用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 協康評估有幾準確??
go

協康評估有幾準確??

一直懷疑仔仔係A仔,但見過兩個言語治療師同佢PLAYGROUP老師 (好有經驗的,係前幼稚園校長)都話覺得佢唔係,仲認為係我地太緊要…
但返左幾個月N班,老師覺得佢有D固執情況,同埋難適應轉變,建議我地做評估,我地一個月前開始排協康,但我見網上有人話協康評估話正常,但政府評估又話有問題,咁係咪應該兩邊排??

回覆樓主:

通常政府評估比較準確。
其實,自閉症係一個譜系,你小朋友既情況可能比較邊緣位置,好難界定佢係or吾係。
可照排服務or訓練,改善一下情況。徵狀越大越明顯,如果不是太影響日常生活,可以睇定d先。

回覆 averymom 的帖子

我就覺得私家比較詳細,至少D醫生或心理學家會有耐性D。如果小朋友唔合作,CAC既醫生會叫你下次再嚟過,或以小朋友喺唔合作情況下作評估(即結杲唔多中肯)。此外,通常私家排期會快過政府,到小朋友去政府(CAC)做評估時,嗰度D醫生會先了解私家評估既結果作參照,然後至做簡單評估,最後得出既評估結果多數與私家既一樣。

funghon 發表於 18-12-7 04:37
通常政府評估比較準確。
其實,自閉症係一個譜系,你小朋友既情況可能比較邊緣位置,好難界定佢係or吾係。
...

如果你希望佢能夠參駕一些政府資助的訓練,就要找CAC評估。否則你拎住其他報告,小學/NGO未必承認。
但小朋友仲細,你目的係幫佢及早做訓練及進步,就唔好等政府。
其實一些社交訓練之類,就算係一般小朋友都有益處的。