用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方全日(N )offer vs York 半日(N )
go

方方全日(N )offer vs York 半日(N )

兩者点選好?升小邊間會好d ?方方有小學back up, york出名d ,活動多d

回覆樓主

我都想知

回覆樓主

我喺到都覆過其他post, 都係答 york vs. xxx. 我舊年報 N, 比左好幾間的留位費,到最後final 2 係篩淨方方全日 (荃灣)vs york am (kowloon tong). 最後我揀左york, 諗住佢學術上可以幫到我小朋友考直資或國際學校。方方小學或抽獎的學校我都唔會考慮,其中原因係我區d 抽獎小學唔得。曾經有少少後悔,諗小朋友如果讀全日比老師教,會唔會聽話d, 食野同訓覺都好d. 不過後來有個朋友話,佢個小朋友讀方方國際班,成年 N 班都學唔到坐定定 (佢話唔使坐定,唔知真定假)。我小朋友係非常active 的,所以可能讀全日都唔會有分別。

本人是荃灣方方家長,方方老師都好有愛心,小朋友由當初坐唔定到依家坐得好好,由開頭唔想返學變好鐘意,而方方學術唔差,小朋友已經可以表達很多字,依家有k1龍幼offer,我哋都唔係好捨得轉

Nbs 發表於 18-12-4 21:17
我喺到都覆過其他post, 都係答 york vs. xxx. 我舊年報 N, 比左好幾間的留位費,到最後final 2 係篩淨方方 ...

我都有York 嘅Offer,因為我小朋友都係好活躍,好主動果type,去完interview我真係超鍾意呢間學校~

但我上過方方playgroup,老師真係好好,好細心。

想問下York 媽媽,York 教學係咪真係活動教學?返學好多野玩,適合我仔仔呢type 小朋友發揮?

mushroomama00 發表於 18-12-5 11:30
我都有York 嘅Offer,因為我小朋友都係好活躍,好主動果type,去完interview我真係超鍾意呢間學校~

但我上 ...

而家上左 4個月, 舉行過兩次生日會,一次halloween party, 嚟緊有 christmas party 同交換禮物。平日上堂都周不時攞d 勞作返嚟,睇相亦有出playground 玩 (個playground 平時返學放學都可以玩一陣)。 我覺得都算多活動同幾有趣,唔係坐定定一舊飯甘。我覺得都幾適合我個女(super active 型),而且我最初就係睇中佢遲d K 多運動。

Nbs 發表於 18-12-5 18:57
而家上左 4個月, 舉行過兩次生日會,一次halloween party, 嚟緊有 christmas party 同交換禮物。平日上堂 ...

聽你咁講都好開心wo~

laujam18 發表於 18-12-5 11:01
本人是荃灣方方家長,方方老師都好有愛心,小朋友由當初坐唔定到依家坐得好好,由開頭唔想返學變好鐘意,而 ...

請問海濱方方學術ok嘛?我有方方同joyful offer唔知點揀好

dclm 發表於 18-12-13 13:27
請問海濱方方學術ok嘛?我有方方同joyful offer唔知點揀好

我同你情況差不多,方方全日vs Joyful PM,煩惱中