用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 01:00
選三科,仲有機會試讀完drop一科
選兩科,咁就一世
可唔可以詳細說明下?thanks

hkpapa852 發表於 18-12-7 09:04
現實中, 大部份學校大部份學生, 都只係考2科. 以2017年學校公開既資料去計

其實可以選修三科同兩科最大區別係邊?

hkpapa852 發表於 18-12-7 09:04
現實中, 大部份學校大部份學生, 都只係考2科. 以2017年學校公開既資料去計

多不多大學規定收選三個選修科的學生?

lcyesther 發表於 18-12-7 09:44

好似得中大環球醫療一定要計7科 (唔肯定), 其餘神科都係計4C+2X或Best 6 (通常話最好有最3選修科)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-12-7 09:13
其實可以選修三科同兩科最大區別係邊?
無選修三科, 即係連一科走盞位都無.

修咗三科, 中文差的話, 計Best 5/6都無咁蝕底

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-7 09:56
無選修三科, 即係連一科走盞位都無.

修咗三科, 中文差的話, 計Best 5/6都無咁蝕底
即係有得選擇三科,考DSE 可以容易走位。

artroboy 發表於 18-12-7 10:13
即係有得選擇三科,考DSE 可以容易走位。
可以咁講.

不過都要個小朋友有能力應付先得.

hkpapa852 發表於 18-12-7 10:15
可以咁講.

不過都要個小朋友有能力應付先得.
明白哂。我個仔有能力但還是小學雞,上到中三怕還未定性⋯.

IloveJJ 發表於 18-12-7 10:15
咁選了兩科,有無可能响中四完發覺唔適合去轉呢?
呢樣要問學校

回覆 sukitelfold 的帖子

同意呀咁大嘅改動喺中一簡介會都冇提過仲要係即時實行

ss429 發表於 18-12-6 21:06
選擇中學 ,會唔會考慮嗰間中學高中嘅選科制度?

高主教書院 今年修改升中選科制度, 學生必須為60名以內 ...

選科制度要考慮埋點排成績同以乜嘢方式選科。

排成績計平均分?咁中英數有無倍大?係咪全科合格排先?

選科以package定逐科揀?2Xpackage撞正一科唔啱心水咪差不多同5大講拜拜。

以1間band1中學,呢幾年經大學修改收生要求,提升入U機會,揀3X係好方法,2X決定權應該喺學生手中而唔係喺校長。

LingChiBaBa 發表於 18-12-7 11:29
選科制度要考慮埋點排成績同以乜嘢方式選科。

排成績計平均分?咁中英數有無倍大?係咪全科合格排先?

間間中學, 選科都或多或少有唔同限制

基本上, 都係先按學生成績決定先後次序

至於是否套餐, 又是否有限制 (如不能選全文或全理科) 又係另一考慮

不過如果選中學時已要考慮到咁田緻, 恐伯最後沒有一間符合心水

我認為大家只需要有心理準備一定會有以上情況, 到時如何應對大家再打算吧!

hkpapa852 發表於 18-12-7 11:37

基本上, 都係先按學生成績決定先後資序

咁揀學校都係排priority啫。

如果揀學校時已有幾間target,要了解又唔係難事,我自己擺選科自主權高過入U率。

另一角度看,大家都知道F3 的成績是很重要,要用排位來揀科,如果真的著緊,應該努力,爭取這個選擇權,阿仔好多同學F3時盡量減少課外活動,好幾個甚至退出港隊,專注學業。

lcyesther 發表於 18-12-7 09:44
現實係,收選三個選修科學生既學系,收既都係勁學生,呢啲人係唔係都係讀四個選修科(三個加M1/M2)。

hkpapa852 發表於 18-12-7 11:37

基本上, 都係先按學生成績決定先後次序
明知道個學生揀3X會全軍覆沒,學校唔可以有得佢死。

考1X係快樂人,輕鬆上路

考2X係普通人,周街都係

考3X係讀書人,入U在望

考3X+M係狀元才,神科等你
我是護書簿

hkpapa852 發表於 18-12-7 09:55
好似得中大環球醫療一定要計7科 (唔肯定), 其餘神科都係計4C+2X或Best 6 (通常話最好有最3選修科)

應該普通醫科可以計到七科,只得六科就會計少半科及冇走盞位!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題