用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有什麼學校的校風是低調認真
樓主: Patate
go

有什麼學校的校風是低調認真   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 20:23
我女校出黎,兩樣都唔係,身邊好多朋友都唔係
係自力更生兩脅插刀型。無男生,玩得顛,樣樣靠自己
不過亦 ...

不好意思,想順便請教下你,(大部分情況下)女校的學生,畢竟身邊只有女生,少了學習與男孩子相處的機會,這對之後會有影響嗎你覺得?

flowertree 發表於 18-12-7 20:26
同意
上次係街度見到依間學校嘅一個學生
我望一望佢

這麼雷。。。所以,成績好不代表性格好,人品好。飛揚跋扈的囂張性格最終都會傷害到自己。山外有山,人外有人,天外有天。做事認真,為人謙遜,是我最希望女兒有的value

LeeCC 發表於 18-12-7 19:54
朋友個女,活潑好動,多野講,好奇,多主意,讀傳統女校,除了外籍老師喜歡她,基本上大部分老師都覺得她 ...

可以問一下是哪一間嗎?pm也可以。謝謝

Patate 發表於 18-12-7 13:45
有什麼推薦的嗎?天主教女校裡面哪幾所比較好一些?謝謝

嘉肋撒系。

tychow 發表於 18-12-7 14:37
Spccps

我都諗到呢間男女校,女校就真光。

Soundervolt 發表於 18-12-7 13:35
天主教女校一般比較校風樸實~
呢类"bitchy"女讀女校死梗……

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 17:47
不喜勿插
如果樓主情況,揀間校風純d,唔教女仔做大家姐嘅學校會較適合(感覺樓主唔太想培育出戰鬥格女兒) ...
其实公平d講係無学校係教学生禁既~应該係战門格父母不約而同有-样偏好喜歡同-间学校,物从类众吧~不过亦只係一部而唔係全校清-色係禁。另一部份唔声唔声唔愛出风头既自然唔会引起人关注,錯覺以為全校都係風頭躉。唔通出-个粗口港姐就整臭一鍋粥?

回覆樓主

讀男女校會好d,女校吱吱喳喳又多是非,我女讀了唔夠兩年,已經由鵪鶉變八妹仔

CherylChloe 發表於 18-12-7 19:39
回覆 LeeCC 的帖子

但女校,尤其是天主教女校,又會不會令活潑的女兒很辛苦呢? ...

睇下邊間啦,天主教唔一定係管得嚴既~~~

所以有網友話純樸低調,都係視乎邊間,各有各傳統風格~~~

回覆樓主:

Smcc, ghp, shc, spcs

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-12-7 22:12
其实公平d講係無学校係教学生禁既~应該係战門格父母不約而同有-样偏好喜歡同-间学校,物从类众吧~不过亦 ...

我舊阿姐讀其中一間,佢話由細到大,學校灌輸俾佢地觀念,就係佢地將來出黎係要做管理層,要管人架

mcl203 發表於 18-12-7 22:20
睇下邊間啦,天主教唔一定係管得嚴既~~~

所以有網友話純樸低調,都係視乎邊間,各有各傳統風格~~~

有無考慮過某些家長喜愛留意學生們既校服,是否會令他們感受到壓力,未能接受佢地既反應,就變成判斷為bitchy ~~~

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 22:24
我舊阿姐讀其中一間,佢話由細到大,學校灌輸俾佢地觀念,就係佢地將來出黎係要做管理層,要管人架
...
真係想学校“耳濡目染”下我女,佢实在太太太是但兼無所謂,-副与世無爭格。

醒目開學勳章 王國長老

Patate 發表於 18-12-7 20:37
不好意思,想順便請教下你,(大部分情況下)女校的學生,畢竟身邊只有女生,少了學習與男孩子相處的機會, ...

先講明,無話全部呀下
影響一,les
影響二,恨拍拖(男校一樣有呢個現象),所以一入u/一出黎做野可能會心急而搵錯對象
影響三,後生時無機會同異性有正常持久溝通,所以難有機會有異性好朋友(意思係講到心事嘅異性朋友,但又唔係拍拖關係)。我妹係男女校,我女係男女校,佢地會有d異性嘅姊妹淘,單對單行街食飯煲電話粥無曖昧。但齋校青少年期無左呢個機會,到入u做事好難識到呢種知心朋友

mcl203 發表於 18-12-7 22:25
有無考慮過某些家長喜愛留意學生們既校服,是否會令他們感受到壓力,未能接受佢地既反應,就變成判斷為bit ...

呢样我好同意。有次我同女去食lunch, 阿女話隔離枱有个女人成餐飯望住佢,周身唔聚財。我話佢唔係望你,望你套校服啫。

LeeCC 發表於 18-12-7 19:54
朋友個女,活潑好動,多野講,好奇,多主意,讀傳統女校,除了外籍老師喜歡她,基本上大部分老師都覺得她 ...

我都覺得樓主需要考慮這個問題,活潑多口的小朋友讀傳統學校可能會辛苦。如果是我,我會揀新派學校,但都要有規矩,不能太自由,好似國際學校咁。

Patate 發表於 18-12-7 13:31

小女很活潑,語言能力也非常好,很多話講。但是我覺得她有點愛 ...

樓主係男女校嗎?

Yanamami 發表於 18-12-7 22:03
呢类"bitchy"女讀女校死梗……

可能我認識讀呢堆學校嘅學生好乖好撲實啩~

Soundervolt 發表於 18-12-7 22:50
可能我認識讀呢堆學校嘅學生好乖好撲實啩~

X2都話物以类聚,我地自然識番呢类学生~太战鬥格既唔啱我~只不过如果有人好bitchy, 一定好不受欢迎。就算唔排挤你,都会避开你,就变成孤独精。

回覆樓主

家教最重要。
‹ 上一主題|下一主題