用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有什麼學校的校風是低調認真
樓主: Patate
go

有什麼學校的校風是低調認真   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-12-7 14:01
如果佢係有好高要求的女生,最好去d decent d嘅女校,如果唔係,聽佢成曰嫌三嫌四,你仲煩。而且一山還有 ...
最怕佢學校老師面前做一套, 背後一套啫。

Yanamami 發表於 18-12-7 22:12
其实公平d講係無学校係教学生禁既~应該係战門格父母不約而同有-样偏好喜歡同-间学校,物从类众吧~不过亦 ...
老實講, 我唔覺得任何學校可以幫到樓主, 可以幫到佢女女既, 只有佢父母倆。我唔贊同小朋友天生性格係咁, 一定係後天環境做成, 而主要影響一定來自家庭。小朋友已經青春期, 好難有大改變, 去到一間唔夾既學校, 就仲辛苦。

acaiberry 發表於 18-12-11 07:04
咁人在做天在看嗰部分又唔係佢講嘅

見仁見智而已,我跟不同圈子的人打交道,啲人知道我母校出咗呢 ...

那你自己呢,覺得這學校怎麼樣?

mimi1102 發表於 18-12-11 10:17
老師教學方法傳統, 功課傳統, 測考內容都好傳統, 有可能係我孤陋寡聞, 或者其他傳統津小都係咁樣.
不過佢 ...

謝謝你的回復。
請問嘉諾撒聖方濟各的學生主要是什麼culture background的? 有沒有普通話家庭or mixed家庭呢?thx

little_yolky 發表於 18-12-11 12:42
老實講, 我唔覺得任何學校可以幫到樓主, 可以幫到佢女女既, 只有佢父母倆。我唔贊同小朋友天生性格係咁, 一 ...
禁又唔可以禁肯定……我細女K3已俾老師投訴……以我睇亦有天生成份,亦有人教而不善。我就同陳sir講我好怕人地話我無家教。有时基因真係好强烈,不过点都係父母对子女既时间長过学校,点都要盡人事做野。

如果樓主女女仲讀緊K,我覺得唔至於到bitchy程度啩?我女女都係呢個類型,俾人贊得多有D驕傲(但又唔會唔衰得嗰種),但人緣好好男女都玩得。我都覺得男女校比較適合佢,唔想佢以後要放太多精力去處理女仔同女仔之間問題。

Patate 發表於 18-12-11 13:06
謝謝你的回復。
請問嘉諾撒聖方濟各的學生主要是什麼culture background的? 有沒有普通話家庭or mixed家庭 ...
Culture background 係指什麼 ?
我諗12網三間女校的背景都差不多, 大多數係住响灣仔區, 再加一啲old girls 的女, 同一小撮住外圍叩門學生.

有見到混血的小朋友, 不過數目唔多.  

sawn 發表於 18-12-11 13:59
如果樓主女女仲讀緊K,我覺得唔至於到bitchy程度啩?我女女都係呢個類型,俾人贊得多有D驕傲(但又唔會唔衰 ...

也有道理!

Patate 發表於 18-12-11 13:04
那你自己呢,覺得這學校怎麼樣?

低調和薯多數人都知,唔再重覆,有興趣可以睇返open day的校友分享
https://www.facebook.com/sfcc150/
有一樣嘢無咩聽人講,可能升中無咩競爭,學校亦從來唔會引導學生話你幫學校做到啲咩就會重視你多啲,蕃薯妹普遍係無咩野心同埋唔太現實,做事比較忠於自己的想法,唔太會因為錢和social norm 去做自己唔喜歡或唔認同的事,例如我嗰屆有同學讀完神科唔做本業,也有公開試攞好多個A嘅同學讀所謂乞食科追夢。

水能載舟,亦能覆舟,想個女發達和出人頭地讀聖蕃薯會失望,但想個女係唔同環境和圈子懂得自處就會係好的選擇。

回覆樓主

九龍塘禮賢學校

acaiberry 發表於 18-12-11 21:29
低調和薯多數人都知,唔再重覆,有興趣可以睇返open day的校友分享
https://www.facebook.com/sfcc150/
有 ...

那你觉得上了女校对你有其他的影响吗?比如之后与异性的交流,等等。谢谢。

acaiberry 發表於 18-12-11 21:29
有 ...

我都係舊生 好有同感

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 17:47
不喜勿插
如果樓主情況,揀間校風純d,唔教女仔做大家姐嘅學校會較適合(感覺樓主唔太想培育出戰鬥格女兒) ...
我啱啱想話真光、聖心

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-12-11 13:36
禁又唔可以禁肯定……我細女K3已俾老師投訴……以我睇亦有天生成份,亦有人教而不善。我就同陳sir講我好怕 ...

我仔幼稚園時已係講大話高手,去到小學七情上面扮委屈話喊就喊,但我地從無教佢,大女都唔係咁。見訓輔老師話佢轉數好快叫我地唔駛鬥,佢一定快過晒我地
做父母都好無奈

Yanamami    發表於 18-12-14 10:58

Charlotte_mom 發表於 18-12-14 09:44
我仔幼稚園時已係講大話高手,去到小學七情上面扮委屈話喊就喊,但我地從無教佢,大女都唔係咁。見訓輔老 ...

我都信有啲壞本質係天生。我認識有個男仔,幼稚園時表現乖巧,但升小後就不斷欺凌同學,例如搶同學零食、擅取同學物品據為己有。我曾經親自揭發佢偷同學既野,但佢竟然表現得非常鎮定,當時佢只有七歲。後來更帶頭同另外幾個同學小息時週圍欺負同學。而佢媽媽就不斷話自己個仔係比帶壞,以前好乖既。當然,旁觀者清楚其實係佢個仔帶壞人。後來同個位家長接觸越來越多,亦發現佢管教本身就有問題。因為當個仔跩嘅時候,佢的確會好惡咁鬧同罰,但又好快心軟同不能堅持。所以個仔根本就已睇穿個阿媽,結果就越大越壞

回覆樓主

我都信有啲壞本質係天生。我認識有個男仔,幼稚園時表現乖巧,但升小後就不斷欺凌同學,例如搶同學零食、擅取同學物品據為己有。我曾經親自揭發佢偷同學既野,但佢竟然表現得非常鎮定,當時佢只有七歲。後來更帶頭同另外幾個同學小息時週圍欺負同學。而佢媽媽就不斷話自己個仔係比帶壞,以前好乖既。當然,旁觀者清楚其實係佢個仔帶壞人。後來同個位家長接觸越來越多,亦發現佢管教本身就有問題。因為當個仔跩嘅時候,佢的確會好惡咁鬧同罰,但又好快心軟同不能堅持。所以個仔根本就已睇穿個阿媽,結果就越大越壞

Soundervolt 發表於 18-12-8 23:20

朋友話如果佢囡女入到您細女學校,去飲都會着埋套校服 ...
我上次去飲, 真係見到DXX 校服

厚多士 發表於 18-12-14 13:59
我上次去飲, 真係見到DXX 校服

莫非新娘著住!? 男校舊生結婚請飲,好多時一大班舊生都會打校呔去到賀~最近高錕白事,校友都係打校呔出席~

Soundervolt 發表於 18-12-14 14:04
莫非新娘著住!? 男校舊生結婚請飲,好多時一大班舊生都會打校呔去到賀~最近高錕白事,校友都係 ...
唔係新娘啦, 個女仔14,5歲, 應該放左學去飲, 不過其實我覺得有好多時間可以換左衫先去飲呀! 我都好SURPRISE原來真係有人咁樣. POUND OF自己學校都要睇場合
我都識某男校舊生, 佢有好多呢間學校的時裝出品, 如POLO SHIRT, 校呔,連遮都係母校出品, 好多時見佢FB 都會POST 著住呢個品牌的衫的相, 有一張仲要同一大班舊同學, 個個都撐住把母校遮影相.

厚多士 發表於 18-12-14 14:33
唔係新娘啦, 個女仔14,5歲, 應該放左學去飲, 不過其實我覺得有好多時間可以換左衫先去飲呀! 我都好SURPRISE ...

你認為人地放左學仲有時間換衫啫,現實上,唔少該校學生放學後係忙於補習,或許係趕去飲呢,無須刻意去猜測學生一定有動機~~~
‹ 上一主題|下一主題