用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問問1B中學 同1C 中學既學術程度會唔會有好大分別? ...
go

想問問1B中學 同1C 中學既學術程度會唔會有好大分別? [複製鏈接]

小朋友評為1C, 但心儀中學係1B , 仲諗緊自行搏唔搏好, 同埋真係入到, 會唔會讀得好辛苦?
   0    0    0    0

venus2014 發表於 18-12-7 09:52
小朋友評為1C, 但心儀中學係1B , 仲諗緊自行搏唔搏好, 同埋真係入到, 會唔會讀得好辛苦? ...
應該視乎邊區的中學。參觀過地區的1B-1C、2A、2B的中學。
會感覺Band1的中學通常論學業成績,然後Band2A的中學則由於都有收到Band1尾的學生,就講究成績表現,操行都好嚴,禁呢樣禁果樣。
但一落到更低Banding的中學參觀,就較少講成績表現,講究活動多,愛心多。操行都不敢講太嚴。

venus2014 發表於 18-12-7 09:52
小朋友評為1C, 但心儀中學係1B , 仲諗緊自行搏唔搏好, 同埋真係入到, 會唔會讀得好辛苦? ...
間間學校唔同, 就算同一間學校唔同班都有分別,識兩個女仔入左同一間band1尾英中,
1個band1, 1個邊沿人,
band1果個話好辛苦, 邊沿人果個話冇大問題

回覆樓主

都要睇下小朋友性格,同本身1C係靠自己定谷出來

其實分別吾大,如果學生質素好,可以博吓
‹ 上一主題|下一主題