用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度   [複製鏈接]

sunflower2000 發表於 18-12-7 21:17
比任何學生選3x,對於能力低的學生不是好事。
但係好多父母唔係咁諗,隔離個仔讀4X,自己個仔讀2X,情何以堪。

王家爸爸 發表於 18-12-8 14:49
但係好多父母唔係咁諗,隔離個仔讀4X,自己個仔讀2X,情何以堪。

咁我諗通常係eg考61 to 70, 可能平均分差少少選不到3x才會覺得有點徬徨

讀多科入大學機會高D?

sunflower2000 發表於 18-12-8 15:31
讀多科入大學機會高D?
現實係唔會,因為如果能力唔太高,讀多科反而會差好多。

cmchang0927 發表於 18-12-8 15:18
咁我諗通常係eg考61 to 70, 可能平均分差少少選不到3x才會覺得有點徬徨
...

其實以高記收到既學生而言,除非小班教育既效果真係比預期好好多,如果唔係既話考60以後都唔需要徬徨,因為讀2X會比較適合。需要徬徨既反而係考50至60既,因為學校俾你讀3X,你需要考慮讀唔讀得掂,讀唔掂既話,兩頭唔到岸,科科追唔上,一定會比考60後既更慘。

可能我讀書時係AL,重係8科年代,其實我唔係好理解點解要讀咁多科,中四咁大個人,選定重點主科/選修科唔困難吧,重要試科咁得意
我寧願阿仔讀少兩科,重點攻幾科好過

王家爸爸    發表於 18-12-8 20:54

cantona2001 發表於 18-12-8 20:14
可能我讀書時係AL,重係8科年代,其實我唔係好理解點解要讀咁多科,中四咁大個人,選定重點主科/選修科唔困 ...
可惜好多人唔明呢個道理。

cantona2001 發表於 18-12-8 20:14
可能我讀書時係AL,重係8科年代,其實我唔係好理解點解要讀咁多科,中四咁大個人,選定重點主科/選修科唔困 ...
我係考哂八科。又唔覺大區別

我重有時間打住機踢住波重點讀6科咁考入大學,分別好大

王家爸爸 發表於 18-12-8 16:25
其實以高記收到既學生而言,除非小班教育既效果真係比預期好好多,如果唔係既話考60以後都唔需要徬徨,因 ...

我是今屆高記中三用家媽媽,有返去聽選科講座,我贊成高記媽做法,知己知彼,才可百戰百勝,力有不逮嘅一係早d努力開turbo,咁先可以選擇權返自己度!我囝都hea左中一、二兩年開心生活,升中三時老師係有提過佢哋要入自己想讀的科就要争取级名次排位,阿囝也緊记老師說話,中三第一次test由级名接近100追到上级50,所以有時d 仔唔比壓力佢哋唔會見到成果

王家爸爸    發表於 18-12-9 15:28

回覆 patsm 的帖子

以你仔仔個案,事實是願意努力,就可以進步。更加證明了,不可以用這一年的成績去斷定甚至剝削未能晉級60名次的學生選修科權利,(由於語文科
成績不能在短時間提昇,但又佔較大比重)
若然大部分同學都突然加把勁,級名次60和80 的總平均分,可能只是5分以內的差別, 所以60以後的學生,是否就被斷定沒有能力去選修3科,這絕對是疑問。 所以肯唔肯讀,同埋能力達悟達到,係兩件事,學校應該支援,鼓勵未達60名的學生,而不是一口咬定他們能力不及
現實係, 學校資源不足夠, 只著重精英,更唔想冒險現時成績平平的學生多修一科,到時萬一成績唔好,影響學校業績。

校長幾年前在簡介會提及 不會放棄任何一個學生學習機會, 現在卻放棄了我級的一半人; 常常掛在口邊我們是名校, 希望她知道,真正傳统名校,只會鼓勵學生選修三科; 這個重大轉變,在12月頭才通知我們(是在第一次統測之後) , 距離真正選科的時間,只有半年, 校長常常提及他的兒子在呈分試由160上升至60,都尚且用了大半年時間,我們是中三,就迫住要在短時間應付10科去急促進步,學校有體諒學生壓力嗎? 若然校長兒子當年很快便斷定無能力升讀band 1school, 對他有影响嗎?

不要人前人後說什麼為學生好,專注兩科,就有機會提昇成績等等...........真正為學生好,應給予真正的支持和鼓厲, 整頓好教學制度,課程編排,品德教育.......

希望學校以後在簡介會裏清晰表明自己立場和方向不要令到學生和家長們在中途感到慨嘆和無奈

回覆 cantona2001 的帖子

如果選對了,兩個是絕對好事, 如果中途發現其中一個選錯了,又如何辦呢?

tuenman 發表於 18-12-9 09:32

以你仔仔個案,事實是願意努力,就可以進步。更加證明了,不可以用這一年的成績去斷定 ...
好明白你感受,學校政策執行得太傖促,明顯係小班教學唔到預期效果,即改變策略,為求做靚個公開試,對學生支援不足。

回覆 artroboy 的帖子

你的說話一針見血,我亦跟你有相同睇法和感受。突然奇想, 這個政策為什麼要剛在兩位副校長的孩子剛升上了中四, 才在這一屆中三實施呢?

回覆 IloveJJ 的帖子

聽聞有家長已直接跟副校對話,但應該一意孤行

IloveJJ 發表於 18-12-9 11:08
贊成你,真正傳統名校,是應該鼓勵學生讀3科的。有向學校反映嗎?

每件事都有利弊,要互相配合才有效果,資源增值同時要確保用得妥當,响有限資源下,學校計過數,点樣出來的效果才是最好,才作出決定的

回覆 王家爸爸 的帖子

相信家長不會為面子去強迫學生多修一科, 大家而家討論嘅係,學生是否有權去選三或二 elective , 希望comment前,顧及RC 家長 感受

所謂計算最好的效果,是從學校利益出發,還是從學生角度去算呢?有些中學也說明因資源不足, 若要選修多一科,家長可自由決定要付額外費用 ( 類似籌款 )
RC 辦小班教學,都是靠舊生捐助, 現在高中課程資源不足 ,為什麼 又不想想辦法 ,是否小班教學成效強差人意不再咁投資?

回覆 IloveJJ 的帖子

當日選科講座, 校方講解了整個新政策後, 還有半小時時間剩,竟然沒有 Q and A 環節  , 好明顯學校唔想面對家長任何提問.. 有家長上星期向副校長反映, 他都表明堅決不會改
‹ 上一主題|下一主題