用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 WsIC-IV 四大範疇差異大
樓主: Giyo
go

WsIC-IV 四大範疇差異大  

回覆 Mrspan 的帖子

係!咁岩嘅!我小朋友就快5歲!你?

我小朋友係有兩項達99.9 %。

hatlady 發表於 21-2-18 14:19

係!咁岩嘅!我小朋友就快5歲!你?

Same, she’s almost 5 when did the test.

你有無同校講要點做?
有無JOIN佢哋啲小組?

Mrspan 發表於 21-2-18 16:08
Same, she’s almost 5 when did the test.

我小朋友又係同你地嘅差唔多年紀。我中大做嘅,VSI 同PSI 係相對低分,其他就都算高分。心理學家有建議我IS 會適合啲,因為冇傳統咁多重複抄寫,大人小朋友都會開心啲。

我都上知PSI 有冇咩方法可以提升下。

回覆 lollylolly 的帖子

佢有無比意見你?我個個EP幫我安排配對小組,搵適合嘅小朋友一齊上。
呢排我不斷搵好多資料,PM?

hatlady 發表於 21-2-20 21:55

佢有無比意見你?我個個EP幫我安排配對小組,搵適合嘅小朋友一齊上。

佢同我講唔使擔心,雖然係相對低分,但都有average, 所以唔使理。

但做阿媽嘅梗係想可以平均啲,因為都聽過如果啲分大差距其實都唔係咁好

我小朋友都係差異大,但個EP叫我幫佢加強弱項

Radiomama 發表於 18-12-9 08:16
我仔PSI也是相當高分,見諸日常生活是他的行動迅速;在學校做school work往往是第一個完成,童軍hiking喜 ...

我仔跟你仔相似,快而唔凖!

到高中,大学,出来社会做事,考专业试,他会刻意拖慢,翻睇再翻睇,失误少了好多。

但他也有投诉,直觉有时都好凖,三心二意之下,有机会啱变成错,但整体係减少不少大意失误。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

补充多一点,儿子做IQ test 的时候有一个习惯是 beat the time,导致多了大意失误。不然的话,他的scores 会更好一些,要他去改变係要一段时间,而且他要经实践证明,慢咗烦咗但结果还是好咗,特别在重要的功课,考试及工作项目的时候,佢识自我调节。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

想問下PSI 最低分, 最高同最低相差60,我未能理解了PSI 低會對小朋友有咩影響

回覆 mcbl0602 的帖子

我都想知,psi 低,係咪做咩都好慢?同專注力不足有冇關?

醒目開學勳章 貢獻勳章

The tasks included in the scales that comprise the PSI, (Coding, Symbol Search), are timed and require attending to visual material, visual perception and organization, visual scanning, and hand-eye coordination.

我仔呢個都低架,但太快未必係好事
恐龍家

Liuvyn 發表於 21-9-14 22:44

我都想知,psi 低,係咪做咩都好慢?同專注力不足有冇關? ...

唔關專注力事,因為cp 講小朋友無專注力不足的問題。

你小朋友幾歲?平日做功課會唔會好慢?會容易分心嗎?有冇組織能力?注唔注重細節?之前CP 都冇講我囡有專注力不足問題,但我覺得佢有可能係。易分心,又唔注重細節,都唔知可以點幫佢。

6歲,要睇咩功課,想做的功課可以好快做晒,唔想做的功課,就會發下夢,拖拖拉拉,寫野速度係快手的,據我觀察,係動機低引致唔想做。

我女又係動機低,係好低,見到佢咁我就想暈低。

回覆 小曳人 的帖子

太快未必好,但太低又係另一個問題。樣樣野都好似好慢,話就話鼓勵,實際鼓勵到佢都覺得煩。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Liuvyn 發表於 21-9-16 09:31
回覆 小曳人 的帖子

太快未必好,但太低又係另一個問題。樣樣野都好似好慢,話就話鼓勵,實際鼓勵到佢都覺 ...
一般情況,出事係因為唔同方面能力差異大
其實我仔就係呢個情況,PSI係最低分嘅一項,同最高分嘅相差25之多,解報告時EP都有話呢個情況比較多問題,但佢當時又無詳細講係點

恐龍家

回覆樓主:

當時阿仔6歲時,情緒都好大上大落,為左蚊型既唔完美而好失落(故事書唔齊期數),別人達唔到佢既要求會好唔開心,所以帶佢做左個test。佢WM係lower Average (21%),但 PSI係Very Superior(99.9%),兩者差異也很大。我無特別睇個分高或低,但我開始明白點解佢做野快唔等得好心急。買d新書俾佢,佢係會半日Chur晒佢,睇到頸痛都唔知。
佢計數快,數學级一级二,但錯既地方有時係唔小心既「加減數」。學校會免費推薦佢上奧數班,但佢係超唔鍾意上。有時覺得學校俾機會就應該要試下,呢樣野有時都會同阿仔意思不合。
我知佢鍾意畫畫和電腦,所以會為他報讀他有興趣既課程,而家P5就上緊初中程度既畫畫班。
一直以來都係以佢既興趣行先,我見資優課程好似多以學術為主,請問有藝術相關既課程?
求賜教。謝謝。