用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 18-12-11 13:41
理大讀藥制、化驗....我估你指MLS,都要驗血喎。

唔想開刀,同埋讀醫太辛苦。

artroboy 發表於 18-12-11 13:44
唔想開刀,同埋讀醫太辛苦。

我以為你講見到血都驚嗰D。
不過,東華都開咗MLS。

LingChiBaBa 發表於 18-12-11 13:47
我以為你講見到血都驚嗰D。
不過,東華都開咗MLS。

以5*仔成績,竟然放棄港大入理大,好奇理工呢科係唔係堅。

artroboy 發表於 18-12-11 13:53

MLS都係professional,下面條link係個專業團體(MLTB)網頁。

https://www.smp-council.org.hk/mlt/en/content.php?page=reg_quareg

Fresh graduate 都有30K人工。

artroboy    發表於 18-12-11 14:09

麵包 發表於 18-12-11 06:28
如果兩個X揀econ同m1有咩出路?
讀經濟,目標係去大公司做經濟分析。

hkpapa852 發表於 18-12-11 08:19
如果係B1中學,得2X應該無機會選M1。因為M1唔算X,只當半科,通常只有有能力讀3X既先有得揀。
Minimum Program Entrance Requirements for Admissions to CUHK ECON (JUPAS code: JS4824)
The two subjects may include: (i) 2 New Senior Secondary elective subjects; or (ii) 1 New Senior Secondary elective subject and Mathematics (Extended Part) Module 1 or Module 2

LingChiBaBa 發表於 18-12-11 13:20
2X揀Econ & M1,咁港大已經不合資格。

有乜出路要睇乜野成績。

多謝你嘅資料!阿仔較喜歡科大同中大,亦希望能夠入讀商科,咁科大都唔係冇機會喎

王家爸爸 發表於 18-12-11 14:18
Minimum Program Entrance Requirements for Admissions to CUHK ECON (JUPAS code: JS4824)
The two subj ...

多謝你嘅資料!會轉告阿仔

artroboy 發表於 18-12-11 13:53
我細佬當年都無入HKU唔知邊科入Poly account, 宜家都做左Big 4 partner多年, 應該唔差過入呢道好多人認為嘅3大神科掛

回覆 LingChiBaBa 的帖子

Poly大把專業科都唔錯,好多家長都唔知

cantona2001 發表於 18-12-13 13:14
回覆 LingChiBaBa 的帖子

Poly大把專業科都唔錯,好多家長都唔知

咁多D上EK,去高中/專上傾下,都可以發掘到D資訊嘅。

akys 發表於 18-12-8 02:10
又係玩文科弱嘅男仔!首先,要中3已經開竅識得衝,男比女慢開竅,中三好多學校仍然有History, Geog,中史 ...

中文肥佬可以唔計best5嗎?

vincentbabyking 發表於 19-1-16 10:34
中文肥咗, 本身已唔符合升讀大學要求.

除非其餘科目中有至少5科有5+, 否則無大學會願意酌情處理

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vincentbabyking 發表於 19-1-16 10:34

最近幾間大學不約而同話如果有幾多粒星星就可以接受一科不達標。不過,入咗後應該要在第一年上堂或者補回成績。以前應該都有酌情權,依家Officially咁寫成Condition啫。

akys 發表於 19-1-16 11:30
最近幾間大學不約而同話如果有幾多粒星星就可以接受一科不達標。不過,入咗後應該要在第一年上堂或者補回 ...
基本上係要成績好先有得頃, 仲要之後個年必須補考仲要達標.

過往慣例, 如果補考成績唔達標就算係Year 1時成績可升Year 2, 都會俾大學馬上中止學籍 (即係踢出校)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-16 12:11
基本上係要成績好先有得頃, 仲要之後個年必須補考仲要達標.

過往慣例, 如果補考成績唔達標就算係Year 1時 ...

除了保障在考生人數下跌時有競爭力外,此計劃的原意亦有照顧成績好但偏向一瓣的考生,例如理科好但死中文(名男校一般兩成中文不達標)或文科好但死數學。成績一般不適用這個計劃。

俾多一年機會淨讀一科都升唔到一個grade都冇法。

王家爸爸 發表於 18-12-7 23:35
一般學校初中既計分方法係中、英文乘3,數學乘2,其他閒科乘1或者0.5。 因為比重唔同,所以主科無問題先有 ...
認同你所講,唔係人人有能力修三科,成績唔得仲要强迫學生選修3X,捱一年攪唔掂先去 drop 根本浪費學生心機同時間,不如早啲集中火力修2X好過。
不過如果得五成同學准修三科我又覺得太少,最好要有八成,而且不要强制修三科,八成同學入面就算有能力可以修三科,若已經認清自己目標,咁修二科都可以,不用强迫佢哋修三科,咁安排就會比較理想。我仔學校就係唔會强迫,中三计分比重係,中、英、數X3,IS X2,其他X1,唔會偏重文科。

中文肥咗佬,過去一定無得讀,但係來緊既三年就難講。只要夠多星,仍然有機會。

akys 發表於 19-1-16 11:30
最近幾間大學不約而同話如果有幾多粒星星就可以接受一科不達標。不過,入咗後應該要在第一年上堂或者補回 ...
程序問題,一定要上堂或者補考,要放你既話,方法多的是。

王家爸爸 發表於 19-1-16 14:49
程序問題,一定要上堂或者補考,要放你既話,方法多的是。
如果係要求Level 4或以上但攞唔到(即只有 Level 3),通常可以只上堂唔駛補考

但如果係連Level 3都無,過往係一定要補考仲要必須達標先可以繼續升學

‹ 上一主題|下一主題