解及分析所有分校嘅制度,學費等事項!

231274 發表於 18-12-20 10:48
我係金迦家長,只知道嗰間學校收費咋!對其他分校冇興趣亦冇必要知!我邊有咁得閒去了解及分析所有分校嘅 ...

所以我都無去了解其他分校~係你講我先知道唔同啫~

回覆 dml1508 的帖子

我10月尾知道他們只收一半K, 已經申請讀埋11月退學,立即搵另一間私校轉校讀N, 寧願重新買校服雜費,都唔想比錢佢地賺,現在條氣順哂。
根據老師當天講,我果間今年同上年比較,今年每班N係收多10人。

當我知道生還率極低時,寧願搵間擺明車馬賺錢的學店插班N,好過繼續比錢迦南賺。
我果間迦南老師話今年N班收生比往年多,而K1學位不變,所以老師亦話今年直升K1生還率比往年低。老師10月尾先通知咁少K1機會,但當日已經好多幼稚園截止報名K1。我同老師收線後,立刻打去某私幼,他們説如果讀N,就保證升K1,我就第二日帶小朋友面試插班N, 學校亦即時收左小朋友插班N。我再立即打回迦南退學,連12月通知都唔等,老師仲打來問我仲乜唔等埋一月,其他人有位放,我小朋友就可能有機會,我立即反眼反到上天花板,我同老師講,我唔會等,萬一真係過左註冊期,而迦南無offer,我咪仲徬惶。

同一晚,我再上網睇附近卷校幼稚園,逐間睇,睇下有無未截止報名,好彩仲有8間10月31才截止,現在已經有四間卷校offer,証明小朋友有其他學校欣賞,唔需要比迦南牽住鼻子走。

‹ 上一主題|下一主題