用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC SJS
go

RC SJS

有冇用家可以分享小朋友讀左RC / SJS 後
1)學校有否/如何培養小朋友閱讀興趣?

2)多唔多field trip / school outing ?

3)大班學習下,學習氣氛如何?

Feel free to pm me.

elainL 發表於 18-12-7 12:59
有冇用家可以分享小朋友讀左RC / SJS 後
1)學校有否/如何培養小朋友閱讀興趣?

SJS
1. 每日飯後就係reading time;
    每星期一日去school library借書,每次可借兩本;
    逢星期一、三、五可以借class library嘅書,每次兩本,啱小朋友程度,要佢地自己讀,讀完寫閱讀報告(畫畫/寫簡單句子)。一定要交返閱讀報告先可以再借。

2.  Outing都有但唔算多,學校後面就有adventure playground可以探險

3. 小朋友喺學校好忙,好充實,但大部分以遊戲形式進行。人地話IS好自由,我地未讀過其他,但覺得學校有好多rules要大家遵守,學生好disciplined。

回覆 ZackMama 的帖子

Thanks for sharing. 你小朋友係咪讀㗎Y1? 可否分享埋中文英文數學如果嗎? 感激感激

elainL 發表於 18-12-7 15:52

Thanks for sharing. 你小朋友係咪讀㗎Y1? 可否分享埋中文英文數學如果嗎? 感激感 ...

小朋友讀緊Y1。
中文會用聽、說、唱學習
英文會學phonics同camera words
數學會學concept多啲
我覺得從遊戲中學習吸收得好好!
例如中文,我地從來冇教佢普通話,佢返咗幾個月可以同老師對答,返屋企會唱普通話歌,同埋知道歌詞講乜(幼稚園有普通話堂但好少聽佢講)
又例如英文,phonics同camera words都係學校教,我地冇出去學,佢而家識自己拼音讀啲簡單句子,可以自己睇晒一本簡單書。

番學放學咩時間架請問?

elainL 發表於 18-12-10 19:13

番學放學咩時間架請問?

8:30 - 2:45

ZackMama 發表於 18-12-10 22:21
8:30 - 2:45

請問有冇課後活動Eca ? 好似好早放學咁

回覆 Me_lala 的帖子

有㗎!可以自己選擇參加

兩間學校期中分別係year 10-11 IB vs IGCSE, 請問學生在year 12轉返IB有什麼pros and cons呢?

ZackMama 發表於 19-12-2 10:07

有㗎!可以自己選擇參加

想問問,Sjs 多唔多要家長參加的活動,謝謝

回覆 snooma 的帖子

請參考5樓同8樓

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3793211&extra=page%3D2

家長可以選擇參加,唔係硬性規定。如果希望多參與,可以做parents helper 喺課堂或者旅行時幫手。
其他可以去吓sports day,聖誕,新年,open day呢類活動,唔需要幫手。

ZackMama 發表於 19-12-2 11:16
回覆 snooma 的帖子

請參考5樓同8樓

謝謝你

ZackMama 發表於 18-12-7 14:10

SJS

想請教一下,去RC/SJS係咪純運氣睇下派邊間?如果得kindy priority, 入foundation school機會大唔大?

回覆 blairmama 的帖子

純睇運氣。 而家one form,你排咗preference之後,其實都係得一個random number。
你有priority,咪好似去銀行排premier banking嗰條隊攞利是封咁囉,比普通客戶嗰條隊短啲,但排到你嘅時候,如果A款嘅利是封已經派晒,你就得返B款揀。

ZackMama 發表於 19-12-4 09:55
回覆 blairmama 的帖子

純睇運氣。 而家one form,你排咗preference之後,其實都係得一個random number。

明白,唔該!好開心你囡囡喺SJS讀得咁開心!