用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南k1
樓主: katiechan0124
go

迦南k1   [複製鏈接]

id02365 發表於 18-12-10 01:49
回覆 slowtravel 的帖子

今日公司开OT,而家至有時間睇post,估唔到回響咁大,係聽日返學之前,我有以下幾樣 ...

我絕對同意呢個post可以再提醒下之後想報迦南 PN嘅家長(早兩年已經有家長 post過),記住N唔一定直升K~
其實你所謂我insider嘅資料,只不過係我從迦南丶呢度舊post丶其他PN同K1K2家長口中得知,唔明白有邊啲資料係內幕消息~
Sorry, 我一開始未有顧及大家感受,忽視大家心急如焚嘅心情去寫我第一個post~當時我係覺得,大家情緒激動,將自己估估下嘅信息傳嚟傳去,只會引起更多誤會~
無實際數據就一口咬定學校俾哂啲位外校生丶唔留位俾N學生,咁你哋當時知道N位比K位多好多嗎?就算唔收外校生,N班都有一半升唔到~
又,學校一早講明唔一定直升~你哋家長係咪又坐定粒6呢?

id02365 發表於 18-12-10 01:49

今日公司开OT,而家至有時間睇post,估唔到回響咁大,係聽日返學之前,我有以下幾樣 ...

我當初都以為係睇家長日成績表去評估,但原來又唔係喎,原來分開評估個喎~咁點解就算點樣都有人又覺得唔公平呢?
即係我覺將啲未經證實嘅消息傳嚟傳去,唔單止唔可以減低你哋嘅憂慮,仲會引起其他家長嘅誤會同恐慌。發放錯誤資訊對一啲等緊 waiting丶想入迦南 PN嘅人係唔公平~之前都有另一位家長提到其實唔讀PN仲難入K呀~
不過,如果想由N安心升上K,迦南真係唔係你杯茶~
最後,個比喻真係不能認同~如果夾硬用咖喱牛腩飯做比喻嘅,就係明明餐牌寫咗名額有限。

dml1508 發表於 18-12-10 09:51

其實我地唔係介意收街外人和校內評估,但街外人有家長陪同,正常情況有熟人係身邊 ...

有啲小朋友喺自己學校玩,無家長喺度,表現仲好~我個仔就係啲咁嘅小朋友~
好多學校其實都係5月之後 call waiting嘅,因為啲學校開始收大訂~一啲手執幾間學校嘅家長終於肯放位~所以唔難明白點解學校會話5月再做評估~
當你哋覺得學校當你小朋友係一件貨嘅時候,同樣地,有大部份家長手上攞住幾間學校嘅位去慢慢揀~家長又何嘗唔係當學校係件貨咁揀呢?呢個絕對係一個好差嘅風氣,正如我喺呢個 post第一個回應,問題源頭係手執幾間學校嘅家長~所以希望各位家長真係唔讀嘅請快快放位,等一啲真心想讀嘅可以放下心頭大石~

superkkk156 發表於 18-12-10 10:13
如一月有人不註冊 都等到5月先call waiting ?

之前有人提過3月會出一次~不過唔知係咪唔同分校唔一樣~
最好親自問學校~

LT1116 發表於 18-12-10 10:38
升小學要校內評估我心甘情願, 但宜家只係N 班升K1 咋, 個評估仲要嚴格到只收返一半人都無(非正式統計), 佢 ...

只收番一半人係因為K俾N少一半位~並唔係個評估嚴格,係因為唔夠位~

Redbean88 發表於 18-12-10 02:29
想問下有邊間offer呢?

St Cat

回覆 kgm 的帖子

名幼

id02365 發表於 18-12-8 14:01
同意,只要一月有個offer係手,唔理係咩學校都會走,点會等你迦南係出面揀完揀剩至"施捨"個位俾我。

呢種 ...

好認同你講法(emoji)(emoji)⋯⋯

smile_m 發表於 18-12-8 16:27
知道多間迦南是1半N班學生可以直升,但好多時因為d學生有更好offer而放位,之後是原校讀N班既學生優先補上 ...

知唔知係即使1月有人不註冊都不會即放offer ? 要等到3月?

回覆樓主

睇曬全部comments,深同感受!
首先,學校確實一早講明,未必直升k1,要通過內部評估。但據我所知,以往幾屆幾乎n班全部直升上k(包括老師都咁講)。今年直升率咁低,係因為麗迦出年k1會cut一個班,得4個k班。既然呢d校方一早知道,點解n班依然為了賺錢收學費而招收咁多n班同學仔?
再講返所謂校內評估。
家長日老師派成績表,我嘅小朋友得2項為初步掌握,其餘都係已能掌握。成績一定唔係最好,但亦未係最差。結果都係升唔到,原因只係幼稚園老師面試時表現失準。我真係好認同上面d家長講嘅,寧願k再in過。真係輸的好唔忿氣。

回覆樓主:

至於學校拖到5月再通知。我估學校自己都知係人都係貪佢n升k,無非等d人有個期望可以原校升返。
有期望,唔退學,學校繼續收學費
一路講曬,呢間學校一d人情味都無。

slowtravel 發表於 18-12-10 10:55
我絕對同意呢個post可以再提醒下之後想報迦南 PN嘅家長(早兩年已經有家長 post過),記住N唔一定直升K~
其 ...

係人都知n未必升k
個問題係校方亦明白呢個道理,點解仲要收咁多n學生?
一班2歲嘅小朋友咁細就經歷咁殘酷嘅現實,會唔會太過分?
任何一間名校亦未至於話n升k機率得33%

lamas 發表於 18-12-18 19:28
係人都知n未必升k
一班2歲嘅小朋友咁細就經歷咁殘酷 ...

講得好好....唔知原來佢唔係平日一路評估,而係要再interview...cut 一班k 真係唔知...請問係邊度來既消息?
請問你會否退學?

係人都知n未必升k

大部分可升返都係有弟妹跟住讀n..

superkkk156 發表於 18-12-18 21:21
講得好好....唔知原來佢唔係平日一路評估,而係要再interview...cut 一班k 真係唔知...請問係邊度來既消息 ...

講緊麗迦呀
今年k1係5個班
出年k1係4個班
咪等於cut一個班
因課室要留俾k3下午班
(據說3年係會輪一次)

lamas 發表於 18-12-18 21:24
講緊麗迦呀
今年k1係5個班
出年k1係4個班

咁慘....其實表現唔好都係佢地講咋喎 考試有卷返黎都話啫 又無家長在場 咩都佢地講哂

superkkk156 發表於 18-12-18 22:34
咁慘....其實表現唔好都係佢地講咋喎 考試有卷返黎都話啫 又無家長在場 咩都佢地講哂
...

所以真係衰得唔忿氣~

我系麗迦in k1,系1月份waiting,但有人5月份,咁系吾系1月份冇通知就冇機會嫁啦。

回覆樓主

我小朋友好好彩收到一個不錯的offer (龍校又有學卷),已確定和迦南say goodbye!不會再等佢所謂的三月份再評估了!現在反而考慮緊應否繼續完成埋佢嘅n班!因現讀金迦要成5400一個月,加埋校車2000蚊!想係k班前搵其他嘢讀好過!之前咁貴讀N,都係想升佢k班啫

係人都知n未必升k

唉~又唔好講到係人都知~
當初點解我會開始喺呢個post留言,就係原來因為有人唔知,仲要亂估因為要留位俾街外人而令原校生無offer,我唔想令其他家長誤會丶令更多人恐慌,我先出聲~之後仲要俾人話我係 insider,又話我喺佢地水深火熱嘅情況講啲咁嘅嘢唔適當咁~
至於點解會咁多N丶咁少K,你可以睇下呢個 post 75樓,我之前都提過~
又,點解名幼都唔會只得33%升K?因為佢仲驚過你,啲人走哂去啲無N嘅龍幼,你叫佢點賺錢~佢梗係要留住啲人啦~
而你話麗迦逢三年cut一班K1,以我所知,其實都有學校係類似咁~不過係梅花間竹,兩年一次~
‹ 上一主題|下一主題