用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小康之家,該如何安排學費?
樓主: muimui2
go

小康之家,該如何安排學費?   [複製鏈接]

回覆樓主:

留學後可以考慮去星加坡發展,佢地接受很多人材,福利好,住政府樓有5百呎起,但冇言x自由,天氣熱等

daisy17772 發表於 18-12-20 20:59

其實睇番2016 Pisa 成績,就可比較到各個西方國家,中 ...

每地方留學各有喜愛,我偏向美國,計劃細仔2021由英國轉去美國

artroboy 發表於 18-12-16 10:16
想了解下英國、美國高中寄宿生區別,謝謝。

英、美高中少寄宿學校,私立除外,我大仔係美國租屋住

daisy17772 發表於 18-12-20 21:10
美國很多大學都是私立,所以真係超級貴,又要讀四年。
但同樣地美國有大量的公立大學, 另, 勤力既話, 每個semester讀多d, 暑假唔返香港, 可以唔使4年.

貴有貴讀, 平有平讀, 睇美國大學ranking, top之中都有不少公立的.

純粹分享一下,我囡自高小起就不斷有同學出國讀書。最近大家都要報考大學了,從大家所報考大學和學科這方面去睇,不見得一定比留港同學特別優勝很多,但就明顯覺得她們很多都讀得開心,無咁辛苦,這似乎是最大得着。

始終覺得,讀書態度其實最重要。若經濟條件不太許,而在香港讀書未至於太差/非走不可,我個人會選擇盡量留港讀完中學,留番D錢傍身。

我身邊有同事就係咁,一定要番工才有錢每月供囡讀書,成日俾大老闆奚落都喊住番工,日日食隔夜餸,衫幾乎全部都係朋友俾既。捱咗幾年終捱到個囡讀完Master,諗住開始儲錢養老,怎知不久卻發現有 cancer,我哋好傷心,希望她會痊癒。

twokidsmum 發表於 18-12-21 14:03
純粹分享一下,我囡自高小起就不斷有同學出國讀書。最近大家都要報考大學了,從大家所報考大學和學科這方面 ...

祝你朋友早日康復

個個都想比最好的給自己孩子, 你朋友好偉大.

boojiji 發表於 18-12-21 12:24
但同樣地美國有大量的公立大學, 另, 勤力既話, 每個semester讀多d, 暑假唔返香港, 可以唔使4年.

貴有貴讀, ...

top 都有程度之分。的確有不少公立大學很不錯。

boojiji 發表於 18-12-21 12:24

貴有貴讀, ...

美國公立大學都唔平,因我們是國際生,學費貴D,宜且暑假唔返唔駛4年畢業必需非常勤力醒目,眼見唔駛4年畢業的學生不多,好多Agent吹水2年CC+2年大學共4年,好多都唔得,預多半年至1年啦,好多香港生去到英文讀低一個level,除非本身英文很好啦,Agent吹廿零萬一年,實際唔止,如果暑假留低讀要加錢,生活費,車費,租屋⋯美國搭公車無英國咁方便,如果買埋部車代步條數就自己計啦,只是喜歡美國讀書彈性大,世界排名top U多及容易留低工作

twokidsmum 發表於 18-12-21 14:03
純粹分享一下,我囡自高小起就不斷有同學出國讀書。最近大家都要報考大學了,從大家所報考大學和學科這方面 ...

明白父母想仔女好,不過我接受唔到個女話在香港讀書辛苦呀,即興呢D理由。我以前也以為去外國好D,不過太多case.去完,洗了幾百萬萬,真系可以返來搵萬幾又或搵唔到比較好的工。我依家有能力,都prefer女在香港讀大學

回覆 lui 的帖子

咁留港讀書就能揾到份好工? 我覺得喺睇小朋友本身有無努力吧!都有好多讀得成功既例子,我比我女去外國讀書既原因喺想她見識多一點,不用讀得咁大壓力,而且我個人覺得外國讀書回來既小朋友較為開朗,人生觀較正面,眼見朋友中好多子女讀中學時都好辛苦,不似是即興說出這些話,因為他們花很多時間在功課及補習上,有些連玩既時間都無,在外國既學校除了成績外都好重視學生運動時間,這點我覺得都好重要,我相信有些東西是錢買不到的,只是自己覺得值得即可

佑心 發表於 18-12-25 21:32
回覆 lui 的帖子

咁留港讀書就能揾到份好工? 我覺得喺睇小朋友本身有無努力吧!都有好多讀得成 ...

如果在香港䜖大學,搵工確實實易D.就算真系揾萬零元,也不是诜了幾百萬才揾萬零元。
說真的、除非你是外國非常top的U畢業,否則,確實在香港唔容易找到工作。父母有心理準備就比較好。

剛從英國回來不久,發覺即使是生活在大城市的當地人,不論年紀,較多人與人之間的互動,不像現在的香港人那般機不離手。我個人覺得,這是出國讀書與否,值得考慮的因素之一。

lui 發表於 18-12-25 21:49
如果在香港䜖大學,搵工確實實易D.就算真系揾萬零元,也不是诜了幾百萬才揾萬零元。
說真的、除非你是外國 ...

就算真系揾萬零元,也不是诜了幾百萬才揾萬零元? 唔好意思,我唔係好認同,去外國讀書不是只為將來畢業出來搵幾多錢,如果搵得少就會浪費去外國讀書的錢?讀得開心壓力少D及視為野、體驗、結識各地朋友也許幫助將工作人脈好緊要,是不可用錢來衡量的

我識人朋友個仔在瑞士讀完三年酒店大學回港,很多公司都請,人工過兩萬。

scso 發表於 18-12-21 00:27
每地方留學各有喜愛,我偏向美國,計劃細仔2021由英國轉去美國
好呀! 美國多機會發展及有居留權如揾到工。其實留英差過留加及澳的後續發展機會

呢幾年難揾工。但外國留學,如不是野雞大學,都可以畢業係香港揾到$24k 以上。但當然最好係畢業前一年已開始揾。

readymama 發表於 18-12-30 11:48
呢幾年難揾工。但外國留學,如不是野雞大學,都可以畢業係香港揾到$24k 以上。但當然最好係畢業前一年已開 ...

其實美國好的大學每年都有大企業或龍頭大行來校選實習生,又可學到野又有工資,如果表現好,未畢業己有offer,畢業後可繼續留美工作5年可取綠咭之後可申請埋家人過埋去,攞到經驗回港或其他國家工作工資也很高

香港讀大學,絕對唔會易搵工過外國留學生,除非佢喺香港讀醫科。尤其跨國公司,更加唔會覺得香港既大學生有乜嘢優勢。

Summiesum 發表於 18-12-5 20:08
回覆 過客 的帖子

好奇一問,點解屬於貧窮線,但可以送仔女去英國讀書?外國讀書開資真係好大,但為小朋友 ...

世界永遠有啲人,喜歡用一啲自己都唔識點解既字,例如"貧窮線"  

readymama 發表於 18-12-30 11:48
呢幾年難揾工。但外國留學,如不是野雞大學,都可以畢業係香港揾到$24k 以上。但當然最好係畢業前一年已開 ...

Big 4 入職係$15-16K, 一般公司招 fresh grad. 過20K 起薪點是較少數,當然如果係精英,HSBC mgt.trainee 二萬幾,渣打就三萬幾㖭!
‹ 上一主題|下一主題