用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小康之家,該如何安排學費?
樓主: muimui2
go

小康之家,該如何安排學費?   [複製鏈接]

sasa_suen 發表於 18-12-6 21:05
香港讀書申苦,大家努力為兒女捱,希望佢地有第二條出路

有時好矛盾,一方面當然想佢見識多啲,但另一方面又怕萬一份工有啲咩事,要供完佢讀書都唔易。所以都想早啲計劃定,諗下點做比較好。

muimui2 發表於 18-12-6 21:47
有時好矛盾,一方面當然想佢見識多啲,但另一方面又怕萬一份工有啲咩事,要供完佢讀書都唔易。所以都想早 ...
明白你為仔女前途想法及感受。分享以下討論帖,我仲係度學習當中嘅平衡點。

投資子女教育 不如儲錢養老?(沈帥青)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3692284&fromuid=1539350

The Best Gift for Your Child (製作廣告的新加坡保險公司NTUC Income) https://www.youtube.com/watch?v=LkZMahAi3Q8

YanYan0116    發表於 18-12-7 10:53

muimui2 發表於 18-12-6 21:42
加拿大大概幾錢左右? 不過個人覺得加拿大嘅中學同英國好唔同,後者嘅寄宿生活好似比較多姿多彩。反而我聽 ...

加拿大點都平過英國,寄宿生活多姿彩,澳洲聼聞有D地區排華,紐西蘭都平,可揾多幾間agent了解下,,但始終會唸埋畢業後會否留低工作攞下外國工作經驗,有外地工作經驗或許回流返香港工作也有優勢,英國唔係唔好,但真係讀書及生活費好貴,而且脫歐立立亂,好多外資公司也遷走,我唸畢業後應該難揾工,我細仔現在都係英國讀緊初中,每年學費及生活費都増加,計劃緊高中會轉過美國跟大仔一齊學費生活費都平DD,及美國容易揾工,去咗外地讀書真係返唔到轉頭,他兩兄弟絶不肯返回香港讀

回覆 muimui2 的帖子

完全明白你感受

回覆樓主

小女喺香港讀完中三後就送咗佢過去美國讀High School,因有親戚喺嗰邊嘅關係,可以慳返住,所以淨係比學費都唔係咁甘,圍埋一年都係大約洗廿萬港幣有找,捱完個高中後今年開始喺嗰邊讀大學,個洗費就真係入肉了,學費連宿舍,食住雜費保險要over四十萬港幣一年,我兩公婆都係普通打工仔,兩個供一個,要好慳啲洗,都係邊儲邊供,睇吓頂到幾耐啦。

回覆樓主:

我都覺得船到橋頭自然直, 我女係即興決定去英國讀書, 今年已經過左去讀y10, 我兩公婆都係赤貧出身, 講緊住木屋大果種, 難得宜家有本錢( 我仲係3字頭), 我係覺得錢洗左仲可以再搵過, 最緊要佢開心

PCHB 發表於 18-12-7 00:05
小女喺香港讀完中三後就送咗佢過去美國讀High School,因有親戚喺嗰邊嘅關係,可以慳返住,所以淨係比學費 ...
請問美國大學生多不多做下 part time?

Anniemun 發表於 18-12-9 17:20
請問美國大學生多不多做下 part time?

咁又唔知多唔多喎,我個女依家都有做,喺係返大學裏面啲餐廳度做,乜都做吓,但美國法例留學生一個星期唔可以做多個二十個鐘,所以一星期都係做幾日,每日三四個鐘,當搵吓平時洗費,都幫補到吓㗎。

scso 發表於 18-12-6 22:27
加拿大點都平過英國,寄宿生活多姿彩,澳洲聼聞有D地區排華,紐西蘭都平,可揾多幾間agent了解下,,但始 ...

朋友仔仔在加拿大念高中,她說一年❨學費+生活費❩只是HK$16萬,今年加紙升左,所以貴D.
我都有看過加拿大大學學費,肯定比澳洲平,一般來說,大學HK$30萬内一年❨  學費+生活費❩已可。另可做part time. 不過,加拿大大學是讀4年。
今年去過加拿大大學展,Simon Fraser一年❨生活費❨位於溫哥華❩+學費❩約HK$25萬,如果讀university of Alberta, 會更平

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416
樓主 study下

chun媽 發表於 18-12-14 22:21

朋友仔仔在加拿大念高中,她說一年❨學費+生活費❩只是HK$1 ...

朋友是自己在網上apply加拿大中學的,沒有經agent

PCHB 發表於 18-12-9 17:50
咁又唔知多唔多喎,我個女依家都有做,喺係返大學裏面啲餐廳度做,乜都做吓,但美國法例留學生一個星期唔 ...

美國學生Visa只能在校內做PT, 校外是不可以的,我仔也想揾PT,但好難有空缺,要等

朋友仔仔在加拿大念高中,她說一年❨學費+生活費❩只是HK$1 ...

美加大學讀4年,英國讀3年,但英國要讀2年A level其實也差不多

加拿大點都平過英國,寄宿生活多姿彩,澳洲聼聞有D地區排華,紐西蘭都平,可揾多幾間agent了解下,,但始 ...
想了解下英國、美國高中寄宿生區別,謝謝。

Summiesum 發表於 18-12-5 20:08
回覆 過客 的帖子

好奇一問,點解屬於貧窮線,但可以送仔女去英國讀書?外國讀書開資真係好大,但為小朋友 ...

咁唔一定係英國讀的,加拿大,澳洲也可以。揾到好的public schools 也很不錯。

scso 發表於 18-12-6 18:24
英國讀書始至終貴,何不考慮加拿大...也不錯

其實睇番2016 Pisa 成績,就可比較到各個西方國家,中學在英、數、科學平均成績。加國3科連續數屆十大以內, 而其他主要西方國家都不在內。

不是說其他國家不好,而是加國在教育平等上較好。

http://factsmaps.com/pisa-worldwide-ranking-average-score-of-math-science-reading/

你說出重點 。絕大部分留學英國嘅香港學生 ,都需要回流 香港, 絕少能留在英國 搵到工作。 其實呢個現實大家都知道, 教育 在不少國家, 其實都只是開源的一個方法 ,講到真係要做搵工做, 大都保護主義。 不過 某些國家較開放 ,會保留一些 機會給 留學生 搵工。 有些 就夠為現實, 教育都只是賺錢的機會。

美國過去幾十年都是採取較為開放的態度 ,只要你有能力,有公司 請你, 幫你做有關嘅工作簽證, 很多畢業生 都能夠 工作 ,雖然未必 真係 做到公民, 但起碼有工作的exposure,累積經驗。 不過現在難講啲。

澳洲以前學費 冇咁貴 ,睇怕都係因為 多了很多 內地 、亞洲地區、甚至乎印度嘅人去讀書, 搶嗰個價。

PCHB 發表於 18-12-7 00:05
小女喺香港讀完中三後就送咗佢過去美國讀High School,因有親戚喺嗰邊嘅關係,可以慳返住,所以淨係比學費 ...

美國很多大學都是私立,所以真係超級貴,又要讀四年。
‹ 上一主題|下一主題