用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度   [複製鏈接]

回覆樓主:

不論好與否,點解可以特然改變政策?小六時不是學校提供offer, 而小六家長因應offer 條件(例如有得三科elective )而accept 佢offer. 但現在改變真不太理想,應該由新一屈中一才開始,到時一個願打一個願捱好d.

pauline_c 發表於 18-12-9 17:27
呈分老師有提供分析比你? 咩分析?

間間小學都會提供比學生大約在全港幾banding 幾多,通常自行會叫睇高一線,大抽獎奬就保守為妙。
如果學生有選校疑問,都會話比你知往年大約有幾多學兄、學姐入讀該校。

呢d 係基本既分析,有些學校會做得更深入,有埋歷屆分析圖比家長參考。

GCG 發表於 18-12-9 17:28
不論好與否,點解可以特然改變政策?小六時不是學校提供offer, 而小六家長因應offer 條件(例如有得三科elec ...
係!至少唔應該即時執行!

王家爸爸 發表於 18-12-9 17:27
其實好多男校啲老師都唔會理你點揀。
有直屬另計

王家爸爸 發表於 18-12-9 16:52
我估資源未必係原因,但係正如你所講資源增值先係重點。其實只要研究下高記歷來既揀科你會發現唔少有趣野: ...

係架!我都覺得過往簡科太自己,自由到不合理,d 组合有d 古古怪怪,反而phy,chem,bio三科往時都係最多人簡的,我觉得影響不大

回覆樓主:

artroboy 發表於 18-12-9 17:02
正常老師會有建議吧?!
所謂自由係由學生自選再經老師一齊分析利與弊,如果連呢個咁基本既學校都放任,才 ...

唔理㗎喎,老師唔覺有支援選科~~~

王家爸爸 發表於 18-12-9 16:50
呢個問題永遠會發生,就好似讀咗成年既醫,第二年要入實驗室既時候先至中途發現自己怕見屍體,又如何辦呢? ...

讀左3年又唔等於真係知道自己讀得好㗎,我都問過小朋友既老師,佢話揀錯唔緊要,佢當年都係肥佬,用一兩年死谷搞掂。又問過補習社,佢話係咁噃,佢學校出卷係亂黎,唔使驚,升左S4佢地會専好多,咁佢地DSE D成績又非常好,可以唔使理。所以,我仲懷疑緊佢有無選錯科~~~

mcl203 發表於 18-12-10 00:10
讀左3年又唔等於真係知道自己讀得好㗎,我都問過小朋友既老師,佢話揀錯唔緊要,佢當年都係肥佬,用一兩年 ...

有時連大人出來做事也選錯工,何況選科?

mcl203 發表於 18-12-10 00:01
我見大部分傳統名校,對選科呢樣野,啲老師都唔會有太多支援。

artroboy 發表於 18-12-9 17:34
係!至少唔應該即時執行!
都話咗係用"阿媽教仔方式", 即係阿媽講乜你就做乜, 馬上實行, 只要聽不畏問

早兩個月先有位女領導人, 用咗阿媽教仔方式公佈咗個"明日大愚"計劃出嚟, 結果之錢用咗唔知幾多錢攪咗成年嗰個"土地大辯論"既大龍鳳既所謂既報告, 馬上咪又做咗"大便", 可以攞去俾"明日大愚"用嚟填海囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

patsm 發表於 18-12-10 07:17
有時連大人出來做事也選錯工,何況選科?
成年人第一次出來做事,好多時都會選錯工,原因係多數都係騎牛搵馬既心態。最終有啲搵極都揾唔到隻馬,又慢慢習慣咗隻牛,開始感覺隻牛又唔太差,甚至有啲慢慢發現隻牛其實就係當初想揾既嗰隻馬,就唔轉行;又有啲最終考到專業資格,轉行成本高,變咗騎「牛」難下,反正係專業上有啲成就,就唔轉。選科都類似,但係單純好多。問題亦都細好多。

hkpapa852 發表於 18-12-10 10:32
都話咗係用"阿媽教仔方式", 即係阿媽講乜你就做乜, 馬上實行, 只要聽不畏問

早兩個月先有位女領導人, 用咗 ...
"明日大愚"情況好唔同,係商人無良、既得利益者唔得罪得,加上官員無能,最終變咗藥石亂投、盲搶地。

王家爸爸 發表於 18-12-10 10:52
"明日大愚"情況好唔同,係商人無良、既得利益者唔得罪得,加上官員無能,最終變咗藥石亂投、盲搶地。 ...
個地政府唔賣邊個夠膽搶?啟德地皮玩邊科?

hkpapa852 發表於 18-12-10 10:32

早兩個月先有位女領導人, 用咗 ...
雖然我係女既,都真係好怕d 女上司感性式管理。一時一樣,無所適從。

artroboy 發表於 18-12-10 11:30
個地政府唔賣邊個夠膽搶?啟德地皮玩邊科?

你留意下新聞,盲搶地既係政府,唔係阿邊個(阿邊個要用1A既語調講)。

王家爸爸 發表於 18-12-10 11:34
你留意下新聞,盲搶地既係政府,唔係阿邊個(阿邊個要用1A既語調講)。

https://ps.hket.com/article/1992133/中資買地步伐放緩%20今年港資主導

你自己睇,人口政策及土地政策,港政府自己無埋遠大目標。當年紅酒糖睇人口政策已經夠經典,依家仲要劏房波管財政,求上天打( ) 啦。

mcl203 發表於 18-12-10 00:01
你個女已經準備DSE ?

王家爸爸 發表於 18-12-10 10:27
我見大部分傳統名校,對選科呢樣野,啲老師都唔會有太多支援。
所以之前咁多老牌名校死哂係DSE 囉。

artroboy 發表於 18-12-10 11:34
https://ps.hket.com/article/1992133/中資買地步伐放緩%20今年港資主導
你自己睇。
個作者假設港資會多買,呢個係錯誤既諗法,明年大家估緊最少跌一成,邊個港資夠膽大量買?真實情況係,唔止中資買地步伐放緩,港資都唔太敢買(只係賣咗幾多樓,就補返幾多地),所以話唔係阿邊個盲搶地,而係政府盲搶地,連咁大規模填海都諗到,仲要係喺嗰個最唔適合既位填,到時一定八萬五重演。

‹ 上一主題|下一主題