用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 面試完接小朋友
go

面試完接小朋友 [複製鏈接]

真係唔明,學校都唔係第一年小一面試,點解接小朋友時可以安排得咁差。in左超過十間無一間咁差,今日去了的應該體會到。希望學校明天可以大大改善。
   0    0    0    0

babymamaloveyou 發表於 18-12-6 19:18
真係唔明,學校都唔係第一年小一面試,點解接小朋友時可以安排得咁差。in左超過十間無一間咁差,今日去了的 ...

學校安排得好順暢,一小時沒多沒少,我反而覺得某些家長不太自律,見不到自己小朋友,仍塞住通道,老師已吿知家長多次,未見到小朋友的家長請先坐下

回覆樓主:

我諗好混亂應該係指頭幾場, 十點幾嗰啲真係逼到完全睇唔到小朋友喺邊, 我個女未in完,坐喺度望住佢哋接,真係覺得好辛苦

回覆 bluebear 的帖子

一直都好順暢,這點我欣賞,但到接小朋友(有家長in早上已告知我接小朋友時很混亂),到我下午真係好亂,校方完全無指引話聽到小朋友名才出來接,只說3:00小朋友可以接啦!咁正路3:00個批家長緊係出去啦,校方叫架麻,完全無講讀小朋友名家長便出來接,問題係同一時間起碼4,5十個家長塞住個小朋友出口位,仲要接到小朋友,出都出唔到,因為太多家長圍住....到3:30又係咁...到4:00又係咁....開頭完全無叫小朋友名,係家長見到小朋友便接,後來有叫名,因為有些家長根本看不到自己小朋友,D小朋友無人接,老師才叫名....難道場場都幾十個家長唔自律?還是學校表達得唔清楚?校方係咪應該同家長講, 我哋而家讀小朋友個名,聽到小朋友個名可以出嚟接小朋友. 咁簡單嘅一句都唔識講...... 有個爸爸真係忍唔住話:不如你逐個小朋友叫名。

回覆 SandyBabyChu 的帖子

我當你今年先咁混亂,但早上已經咁混亂,點解到下午還不懂得改善呢? 其他學校都識得講 聽到小朋友名出嚟接小朋友,這樣完全不會造成混亂。 希望他們明天會改善。

babymamaloveyou 發表於 18-12-6 22:35

一直都好順暢,這點我欣賞,但到接小朋友(有家長in早上已告知我接小朋友時很混亂), ...

我不知道你嗰場係點,我只看到我嗰場係無小朋友落黎,d家長也是圍係個門囗塞住等,自問我自己係遠處望到之後才行去門口,但塞住等的家長不讓所以令到要接的迫住入

babymamaloveyou 發表於 18-12-6 22:44
回覆 SandyBabyChu 的帖子

我當你今年先咁混亂,但早上已經咁混亂,點解到下午還不懂得改善呢? 其他學校 ...

今天情況完全一樣,沒有改善。其實唔係家長想塞住條路,係根本唔行過去係睇唔到自己小朋友出黎未。

你覺得點解d家長要企係度塞住?因為不自律?咪就係因為眼見接放學那麼混亂,家長行得慢啲,或坐得後,行到出去已經在家長群後面,小朋友怎樣看到你呢?我又怎麼看到我的小朋友呢?我不是企係度塞住的家長, 我只係想幫佢哋解釋,並唔係他們不自律,而是學校安排差。

babymamaloveyou 發表於 18-12-7 00:39

你覺得點解d家長要企係度塞住?因為不自律?咪就係因為眼見接放學那麼混亂,家長行 ...

算了,每個人的看法不一樣,我又不是要爭論d咩,我只看到我看到,其實如果見唔到,老師也會叫小朋友名,有些家長也是聽到小朋友名才行去,老師也確定小朋友有家長才讓小朋友離開,我只是覺得如果家長真係仲未見到自己小朋友也可以讓一讓條路比有需要的家長行一行

回覆樓主:

叫幾千個名。。。。 好辛苦姐, 接到未得囉。
‹ 上一主題|下一主題